FOTO/VIDEO IT-ul și durerile de spate: Cum devine fizioterapia un aliat esențial pentru sănătatea angajaților din domeniu
În spatele fiecărui IT-ist sănătos stă, de cele mai multe ori, un fizioterapeut priceput. Pe măsură ce Iașul își consolidează poziția de centru important pe piața de IT, spatele angajaților din acest domeniu se încovoaie, umerii coboară, mușchii slăbesc, iar IT-iștii cu salarii mari ajung să își cheltuiască o bună parte din câștiguri în centrele de fizioterapie din Iași.
Fondatorii unui astfel de centru au mers la FabLab 1, în spațiul de co-working, pentru a le explica celor care își petrec timpul de lucru la birou, în fața unui computer, cum să scape de durerile de spate – cele mai frecvente dureri de care aceștia se plâng când ajung la kintetoterapeuți.
„Iar mă doare spatele” a fost și titlul workshop-ului susținut de Mircea Ardeleanu, kineto-terapeut, fondator și director general al Arra Medical Center. Întâlnirea sa de la FabLab dedicată IT-iștilor e doar una dintr-o serie, spune Ardeleanu care precizează că a mai fost chemat să le vorbească și angajaților din unele companii, dar în special cu profit IT, precum și în grupuri școlare și școli din Iași. „Ne ocupăm de minte, uităm de corp. Iar ele trebuie să fie într-o sinergie, trebuie să se completeze, să se susțină una pe alta. Și de aici apare acest dezechilibru. Educația în ceea ce privește conservarea corpului și dezvoltarea armonioasă ar trebui să înceapă devreme, pentru ca adulții să știe cum să-și sprijine copiii în aceste aspecte”, spune fondatorul Arra Medical Center.
Câteva exemple concrete
Pentru întâlnirea de la FabLab1, kineto-terapeutul s-a pregătit cu exemple concrete de exerciții, pentru persoane cu diferite stiluri de viață, tipuri de exerciții pe care, spune el, „putem să le încadrăm în rutina noastră fără să ne saboteze foarte mult din timp și din confort. Am să arăt mai multe tipuri de exerciții, plecând de la cele pe care putem să le facem la birou sau într-un mediu de lucru care este puțin mai dinamic, în depozite, hale și mergând până la ce trebuie să facă și oamenii care chiar au un stil de viață activ, practică sporturi, diverse activități fizice”. Cei prezenți au fost invitați să încerce câteva dintre exercițiile propuse de Mircea Ardeleanu.
Legendă: Exercițiu demonstrativ la workshopul „Iar mă doare spatele” susținut de Mircea Ardeleanu
Vezi și video (exercițiu kineto 1 + exercițiu kineto 2)
După pandemie, centrele de kinetoterapie din Iași s-au aglomerat. Schimbarea stilului de viață și a mediului socio-economic ne-a gârbovit. Stăm tot mai mult la birou, „meeting-urile, de la pandemie încoace s-au mutat în online, e era vitezei, trebuie să fim mașină și iar ne trezim în așezat. Poziția asta de așezat e o poziție comodă, care ne dă voie să ne focusăm la alte lucruri, pentru că dezactivează foarte mult din stimularea musculaturii. Dar nu este tocmai un beneficiu, pentru că o dată cu dezactivarea musculaturii, susținerea articulațiilor este mai slabă și atunci uzura lor este mai mare. Și de aici a degenerarea prematură a coloanei. Totodată omul nu se mai regăsește în contexte de activități fizice. Jobul nu presupune o activitate fizică, în afara jobului sunt puțini care fac o activitate fizică și dintre cei care fac, puțini au și noțiunea de refacere”, mai explică kinetoterapeutul.
Legendă: La workshop-ul „Iar mă doare spatele” de la FabLab1, kineto-terapeutul Mircea Ardeleanu a demonstrat cum se pot face exerciții fizice la birou. În sală, cursanții îi repetau mișcările
IT-iștii sunt totuși clienții cei mai numeroși
Poziția „în șezut pe scaun” trimite la clinica sa pacienți din diverse profesii și birouri, dar Ardeleanu spune că IT-iștii sunt totuși clienții cei mai numeroși și mai fideli. „Des, IT-iștii ajung des la noi. Din păcate, nu toți ajung la timp. Mulți ajung într-o fază critică, în care tratamentul durează mai mult și poate deveni dureros. Afecțiunile lor le prejudiciază calitatea vieții și activitățile zilnice, aducându-i într-o stare incapacitantă. Prin acest workshop și altele de acest tip, vrem să încurajăm oamenii să aibă grijă de ei înainte de a ajunge într-o fază critică. Există o tendință de amânare, o doză de eroism: „Lasă că mai duc, mai rezist”. Găsesc metode rapide și temporare, iar buba rămâne în urmă, doar simptomul dispare. Treptat, încearcă să-și ignore corpul”.
Soția sa, Raluca Croitoru, medic reumatolog și co-fondator al Arra Medical Clinic, estimează că din totalul de pacienți care ajung în cabinetul și care au vârste între 18 și 85 de ani, „în proporție de 70% sunt tineri până în 45 de ani. Și în ortostatism, în momentul în care stai în picioare, dar mai ales în momentul în care stai în șezut, presiunea pe disc crește de cel puțin cinci ori. Și atunci, vă dați seama, într-un mediu în care poate uităm să ne ridicăm, uităm să facem stretching, sau poate activitatea e foarte obositoare și nu mai mergem la sală sau nu mai avem un alt tip de activitate după job care să presupună o mișcare activă de regenerare, pacienții vin cu tipul ăsta de durere. O durere lombară localizată sau, de multe ori, radiată în membre. Asta înseamnă că deja există o problemă a nervului, care poate e trecută cu vederea mult timp, până când devine foarte supărătoare și apare senzația de amorțeală, furnicătură sau de parestezie”.
Legendă: Raluca Croitoru, medic reumatolog, co-fondator Arra Medical Center Iași
Să ne ridicăm de la birou, să facem câteva exerciții simple
Să ne ridicăm de la birou, să facem câteva exerciții simple, pentru detensionarea musculaturii, sunt primele sfaturi ale specialiștilor. Pe lângă acestea, masajul făcut săptămânal nu e un lux, ci o necesitate, e convins Ardeleanu: „Masajul, pe cât de luxuriant și moft pare, este imperios în recuperarea și degenerarea musculaturii. Că vorbim de sportiv, că vorbim de oameni activi, chiar și de copii care fac sporturi, masajul le dă voie să-și refacă musculatura și să aibă o funcționalitate normală. Și în felul ăsta se ocrotesc articulațiile”.
Pe de altă parte, la extrema cealaltă, persoanele care trec prea brusc de la o viață sedentară la un efort fizic intens, își asumă un risc pentru că, spune Raluca Croitoru, „întotdeauna trebuie să existe un bun simț sportiv neuromuscular, trebuie să facem adaptările astea treptat, adică nu ne ducem după trei ani de stat pe scaun, să alergăm 5 km. Alergăm 500 de metri și vedem cum ne simțim – una e când apare o tensiune musculară pentru că ai folosit prea intens un mușchi care uitase că există. Acea tensiune cedează. Alta e o durere care nu trece 2-3 zile în repaus. Atunci problema poate fi mai mare sau mai profundă și e bine să fim consultați”.
Într-o eră în care munca la birou domină tot mai multe industrii, importanța sănătății fizice nu poate fi ignorată. Mesajul transmis de specialiști, precum echipa Arra Medical Center, este clar: să ne ascultăm corpul și să prevenim degradarea acestuia prin mici schimbări de rutină și exerciții simple. Fie că este vorba despre o pauză activă la birou sau de o sesiune de masaj, astfel de practici pot face diferența între o viață activă și una limitată de dureri cronice. În fond, investiția în sănătate nu este doar un lux, ci o necesitate – mai ales pentru profesioniștii care își petrec ore în șir în fața unui ecran.
Publicitate și alte recomandări video