Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Italia nu are un preşedinte după turul doi al alegerilor prezidenţiale

GALERIE
italia vot presedinte
  • italia vot presedinte
- +

Peste jumătate dintre cei aproximativ 1.000 de senatori şi reprezentanţi regionali au votat în alb în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale italiene, un indiciu al lipsei unui consens asupra unui candidat între principalele partide, care prelungeşte inceritudinea cu privire la viitorul premierului Mario Draghi şi Guvernului acestuia, relatează AFP.

Un al treilea tur de scrutin are loc miercuri, însă nu se aşteaptă niciun progres până joi. Începând de la al patrulea tur de scrutin, pragul alegerilor scade de la o majoritate de două treimi la o majoritate absolută. Preşedintele italian are un rol protocolar în Italia, însă în acest an miza este importantă.

În cazul în care este ales Mario Draghi, acesta pleacă de la şefia Guvernului. Acest lucru conduce la alegeri anticipate şi la o deraiere a reformelor necesare în vederea obţinerii unor fonduri europene de relansare în valoare de miliarde de euro destinate Italiei.

Alegerea preşedintelui este însă notoriu de dificilă - iar scrutine secrete, acorduri în culise şi lipsa unei liste oficiale a canddaţilor dă acestui scrutin aerul unui conclav papal. Nicio formaţiune politică nu dispune în prezent de o majoritate absolută în Parlamentul italian, iar aproape toate partidele, de la stânga la dreapta, formează o coaliţie de unitate condusă de către Mario Draghi.

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a fost numit în funcţie de către preşedintele în exerciţiu Sergio Mattarella în februarie 2021, pe când Italia se afla în recesiune dn cauza epidemiei covid-19.

Guvernul Draghi a supervizat o relansare a creşterii economice şi un succes al campaniei de vaccinare anticovid. El a lansat de asemenea o serie de reforme - a sistemului fiscal şi judciar, a administraţiei publice - cerute de către Bruxelles în schimbul acordării unor subvenţii şi împrumuturi de la UE în valoare de 200 de miliarde de euro.

Numeroşi investitori internţaionali se tem că Italia, foarte îndatorată, ar putea înregistra întârzieri în calendarul stâns al reformelor, în cazul plecării lui Mario Draghi de la Guvern. Iar numeroşi deputaţi se tem să-şi pairdă fotoliul în cazul unor alegeri anticipate.

Alţii consideră că Mario Draghi ar fi mai bine plasat ca preşedinte pentru a garanta stabilitatea politică şi bunele relaţi cu Bruxellesul, mai ales în cazul în care extrema dreaptă ar obţine o victorie în următoarele alegeri.

Şeful statului are prerogativa crucială, în timpul crizelor politice, de a dizolva Parlamentul, de a alege un nou premier şi a refuza mandate ale unor coaliţii fragile.

Paolo Maddalena, un fost judecător, puţin cunoscut, s-a clasat primul după scrutinul de luni, dar şi marţi, cu 39 de voturi. Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a obţinut tot atâtea voturi, în pofida faptului că a spus în mod clar că nu vrea un al doilea mandat de şapte ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri