Surpriză: italian achitat la Iaşi pentru o „ţeapă” în cel mai pur stil româneasc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

Surpriză: italian achitat la Iaşi pentru o „ţeapă” în cel mai pur stil româneasc

GALERIE
Eugenio Lucchelli
  • Eugenio Lucchelli
- +

Eugenio Lucchelli a fost pârât la DNA tot de un italian, pe care l-ar fi înşelat într-o procedură de achiziţie în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. În primă instanţă a primit închisoare, dar cu suspendare, decizia definitivă de ieri fiind însă achitare, deoarece "fapta nu este prevăzută de legea penală".

Curtea de Apel Iaşi a achitat ieri un cetăţean italian acuzat de fraudă cu fonduri europene comisă în ţara noastră. Eugenio Lucchelli primise la instanta inferioara o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Eugenio Lucchelli era la data faptelor administrator al SC Terra Nord 2005 SRL. Dosarul a fost instrumentat de Direcţia Naţioală Anticorupţie (DNA) Iaşi, care nota în rechizitoriu că, în perioada 2010-2013, Eugenio Lucchelli, în calitate de reprezentant al firmei amintite, a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul proiectului „Achiziţie instalaţie de foraj şi echipamente specifice forajului pentru realizarea de minipiloţi şi puţuri de adâncime“ mai multe documente în fals.

Ar fi obţinut astfel fonduri europene nerambursabile în valoare de 836.458 de lei. De ce achitare „Iniţial, pentru a-şi acoperi şi cota de contribuţie proprie necesară realizării proiectului, inculpatul Lucchelli Eugenio a solicitat reprezentanţilor unei companii italiene, câştigătoare a licitaţiei, achiziţionarea unui utilaj de foraj uzat. Din cauza refuzului acestora, inculpatul a «anulat» pur şi simplu procedura de atribuire a contractului“, au precizat procurorii DNA. Aceştia au mai arătat că, pentru a obţine o prelungire a termenului de implementare pentru încă şase luni, Lucchelli ar fi prezentat mai multe documente false sau inexacte. Ulterior, ar fi achiziţionat un alt utilaj, tot de la o firmă din Italia, justificând achiziţia tot cu documente false.

„Cererea de rambursare depusă de SC Terra Nord 2005 SRL a fost înregistrată la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est la data de 8 ianuarie 2013, valoarea totală eligibilă a proiectului fiind de 1.105.205 lei, din care valoarea nerambursabilă acordată prin FEDR a fost de 840.000 lei şi contribu - ţia proprie a beneficiarului de 265.205 lei“, au mai arătat procurorii. Potrivit motivării primei instanţe, ancheta instrumentată de DNA împotriva lui Luccheli a avut la bază o plângere penală efectuată de reprezentanţii unei firme din Italia. În sesizare se invocau şi alte nereguli pe care firma italianului le-ar fi comis în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

În motivarea primei instanțe, a Tribunalului Iași, se menționa că Lucchelli este „posesorul unei educaţii solide, are o familie organizată“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.