De Business

Punem punctul pe știi

Itele din jurul contractului de cesionare a restantelor de la Nicolina SA

duminică, 27 iunie 2010, 18:31
5 MIN
 Itele din jurul contractului de cesionare a restantelor de la Nicolina SA

Manevre interesante in culisele societatii Nicolina SA. Statul este pe cale sa piarda controlul societatii in defavoarea Real Estate Development SRL, care profita de toate oportunitatile, inclusiv cele legislative, pentru a prelua definitiv patrimoniul Nicolina SA. Ciudat este ca statul, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) face un joc care nu-l avantajeaza si care, pina la urma, va insemna numai praf aruncat in ochii contribuabililor.

De unde a inceput totul

Sa o luam de la inceput. De-a lungul anilor, Nicolina SA a adunat destule creante la bugetul consolidat al statului. Cu ultimele creante ramase, in valoare de 15,6 milioane de lei, ANAF a hotarit sa scape definitiv de Nicolina SA si le-a scos la vinzare printr-o licitatie care a avut loc pe data de 8 ianuarie 2009. Ciudat este ca, desi la data respectiva ANAf nu a facut publica lista firmelor inscrise la licitatie, institutia a anuntat drept cistigatoare a licitatiei firma Real Estate Development SRL (RED) IasI, care a cumparat creantele cu 15,63 milioane lei. ANAF si RED au incheiat contractul pe data de 16 ianuarie 2009, contract care prevedea achitarea integrala a sumei in trei transe. Primele doua transe au fost achitate la termenele stabilite, dar ultima a fost platita cu sase luni intirziere. De aici, sirul "gafelor" facute de catre ANAF in derularea acestui contract de cesiune s-au inmultit. Potrivit documentului, prin care a fost autentificata vinzarea de creante, daca RED nu achita transele la termenele stabilite, acesta se rezilia automat, fara interventia vreunei instante. Cum ultima transa a fost achitata de catre RED cu o intirziere de citeva luni, iar ANAF a rezolutionat contractul dupa alte doua luni, nu putem decit sa ne punem multe semne de intrebare cu privire la buna-credinta a reprezentantilor statului.

"Nu mai tin minte"

Primele doua intrebari care apar in acest caz sint urmatoarele: de ce nu a reziliat ANAF contractul de cesiune imediat ce ultima transa nu a fost achitata la scadenta si de ce institutia a acceptat banii? Raspunsul la prima intrebare este oferit chiar de catre actualul administrator judiciar de la Nicolina SA, Corneliu Mititelu, care si reitereaza ideea ca ANAF nu a dorit rezilierea acordului. "Asadar, pina la data executarii integrale a obligatiilor de plata, ANAF nu a notificat rezolutiunea contractului de cesiune a creantelor. Or, primirea platii integrale, nerestituirea sumei nici pina la data intocmirii tabelului de creante, conduce la concluzia ca ANAF a acceptat in luna ianuarie 2010 plata si executarea contractului, acesta incheindu-si efectele imediat dupa plata. Ca atare, dupa data de 16 ianuarie 2010, nu putea opera rezolutiunea contractului deoarece acesta isi produsese efectele, fiind efectuate toate platile", se arata intr-o intimpinare depusa la dosarul de insolventa al Nicolina SA, redactata de administratorul judiciar Corneliu Mititelu. De asemenea, conform unui membru al comisiei parlamentare, care a anchetat situatia de la Nicolina SA, transele de bani au fost primite prin intermediul Fiscului iesean, iar acesta a gresit acceptind ultima plata facuta cu intirziere, fara a consulta superiorii de la Bucuresti. Potrivit parlamentarului, la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi a fost derulata o ancheta interna ca urmare a acestui fapt. "Nu mai tin minte ce a fost in acea perioada si oricum nu ma bag in chestiunile interne ale ANAF. Dar in acest caz, transele de bani au fost achitate la Iasi, deoarece firma este din Iasi. Chiar nu imi mai aduc aminte detalii, deoarece a trecut ceva timp de atunci", spune directorul coordonator de la acea vreme, Sorina Marin, actualul adjunct. Faptul este si mai ciudat, deoarece ANAF nu a notificat cealalta parte din contract, adica rezilierea acestuia, decit la doua luni dupa ce RED efectuase ultima plata. "De mentionat ca, pina la data ultimei plati – 02.12.2009, ANAF, in calitate de cedent, nu a notificat niciodata catre cesionarul RED rezolutiunea contractului de cesiune de creanta incheiat la data de 16 ianuarie 2009. ANAF a notificat rezolutiunea de drept a contractului la data de 22.02.2010, dupa ce cesionarul RED efectuase plata integrala a pretului contractului", explica Mititelu in aceeasi intimpinare.

Acceptare tacita

O alta intrebare in acest caz este de ce ANAF nu a inapoiat cei 15,63 milioane de lei catre RED nici pina in ziua de astazi, desi de la rezilierea contractului au trecut aproape trei luni. De remarcat este ca ANAF nu si-a anuntat intentia de a restitui banii, dar nici cei de la RED nu au facut nicio cerere in acest sens. "La institutia noastra nu exista nicio cerere prin care aceasta firma sa isi ceara banii inapoi din contractul de cesiune", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ Iasi. Administratorul judiciar de la Nicolina SA crede ca ANAF a acceptat tacit executarea contractului, acesta fiind motivul pentru care nu doreste sa inapoieze banii. "ANAF nu a restituit pretul cesiunii si nici nu a efectuat vreo notificare catre creditoarea RED cu privire la rambursarea banilor, ceea ce denota acceptarea tacita a valabilitatii contractului de cesiune creanta", mai arata Corneliu Mititelu.

Cercul minciunilor

Bizar este si ca ANAF a oferit presei informatii false cu privire la acest contract de cesiune. Initial, la sfirsitul anului 2009, institutia anuntase ca si reziliat contractul de cesiune dintre RED si ANAF, ca in urmatorul anunt, facut de catre reprezentantii DGFPJ, in ianuarie 2010, sa confirme valabilitatea contractului de cesiune. Din nou, la sfirsitul lunii februarie 2010, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a anuntat ca a reziliat contractul de cesiune cu RED. Cert este ca, in prezent, RED este pe cale sa devina creditorul principal al Nicolina SA, ceea ce ar echivala cu preluarea intregului control asupra acestei societati. In schimbul celor 15,63 de milioane, pe care ANAF nu i-a inapoiat, RED a fost trecuta in tabelul preliminar al creantelor de catre administratorul judiciar Corneliu Mititelu drept creditorul principal de la Nicolina SA. Faptul este contestat in instanta de ANAF, o parte dintre creditori dar si de presedintele comisiei de ancheta, care a analizat situatia de la Nicolina SA. "Cei de la RED au platit degeaba banii pentru cesiune si nu au cautat decit sa speculeze. Grupul de interese reprezentat de Concept Investment SRl, Real Estate Develompent si Stiknet Development au in prezent o reprezentare juridica  unitara, cumulat cu faptul ca administratorul judiciar fundamenteaza un contract de cesiune fara clarificarile ANAF, ceea ce reprezinta un mare semn de intrebare. Raportul de la Directia Nationala Antifrauda (DNA) va clarifica si aceste neconcordante", este de parere Nicusor Paduraru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii