Iţi suspectezi copilul de Covid? Sfaturile medicilor ieşeni: iată la ce să fii atent!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Iţi suspectezi copilul de Covid? Sfaturile medicilor ieşeni: iată la ce să fii atent!

În jur de 30 de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi la Spitalul „Sf. Maria”. Şase sunt la Terapie Intesivă.

GALERIE
copil covid
  • copil covid
- +

Numărul copiilor depistaţi pozitiv cu COVID-19 şi care au nevoie de internare la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi se menţine ridicat în ultima perioadă. Ieri, în spital se aflau internaţi aproape 30 de copii, 23 dintre ei pe zona roşie şi şase care au nevoie de tratament în ATI. „Pe perioada de weekend creşte în continuare adresabilitatea, momentan avem locuri libere. 

Pacienţi intubaţi pe ATI nu sunt, sperăm să aibă o evoluţie favorabilă cei internaţi”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Medicii susţin că sunt predominante cazurile pozitive la vârste extreme – sugari şi adolescenţi. Cel mai grav caz tratat acum este cel al unei tinere de 16 ani, care în urma infectării a dezvoltat o complicaţie, tromboză cerebrală. Înainte de infectare, adolescenta nu suferea de nicio problemă de sănătate. Starea sa este momentan stabilă, dar necesită supraveghere în ATI.

Care sunt simptomele specifice în funcţie de vârsta copiilor

Conform specialiştilor, în cazul copiilor de peste 12 ani care sunt infectaţi se remarcă simptome asemănătoare adulţilor infectaţi. „Cei care se apropie de vârsta adultă dezvoltă în special forme respiratorii, sunt dependenţi de oxigen, au acea stare de astenie, cefalee”, a explicat dr. Lavinia Ionescu, coordonator ATI-COVID al spitalului. Problema este însă în rândul copiilor foarte mici care au simptome digestive care pot fi ignorate iniţial de părinţi.

„Copiii mici dezvoltă patologie digestivă, iar părintele spune că poate să mai aştepte acasă sub tratament de rehidratare şi să vină mai târziu la spital. De asemenea, convulsiile sunt debutul unei infecţii cu COVID. Starea nou-născuţilor şi a sugarilor internaţi este stabilă, dar în general conduita este să îi supraveghem până la 7 – 9 zile când sunt cele mai problematice zile ale infecţiei. Am avut cazuri de copii care au avut o evoluţie bună sub tratamentul antiviral, dar în a noua zi au dezvoltat complicaţii infecţioase sau din punct de vedere al răspunsului inflamator sistemic”, a completat dr. Lavinia Ionescu. În momentul în care ajung la spital, atât copiii şi părinţii sunt testaţi, medicii spunând că sunt trei situaţii posibile.

Atunci când şi copilul şi părintele sunt confirmaţi pozitiv, aceştia rămân internaţi împreună, iar când copilul este pozitiv şi părintele este negativ, acesta trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere dacă va rămâne internat. Însă au fost situaţii când copilul, ajuns la spital pentru o altă problemă de sănătate, a fost testat negativ, iar părintele pozitiv.

„În aceste cazuri părintele refuză să plece, însă ar trebui să aibă o atitudine protectivă faţă de copil. Pentru noi este dificil, în afară de trei adolescenţi neînsoţiti, fiecare copil este internat cu părinte, practic avem pe zona roşie în permanenţă 50 de suflete”, a mai completat dr. Ionescu, coordonator ATI-COVID. Dacă părinţii sunt depistaţi pozitiv sunt consultaţi de medicul infecţionist al spitalului, iar dacă starea lor se agravează sau dacă au nevoie de un tratament mai complex, sunt direcţionaţi către o altă unitate medicală. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.