Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de "love story"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de "love story"

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Suntem tentaţi să vedem în orice poruncă dumnezeiască măsura (prea) înaltă, dificultatea punerii în practică, osteneala. Mai mult. Când e vorba să ne iubim vrăjmaşii, mai apare şi un soi de revoltă, de împotrivire. Pare ceva cu totul împotriva firii să avem o asemenea dragoste.

Să luăm alte două îndemnuri ale Domnului: "Fiţi milostivi precum şi Tatăl vostru este milostiv" (Luca 6, 36) şi "Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este" (Matei 5, 48). Ce măsură înaltă aceasta: "precum Tatăl"! Cine o poate atinge? Oare Domnul nu ştie cu cine are de-a face, nu ne cunoaşte neputinţele? Căci naiv nu poate fi în ceea ce ne priveşte. Drept dovadă, remarca Evanghelistului Ioan care, după ce menţionează că "mulţi au crezut în numele Lui" văzând minunile pe care le face, adaugă imediat: "Iar Iisus Însuşi nu Se încredea în ei, pentru că îi cunoştea pe toţi. Şi pentru că nu avea nevoie să-I mărturisească cineva despre om, căci El Însuşi cunoştea ce era în om" (Ioan 24-25).

Nu ne mai rămâne decât o explicaţie: înseamnă că noi nu credem că putem ajunge la măsura la care Dumnezeu chiar crede că suntem chemaţi! El are încredere în noi, noi nu. Şi ce perspectivă se deschide în acest punct: să vedem cum Dumnezeu Însuşi ne spune că avem potenţialul de a fi dumnezei (după har sau în lucrare)! El ne investeşte cu încredere, ne dă o poruncă ştiind că starea noastră firească e cu totul alta decât păcatul şi starea pătimaşă. Mai rămâne să credem şi noi asta.

Al doilea motiv pentru care ne e greu să împlinim porunca de a ne iubi vrăjmaşii este acela că nu înţelegem ce este dragostea. Mântuitorul nu ne cere ca atunci când vedem pe cineva care ne vrăjmăşeşte să simţim o anumită emoţie, cam cum simte acei "fluturi în stomac" adolescentul îndrăgostit. Nici nu se aşteaptă ca noi să ne umplem de bucurie atunci când ne aducem aminte cât de mult rău ne-a făcut cineva. Cum poţi cere unor părinţi, de exemplu, să simtă dragoste pentru criminalul care le-a violat şi ucis copilul?

A iubi pe vrăjmaşi înseamnă a alege să nu răspundem răului cu rău, să nu ne răzbunăm ci, dimpotrivă, să încercăm să facem bine celuilalt, în pofida a ceea simţim. Poate că atunci când ne vedem vrăjmaşul ne creşte tensiunea şi ne aprindem de mânie. Dar nu acesta trebuie să ne fie reperul. Este o lucrare aici prin care silim firea noastră egoistă şi răzbunătoare să se supună lui Dumnezeu. "Leacul e amar, dar bolnavul îl înghite ştiind că altfel nu se face bine. Nu ai dragoste pentru bine - atunci sileşte-te să faci binele fără dragoste. Aceasta ţi se va socoti ca un merit mai mare decât al aceluia care face bine din dragoste pentru bine. Sileşte-o numai de câteva ori - mai târziu va veni şi dragostea" (Gogol, "Suflete moarte", Editura pentru literatura universală, Bucureşti, 1963, p. 320). Iar dragostea ce va veni astfel în inima noastră nu are legătură cu sentimente şi emoţii. Este un mod de vieţuire, o răstignire prin care ne învie sufletul chinuit. Doar aşa ne putem asemăna cu Hristos Cel pe nedrept judecat şi spânzurat pe Cruce, dar care nu a răspuns la răul ce I s-a făcut cu rău, ci cu iertare.

Sfântul Apostol Pavel, subliniind în lucrarea iubirii pentru vrăjmaşi importanţa unor gesturi dintre cele mai mărunte, reia o învăţătură din Pildele lui Solomon (25, 21-22): "Deci, dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui" (Romani 12, 20). Aceşti "cărbuni de foc" sunt ca nişte seminţe ale iubirii. Sufletul unui om are atâta lumină câtă dragoste cultivă. Scăzând dragostea şi crescând ura, flacăra se împuţinează până când ajunge ca un cărbune stins. Ca într-o sobă, e nevoie de un cărbune aprins adus din afară pentru a reaprinde focul. Arătând dragoste celor ce ne urăsc, reuşim nu doar să ne eliberăm de sub povara urii şi a răutăţii, ci şi pe celălalt îl putem ajuta să reaprindă dorul de a face binele.

În fine, să nu uităm că cel mai mare duşman al nostru suntem noi înşine. Nimeni nu ne poate face mai mult rău. De aceea Sfântul Maxim Mărturisitorul tâlcuieşte cuvintele amintite mai sus, astfel: "Duşmanul sufletului este trupul nostru, care ne războieşte mereu prin răscoala patimilor din el. Când deci cugetul trupesc apăsat de conştiinţă flămânzeşte, adică se doreşte după mântuire sau însetează după cunoştinţa dumnezeiască, trebuie să-l hrănim prin înfrânare şi osteneli şi să-l adăpăm prin meditarea la cuvintele dumnezeieşti. Aşa se îngrămădesc peste capul lui, adică peste minte, cărbuni aprinşi, sau gânduri dumnezeieşti şi duhovniceşti" (Filocalia, vol. II, EIBMBOR, Bucureşti, p. 272). Oricât de mulţi vrăjmaşi am avea, aliat de nădejde ne este Dumnezeu. Şi oricât de greu ne-ar fi în relaţia cu cei ce ne urăsc, adevărata biruinţă este în raport cu propriile noastre patimi şi stări. Adică totul depinde doar de noi şi de Dumnezeu care e mereu gata să ne ajute. Nu e aceasta o veste cu adevărat bună?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.