Ivermectina va fi introdusă în tratamentul COVID la Iași. Se găsea în farmaciile veterinare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Ivermectina va fi introdusă în tratamentul COVID la Iași. Se găsea în farmaciile veterinare

GALERIE
dorobat
  • dorobat
- +

Cei care au făcut COVID 19 între cele două doze ale vaccinului ar putea avea un titru mai mare de anticorpi, poate chiar dublu faţă de o persoană neinfectată. Aceasta este o primă concluzie trasă de fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, Carmen Dorobăţ, care a fost diagnosticată cu infecţia de SARS COV 2 la scurt timp după administrarea primei doze şi care a făcut ulterior rapelul.

Cu toate că unii producărori ai vaccinului recomandă amânarea rapelului pentru o persoană infectată cu SARS COV 2 după administrarea primei doze sau alţii recomandă chiar reluarea procesului de vaccinare după vindecare, la Iaşi s-a demonstrat contrariul. Carmen Dorobăţ, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase, a primit prima doză de vaccin Pfizer pe 27 decembrie 2020. Pe 3 ianuarie anul acesta, a fost depistată pozitiv cu SARS COV 2, medicul recunoscând că de Revelion a lăsat garda jos, adică nu s-a protejat corespunzător. Forma de boală a fost una uşoară, dar nu asimptomatică, iar testul negativ a venit la 14 zile de la confirmarea bolii.

“Am făcut un test pentru depistarea de anticorpi la câteva zile de la prima doză. S-a constat prezenţa lor, e drept în cantitate foarte mică , dar aceasta a fost sesizată la testare. Faptul că anticorpii erau de tip IgM şi IgG, m-au determinat să fac şi rapelul", a declarat Carmen Dorobăţ.

Anticorpii IgM sunt anticorpii care apar atunci când organismul ia contact cu boala în faza acută a acesteia şi ar fi primii care se dezvoltă. Anticorpii IgG ar apărea atunci când boala începe un trend descendent, spre vindecare. Mai exact, potrivit studiilor, anticorpii IgM apar la 5-7 zile de la infectare şi ei certifică oarecum faptul că o persoană poate fi pozitivă, iar anticorpii IgG apar la 7-12 zile. Dacă o persoană îşi face testul serologic pentru anticorpi, iar în urma testului rezultă un titru mare de anticorpi IgM dar, în acelaşi timp, se constată absenţa anticorpilor de tip IgG atunci, spun specialiştii, cu siguranţă trebuie făcut un test RT PCR pentru a vedea dacă este vorba sau nu de o infecţie cu SARS COV 2. Dacă la testul serologic însă persoana prezintă anticorpi IgG, înseamnă fie că aceasta se află într-o fază finală a bolii, fie că a trecut deja prin boală. În acest caz, persoana trebuie să îşi facă testul pentru anticorpii neutralizanţi care dovedeşte dacă are sau nu un titru protector de anticorpi IgG.

“Am ales din start să fac rapelul, chiar dacă aveam infecţia cu SARS COV 2, pentru că ştiam că în urma vaccinării apar acei anticorpi anti-Spike care blochează receptorii pe unde pătrunde virusul în organism. Sigur, aceiaşi anticorpi apar şi după boală. De aceea, ca specialist, am decis să îmi testez cantitatea de anticorpi după boală şi după rapel. În consecinţă, titrul de anticorpi se apropie foarte bine de 1.000. Titrul este într-adevăr mai mare decât normal pentru că ceea ce am dobândit după boală s-a suprapus cu anticorpii oferiţi de vaccin. Deci aici se vede clar eficacitatea vaccinului. În acelaşi timp, pare oarecum hilar, dar boala aceasta îţi poate provoca şi surprize plăcute", a adăugat Carmen Dorobăţ.

Drept comparaţie, valoarea titrului de anticopri în cazul medicul Voichiţa Lăzureanu, de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, după vaccinare a fost de 400, titru care conferă categoric imunitate. Pentru cât timp însă în ambele cazuri? Nu se cunoaşte pentru că abia se fac studii în acest sens.

În acelaşi timp, medicul Carmen Dorobăţ a adăugat că valoarea anticorpilor este bine să fie măsurată de persoanele care au trecut prin boală şi care dobândesc imunitate.

“Am avut un coleg , un medic din Thailanda, care la două luni de la boală a constatat că anticorpii de tip IgG aproape au dispărut şi mă întreba recent ce ar putea să facă. Nu se vaccinase şi i-am spus că asta este singura soluţie", a mai spus Carmen Dorobăţ.

Vizavi de mutaţiile suportate de virus, medicul a adăugat că, deocamdată, formulele existente de vaccin sunt eficace inclusiv în cazul variantei de SARS COV 2 descoperite în Marea Britanie.

“Problema în acest caz se pune doar la dinamica răspândirii. Este extrem, extrem de contagioasă, şi ar putea pune în mare dificultate sistemul medical. Vizavi de această mutaţie, ea se poate detecta doar prin secvenţiere. Aparatură ar exista şi în Iaşi, la Institutul Regional de Oncologie. Costurile sunt foarte mari însă, pentru o singură probă procesul costă 400 de euro. Tot în acest context însă, ceea care însă ar putea pune probleme în perioada următoare este tulpina din Africa de Sud care deja a fost descoperită în Grecia, la Salonic, deci a pătruns în Europa. Aici, inclusiv producătorii au recunoscut că eficacitatea vaccinului nu este dovedită", a adăugat Carmen Dorobăţ.

În ceea ce priveşte tratamentul bolnavilor COVID 19, aceasta a spus că schema rămâne deocamdată neschimbată, indiferent de mutaţie.

“Ca noutate însă, foarte mediatizata Ivermectină, medicament care se găseşte sau se găsea în farmaciile veterinare, urmează să fie introdus în centrele universitare din ţară printre care şi Iaşul, sub formă de studiu clinic. Deci va fi administrată. Medicamentul se utilizează deja în SUA şi, în urmă cu aproximativ câteva zile, maximum o săptămână a fost acceptat în Franţa", a adăugat Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.