Izvorul tămăduirii … iresponsabilităţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Izvorul tămăduirii … iresponsabilităţii

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

România pare (sau poate că şi este) o ţară de neînţeles. De peste 25 de ani cutumele acestei societăţi sunt traduse prin: să nu ne grăbim, să lăsăm pe mâine ce putem face astăzi, să mai acordăm credit odată unuia ori altuia, să luăm poziţia ghiocelului pentru te miri ce minuscul avantaj de moment, să ne umilim în faţa străinilor şi exemplele pot continua. Aceasta în condiţiile în care responsabilitatea este generată şi prin educaţie pe lângă moştenire.

Nesănătoasele obiceiuri conduc către o singură concluzie, aceea că iresponsabilitatea a pus stăpânire pe mulţi dintre semenii noştri şi cred că acesta este şi motivul pentru care suntem săraci pe aceste meleaguri bogate. Numai dacă am privi câtuşi de puţin în istorie am realiza că această ţară a fost râvnită de mulţi pentru că este o adevărată gură de rai, pe care astăzi mulţi dintre noi am ajuns să o punctăm la... diverse.

Se spune că o ţară este bogată dacă are oameni bogaţi. Ţări ca India şi Egiptul, care au o existenţă de mii de ani, sunt şi acum sărace spre deosebire de Australia şi Noua Zelandă care până acum vreo 150 de ani nici nu erau cunoscute, iar acum sunt renumite, dezvoltate, respectate şi bogate. Diferenţa nu este făcută nici măcar de resursele naturale pe care le are fiecare ţară. Japonia cu un teritoriu mic şi muntos, neprielnic pentru agricultură, fără minereuri şi petrol continuă să se afle în topul marilor puteri economice mondiale prin cultură, muncă, respect... Exemplul Elveţiei este şi mai convingător. Fără acces la mare este deţinătoarea unei flote maritime de invidiat. O ţară cu puţini kilometri pătraţi, creşte vite şi face culturi doar patru luni pe an. Este o ţară pe care siguranţa, ordinea şi munca au transformat-o în casa de bani a lumii.

Studiile au arătat că în ţările bogate din punct de vedere economic, marea parte a populaţiei pune în centrul atenţiei, respectul pentru ordine, integritate şi cinste, unitatea de acţiune, punctualitate, respectul faţă de lege şi dorinţa de a face bine, toate acestea având numitorul comun numit responsabilitate faţă de adevăratele valori. Haideţi să nu mai fim farisei şi să recunoaştem că aceste virtuţi ne-au cam părăsit de ceva vreme. Cauzele sunt multiple, dar primordiar este factorul uman. Ne obligă cineva să ne comportăm ca o turmă? Ne împiedică cineva să nu apelăm la conştiinţă atunci când trebuie să luăm decizii care vizează viitorul? Ne determină cineva să nu fim noi înşine?

Sunt întrebări la care dacă am căuta cu sinceritate răspunsul, acesta ar fi NU! Nu ne obligă nimeni, nu ne împiedică nimeni, nu ne determină nimeni! Şi totuşi, revenind la factorul uman constatăm că o mâna de oameni trimişi să ne reprezinte «şi nevoile, şi neamul» şi-au bătut joc şi continuă să îşi bată de avuţia ţării apărată cu sângele multor generaţii de români, încălcând legea. Bogăţiile ţării au fost date pe nimic altor state spre exploatare prin contracte oneroase, net dezavantajoase pentru statul român pentru că sistemul a făcut posibil acest lucru. Atenţie, monopoluri precum: energie, gaze, petrol, servicii către populaţie, etc! Motivul îl ştim cu toţii! Această minunată ţară nu este condusă de partide adevărate, ci de găşti cu interese ascunse. Aici este chichiţa sarăciei noastre la care ar trebui să lucrăm din patru în patru sau din cinci în cinci ani pentru a nu ne mai mira cum au ajuns alţii bogaţi şi prosperi, pentru a nu ne mai mira de minunile pe care le fac la ei acasă. Dacă nu ne mişcăm ca ei, rămânem pe veci săraci într-o ţară bogată. Să sperăm că totuşi există şi pentru noi un izvor al tămăduirii … iresponsabilităţii!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.