Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Izvorul Tămăduirii: ţiganii au cărat pomenile cu sacii şi căruţele

GALERIE
30698484_1745135838842922_8969228526913847296_n30652466_1745135788842927_6136630181395169280_n30689140_1745135695509603_3936704514559574016_nbuna vestire (5)
  • 30698484_1745135838842922_8969228526913847296_n
  • 30652466_1745135788842927_6136630181395169280_n
  • 30689140_1745135695509603_3936704514559574016_n
  • buna vestire (5)
- +

Ieşenii au umplut cimitirele pentru a pomeni sufletele celor dragi. Unii au strâns saci întregi de cozonaci şi pască.

Ieri, de Izvorul Tămăduirii, ieşenii s-au îndreptat spre cimitirele din oraş pentru a-şi comemora rudele decedate şi pentru a da de pomană ouă, pască sau cozonaci celor mai săraci decât ei.

Obiceiul le-a rămas de la părinţi, şi chiar dacă sunt deranjaţi de aglomeraţia din jurul cimitirelor şi de debandada care se formează aproape la fiecare mormânt şi de cei care profită de acest obicei pentru a strânge saci întregi de cozonaci, ieşenii sunt conştienţi că, dacă nu ar fi aceştia, nu ar avea cui să dea pomana pentru sufletele celor dragi.

Pentru a ajunge ieri la Cimitirul „Sfântul Vasile“ din Iaşi trebuia să înduri o lungă aşteptare în maşină, coloana începând imediat de cum traversai podul peste Bahlui din Galata. Câţiva dintre ieşeni, ştiind din ceilalţi ani că este mai rapid să mergi pe jos, şi-au lăsat maşinile acasă şi şi-au dat întâlnire cu celelalte rude direct la cimitir.

„La Cimitirul Sfântul Vasile sunt înmormântaţi părinţii soţiei, iar acum mergem să ne îngrijim de obiceiurile creştineşti. În ceilalţi ani ne întâlneam la noi acasă, iar apoi mergeam cu toţii, însă de anul trecut preferăm să mergem pe jos pentru a evita aglomeraţia din trafic”, spune un ieşean întâlnit pe drumul spre cimitir.

Bărbatul mărturiseşte că este deranjat de faptul că în fiecare an se strâng zeci de oameni, mulţi dintre aceştia ţigani, care nu respectă momentul solemn şi că fac „circ”, însă consideră că, dacă nu ar fi aceştia, nu ar mai avea cui să dea produsele pe care le aduc.

Mâncare pentru câteva săptămâni

Dacă la Cimitirul „Sfântul Vasile“ ieri era aglomerat, agitaţie şi se puteau auzi certuri, la Cimitirul „Buna Vestire“, oamenii se comportau mai civilizat. Mult mai mic şi mai nou decât primul, aici nu s-au înghesuit atât de mulţi oameni pentru pomană.

Totuşi, cinci femei, venite tocmai de lângă Hârlău, se chinuiau să care câţiva saci şi câteva sacoşe pline ochi cu diferite produse. Nu sunt singurele din familie care au venit la pomană, însă ceilalţi au mers la alte cimitire, iar întâlnirea este la gară. Spun că ce au strâns azi le va ajunge pentru câteva săptămâni. „Se usucă, dar le punem în apă şi aşa le mâncăm”, spune una dintre femei.

Pe strada care duce spre cimitir putea fi văzută ieri şi o căruţă, cu care au venit probabil alţi amatori de pomeni, iar vizavi, pe iarbă, un bărbat roşu la faţă şi cu câteva pungi lângă el pline de cozonaci şi ouă a adormit la soare, câte un trecător oprindu-se din când în când să-i facă poze.

„Mai bea omul, dar cu măsură. Nu e frumos să vii la cimitir, unde se face slujbă, oamenii dau de pomană pentru sufletele părinţilor, iar astfel de oameni să vină aici ca la crâşmă”, spune o ieşeancă care a venit să aprindă o lumânare la mormântul soţului ei şi să dea câteva pachete cu cozonac şi ouă.

Femeia, micuţă de statură şi cu părul alb, vine din cartierul Mircea şi spune că evită să dea de pomană foarte multe pachete în această zi şi preferă să vină în fiecare duminică cu câte ceva pentru copii sau pentru săracii pe care-i vede în jurul bisericii. „Eu aşa zic că e mai creştineşte. Să îi ţinem în suflet pe cei răposaţi mereu, nu o dată pe an”, completează femeia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri