Jaf de pomină la Gorban / L-a rugat pe escroc s-o ajute să scoată seiful din perete ca să îi poată da toți banii din casă

miercuri, 19 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Jaf de pomină la Gorban / L-a rugat pe escroc s-o ajute să scoată seiful din perete ca să îi poată da toți banii din casă

O ieșeancă l-a invitat pe un escroc să smulgă seiful din perete pentru a-i veni în ajutor fiului, „accidentat”. A doua zi, fiul a venit în vizită la părinți, iar aceștia și-au dat seama că au fost păcăliți.

Înșelăciunile prin metoda „Accidentul” au reprezentat ani de zile „distracția” favorită a unor deținuți. Din spatele gratiilor, cu ajutorul unor telefoane introduse ilegal în penitenciare, ei sunau la întâmplare la numere de telefon fix. Acestea aparțineau de regulă unor persoane în vârstă, mai ușor de înșelat. Așa s-a întâmplat și cu o femeie din Gorban, care a fost sunată de un deținut aflat în penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița.

Prezentându-se ca medic, a informat-o că fiul su ar fi fost grav rănit într-un accident auto. Ar fi avut nevoie de 10.000 de lei, pentru a fi operat la un picior. Speriată, femeia i-a spus să vină, pentru că are banii în casă. Nu s-a gândit nici măcar să-i spună de telefonul primit soțului său, care trebăluia prin curte.

După aproximativ două ore, la poarta casei s-a prezentat Ioan-Claudiu Cosma, care s-a prezentat ca „medic asistent”. Femeia l-a condus în casă și i-a arătat într-una dintre camere locul de pe un perete, acoperit cu un tablou, în care era încastrată o casetă metalică. Acolo își țineau cei doi soți economiile, la care se mai adăugau bani primiți de la copii. Singurul care avea cheie de la casetă era fiul celor doi, dar Cosma a găsit o soluție. A ieșit în curte, a găsit o daltă cu care a spart peretele și a scos din acesta caseta metalică, chiar sub ochii femeii. A plecat apoi cu caseta sub braț. Întreaga operațiune durase 17 minute.

A doua zi, fiul a venit în vizită la părinții săi, așa cum obișnuia să facă aproape săptămânal. Tatăl l-a întrebat când ieșise din spital, dar, cum fiul nu știa nimic despre așa ceva, și-a dat seama că fusese înșelat. Paguba nu fusese mare, dar cei 3.000 de lei reprezentau toate economiile bătrânilor.

Cosma a fost identificat relativ ușor. Camerele video montate pe sediul primăriei Gorban au suprins sosirea acestuia la poarta bătrânilor, ca și plecarea, cu seiful sub braț. Cei doi bătrâni l-au recunoscut în fotografiile puse la dispoziție de polițiști. Cosma era de altfel cunoscut pentru participarea și la alte escrocherii de acest tip.

Audiat ca suspect, el și-a negat fapta, afirmând că nu ajunsese niciodată la Gorban și că nu-l cunoștea pe deținutul din penitenciarul Mărgineni. Afirmațiile sale nu i-au putut însă convinge pe magistrații Judecătoriei Răducăneni. Cosma a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare, în regim de detenție, ca și la achitarea sumei de 3.300 lei, respectiv suma furată și prețul casetei metalice. Bătrâna înșelată nu a mai apucat să-l vadă pe escroc pedepsit. Ea a decedat în timpul procesului.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii