Jaful de pe lume în „Dosarul Microsoft“ la Iaşi. Preţuri umflate de până şase ori la materiale şi manoperă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Jaful de pe lume în „Dosarul Microsoft“ la Iaşi. Preţuri umflate de până şase ori la materiale şi manoperă

GALERIE
calculatoare in scoli
  • calculatoare in scoli
- +

"Ziarul de Iaşi" a realizat un demers jurnalistic inedit în presa românească, plecând de la celebrul "Dosar Microsoft" de la DNA, din cauza căruia tremură numeroşi parlamentari, miniştri şi oameni de afaceri notorii. Am ales la întâmplare una din cele 78 de şcoli din judeţ dotate cu reţele informatice identice de către firmele furnizoare din contractul semnat la Bucureşti, am luat echipamentele şi serviciile de pe nota de plată, apoi am cerut oferte pentru lucruri similare la mai multe firme IT locale şi centrale. Am rămas cu gura căscată când am comparat preţurile şi am calculat diferenţele. "Capacul" pus de firmele furnizoare agreate la Guvern este de-a dreptul revoltător: de 250-300%. La manoperă, specialiştii apreciază că preţurile au fost umflate de până la 6 ori. Lucrări de maxim 3.000 lei erau facturate, de exemplu, cu aproape 18.000 lei

Proiectul de conectare a aproximativ 2.500 de şcoli din România la internet cu fonduri europene se apropie de sfârşit. Săptămâna trecută, directorii de la 78 de şcoli ieşene trebuiau să transmită către Inspectoratul Şcolar Judeţean nota contabilă a investiţiei realizată în ultimele 12 luni în unităţile de învăţământ pe care le conduc. Proiectul, în valoare de circa 120 milioane lei fără TVA, a ridicat semne serioase de întrebare încă de la început, când câştigător al licitaţiei a fost declarat consorţiul de firme format din Omnilogic şi Avitech, având ca subcontractant Romtelecom. Omnilogic este unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piaţa românească, având afaceri de 160,5 milioane de euro şi un profit de circa 1,5 milioane lei anul trecut, cu numai 66 de angajaţi.

În momentul semnării contractului, pe 29 noiembrie anul trecut, jurnaliştii prezenţi la eveniment i-au semnalat prim-ministrului Victor Ponta că Omnilogic este aceeaşi firmă care ar fi primit nemeritat un contract important de la Ministerul Educaţiei în perioada 2010 - 2011, motiv pentru care corpul său de control a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Uluitor, Ponta a răspuns că „toţi suntem la Parchet în ţara asta! Fiind vorba de fonduri europene, trebuie să urmăm o procedură. Eu habar n-am cine a câştigat şi cine a mai participat la această procedură. Ştiu doar că s-au respectat absolut toate cerinţele solicitate de legislaţia europeană, au fost şi contestaţii, tot. Deci, semnăm!“. De asemenea, ministrul Educaţiei, Mihnea Costoiu, declara că de programul „Internet în şcoala ta. Conectarea la internet broadband a unităţilor şcolare din zona rurală şi mic urbană“ vor beneficia aproximativ 715.000 de elevi şi în jur de 156.000 de profesori.

78 de şcoli din Iaşi dotate cu echipamente

În judeţul Iaşi, cele 78 de unităţi de învăţământ prinse în proiect beneficiază acum de internet de mare viteză prin fibră optică, iar pentru fiecare şcoală în parte s-au plătit din fonduri europene către cele trei firme amintite câte 55.650 lei (12.360 euro la un curs de 4,5 lei/euro). Situaţia a fost similară pentru oricare altă şcoală din România care a fost inclusă în proiect. Potrivit notelor de contabilitate pe care directorii şcolilor trebuiau să le trimită către ISJ, firmele câştigătoare erau obligate să monteze serverul care să asigure internet pentru laboratorul de calculatoare din şcoală, să asigure internet wireless în restul şcolii, să instaleze soft-urile necesare şi să asigure mentenanţa reţele pe o perioadă de cinci luni.

Referitor la partea de echipamente fizice necesare, firmele aveau obligaţia de a furniza şcolii un echipament pentru conexiunea de internet NLC (firewall şi acces point) - 33.864,40 lei, un UPS (sursă neîntreruptibilă) - 799,80 lei, un Switch (comutator de reţea, de obicei cu 24 de porturi) - 1.066,40 lei, şi un rack (cabinet metalic pentru echipamente) - 1.599,60 lei. Restul sumei din contract era destinată „manoperei“, adică instalarea şi configurarea NLC - 1.718,24 lei, realizarea şi configurarea reţelei locale - 2.581,86 lei, şi realizarea conexiunii la internet broadband - 14.021,92 lei.

Din Iaşi beneficiază în prezent de internet, prin intermediul acestui proiect, în general şcoli cu clase I-VIII (Valea Lupului, Leţcani) şi şcoli de arte şi meserii (Dumeşti, Lespezi), dar pe lista întocmită în 2011 figurează şi două licee teoretice, la Hălăuceşti şi Răducăneni. „Începând de anul trecut, au venit în mai multe rânduri echipe de lucrători de la firmele implicate în proiect şi au lucrat la realizarea reţelei de internet. Acum avem internet prin fibră optică atât la calculatoarele din laborator, cât şi internet wireless în toată şcoala. În ce priveşte sumele primite, reponsabil este Ministerul Educaţiei, care a organizat licitaţia, noi doar am preluat în gestiune bunurile“, a explicat Petronela Petrea, directoarea şcolii din Valea Lupului.

Un „capac“ de 300%

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au contactat trei specialişti în domeniul IT pentru a compara preţurile declarate câştigătoare de Ministerul Educaţiei cu preţurile reale care se practică în piaţă. Unul dintre specialişti a apreciat că sumele echipamentelor sunt supraestimate, suma totală trebuind să fie mai mică chiar şi dacă ar fi fost achiziţionate echipamente de o calitate superioară celor din proiect. „Un UPS AEG Protect A700 valorează între 400-500 RON, un rack de 80 cm înălţime 60 (cca 10 U), adâncime 60 cm şi laţime 60 cm valorează cca 500-600 RON, iar un switch Cisco (n.r. - cele mai scumpe pentru segmentul normal de piaţă, superioare celor din proiect) cca 700-800 RON, iar dacă au conexiune pe fibră optică inclusă (n.r. - cum e în cazul proiectului) sar de 1,500 RON. Pentru un Access Point foarte scump făcut tot de Cisco, deci nu ca cele cumpărate prin proiect, preţul e de circa 3.100 RON, cel mai ieftin fiind vreo 500 RON, iar un Firewall Cisco foarte scump este cca 4.000 RON, cel mai ieftin fiind vreo 600 RON“, a fost răspunsul dat de un specialist în domeniul IT din Bucureşti.

Ca o completare, specialistul a apreciat că „preţurile la manoperă (instalare, configurare, realizare) sunt extrem de umflate“. Ca o apreciere generală, după ce a consultat factura echipamentelor şi manoperei de la o singură şcoală, specialistul consultat de noi a estimat că valoarea „capacului“ pus de furnizor la echipamente, adică a banilor încasaţi nejustifdicat, s-ar ridica la peste 40.000 de lei. Asta în condiţiile în care valoarea încasată pentru reţeaua din fiecare şcoală a fost de 55.650 lei. Practic, un „capac“ de circa 250-300%.

Ofertă la numai o treime

De aceeaşi părere a fost şi directorul unei firme de IT ieşene, care a declarat sub protecţia anonimatului că poate instala o astfel de reţea în condiţiile de date cu un maxim de 20.000 lei. „La manoperă mi se pare foarte mult. Eu pentru o astfel de lucrare iau maximum 3.000 lei, acolo văd că s-au plătit peste 18.000 lei. Vă pot da şi nişte preţuri estimative pentru echipamentele hardware. De exemplu, la Omnilogic, cel mai scump echipament conexiune de internet ZTEE este de 6.000 de dolari (n.r. - 21.000 lei), dar mi-e greu să cred că au cumpărat acest model. Luate separat, Omnilogic are trei modele de acces point cu valori cuprinse între 560 RON şi 840 RON fără TVA, iar cel mai scump firewall costă circa 2.000 RON fără TVA. La celelalte echipamente, preţurile sunt un pic mai mari, dar cred că diferenţa semnificativă reiese din manoperă şi echipamentul de conexiune internet NLC“, ne-a transmis directorul. Cel de-al treilea specialist consultat de „Ziarul de Iaşi“ s-a limitat la a transmite o ofertă pentru cele şase tipuri de servicii prezente în nota contabilă: între 20.000 şi 25.000 lei. „Ziarul de Iaşi“ a transmis o solicitare în baza Legii 544/2001 către Ministerul Educaţiei, cerând o explicaţie pentru preţurile plătite în proiect, dar, până la închiderea ediţiei, nu a fost trimis niciun răspuns.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.