Jaful planificat prin Fondul Suveran, blocat de Opoziție
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 17.04.2021

Comunicat de presă

Jaful planificat prin Fondul Suveran, blocat de Opoziție

GALERIE
22365374_522282214788386_2964072644322700615_n26231650_567114033638537_1527645737155602874_n
  • 22365374_522282214788386_2964072644322700615_n
  • 26231650_567114033638537_1527645737155602874_n
- +

“Am reușit să blocăm marele jaf pus la cale de Liviu Dragnea”, susține Cosette Chichirău, deputat USR de Iași.

Reporter: Ce înseamnă decizia CCR prin care se declară neconstituțională legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții?

Cosette Chichirău: Înseamnă o nouă dovadă că USR apără Constituția, legile și banii contribuabililor. Și că o face eficient și temeinic. Este o victorie a noastră, este și o victorie personală dacă vreți pentru că eu am inițiat sesizarea, însă nu asta contează cel mai mult. Mult mai important este faptul că am reușit să blocăm marele jaf pus la cale de Liviu Dragnea.

Reporter: În ce ar fi constat acest Fond Suveran?

Cosette Chichirău: Acest Fond Suveran fi urmat să fie de fapt un mare coș în care să intre toate acțiunile pe care statul le deține la companiile al căror proprietar este, fie unic, fie alături de alți acționari. Ar fi fost o mare pușculiță cu bani și acțiuni. Practic, tot ce încă nu s-a furat din România s-ar fi pus în acest Fond. Vorbim despre acțiuni pe care statul le deține la companii extrem de profitabile și extrem de cunoscute: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, Eon, OMV Petrom, Telekom, Antibiotice, Administrația Porturilor Dunării - Fluviale și Maritime, Administrația Porturilor Maritime, Aeroporturi București, Aeroportul Timișoara, Loteria Română, Societatea Națională a Apelor Minerale și multe altele.

Reporter: Ați spus că ați blocat înființarea acestui fond și că astfel ați blocat un ”mare jaf” pe care l-ar fi pus la cale președintele PSD? Aveți dovezi în acest sens?

Cosette Chichirău: Dovezile sunt chiar în textul legii pe care am contestat-o. Acest Fond ar fi urmat să fie condus cu totul arbitrar, total netransparent și în total dispreț față de contribuabilul care este de fapt proprietar al acelor companii. Legea pe care am contestat-o prevedea derogări de la o serie de legi extrem de importante, cum sunt: Legea transparenței, Legea piețelor de capital, Legea privatizării, Legea guvernanței corporative și altele. De ce credeți că a vrut Liviu Dragnea atâtea derogări? Pentru că a vrut o pușculiță din care să se poată înfrupta în voie, departe de privirile publicului și ale presei. Voia să ia cu două mâini din avuția publică fără să poată fi tras la răspundere de absolut nimeni.

Reporter: Curtea Constituțională a spus că acest Fond va putea fi totuși înființat prin Hotărâre de Guvern. Asta înseamnă că pericolul ”marelui jaf” nu a trecut?

Cosette Chichirău: Cu PSD la guvernare și mai ales cu Liviu Dragnea la butoane, trebuie să fim cu un ochi pe bani și cu unul pe legi. Pericolul nu a trecut, însă am câștigat o bătălie foarte importantă. Chiar noi am arătat Curții că acest Fond nu se poate înființa prin Lege, ci doar prin Hotărâre de Guvern. Iar miza este următoarea: prin Lege, se pot da derogări, așa cum am arătat, de la alte prevederi normative extrem de importante. Prin Hotărâre de Guvern, nu se poate da nicio derogare. Asta înseamnă că Fondul Suveran, chiar dacă va fi înființat, va trebui să respecte toate legile în vigoare, legi menite să prevină furtul banului public.

Reporter: De ce credeți că PSD a vrut să înființeze Fondul prin proiect legislativ și nu prin Hotărâre de Guvern?

Cosette Chichirău: Pentru că a vrut să fure fără să fie prins. Am avut până acum trei premieri PSD și niciunul nu și-a asumat înființarea acestui Fond. Explicația? Foarte simplu: nimeni nu și-a pus pielea la saramură pentru planurile deloc curate ale lui Liviu Dragnea. Prin urmare, liderul PSD a vrut să dea spargerea cu mâna altora. A vrut derogări, a vrut disiparea responsabilității, a vrut să profite, fără să riște nimic.

Reporter: Există fonduri suverane sau fonduri de investiții și în alte țări. De ce credeți că în România nu ar funcționa?

Cosette Chichirău: Ce voia să înființeze Liviu Dragnea nu era un Fond de investiții, ci era un paravan pentru furt. Când înființezi un Fond Suveran adevărat te gândești în primul rând cu ce îl capitalizezi, adică de unde iei banii. Statele care au astfel de fonduri au o sursă stabilă de venit sau au venituri excedentare constante. Liviu Dragnea nu voia altceva decât să bage bunul public în spatele unui paravan și de acolo să distribuie avuția românilor către firmele de casă ale PSD. Și în textul pe care l-am contestat sunt dovezi foarte clare. Mai precis, se spunea acolo că Fondul se poate împrumuta, prin emiterea de instrumente financiare de tipul titlurilor de credit, poate vinde acțiuni la companiile unde deține participații sau poate privatiza societăți. Deci, nu era vorba despre nicio capitalizare din excedentul bugetar, din rezerve sau din încasările din redevențe (din petrol sau alte resurse naturale), cum sunt finanțate toate celelalte fonduri suverane din lume. Era pur și simplu o pușculiță de uz personal pentru Liviu Dragnea și clientela lui.

Reporter: Există vreun precedent sau vreo instituție similară care să fi funcționat ca atare în România?

Cosette Chichirău: Acest Fond seamănă în multe privințe cu Fondul Proprietății de Stat. Pentru cei care nu mai știu, FPS era gigantul care deținea toate proprietățile fostului stat comunist, adică toată munca de câteva decenii a tuturor românilor. FPS a fost de fapt vehiculul prin care zeci și sute de fabrici au ajuns pe mâna unora care le-au vândut apoi la fier vechi. Marile tunuri și marile averi s-au făcut pe spatele FPS. Tot felul de securiști și oameni conectați la decizia politică au devenit peste noapte capitaliști și proprietari peste fabrici extrem de profitabile sau extrem de valoroase. Ei bine, așa cum FPS i-a îmbogățit pe unii, la fel Fondul Suveran ar fi urmat să-i îmbogățească pe Dragnea și camarila lui. 

Reporter: Ce veți face și ce va face USR-ul, în continuare dacă Guvernul va încerca totuși să înființeze acest Fond?

Cosette Chichirău: Din fericire, acum avem decizia Curții și nu vor mai putea face derogări de la celelalte legi. Deci oricum ar fi, am câștigat mai multă transparență. În al doilea rând, vom fi extrem de atenți la toate invențiile și tertipurile pe care le pregătesc. Știu că “marele jaf al României” este un plan real la vârful PSD. S-a pus gând rău tuturor companiilor de stat și tuturor participațiilor deținute de Guvern. Iar eu nu vreau să las ca bunul public să intre în buzunare private la prețuri care nu sunt corecte. Ne vom opune în Parlament, vom trage semnale de alarmă, vom încerca să mobilizăm oamenii și societatea civilă pentru a protesta împotriva unei astfel de hotărâri. Să te opui hoției nu este doar o obligație politică, este o datorie civică!

Pe pagina de Facebook puteți găsi detalii despre demersurile deputatei USR Cosette Chichirău pe această temă: https://www.facebook.com/CosettePentruIasi/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.