Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
“Am reușit să blocăm marele jaf pus la cale de Liviu Dragnea”, susține Cosette Chichirău, deputat USR de Iași.
Reporter: Ce înseamnă decizia CCR prin care se declară neconstituțională legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții?
Cosette Chichirău: Înseamnă o nouă dovadă că USR apără Constituția, legile și banii contribuabililor. Și că o face eficient și temeinic. Este o victorie a noastră, este și o victorie personală dacă vreți pentru că eu am inițiat sesizarea, însă nu asta contează cel mai mult. Mult mai important este faptul că am reușit să blocăm marele jaf pus la cale de Liviu Dragnea.
Reporter: În ce ar fi constat acest Fond Suveran?
Cosette Chichirău: Acest Fond Suveran fi urmat să fie de fapt un mare coș în care să intre toate acțiunile pe care statul le deține la companiile al căror proprietar este, fie unic, fie alături de alți acționari. Ar fi fost o mare pușculiță cu bani și acțiuni. Practic, tot ce încă nu s-a furat din România s-ar fi pus în acest Fond. Vorbim despre acțiuni pe care statul le deține la companii extrem de profitabile și extrem de cunoscute: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, Eon, OMV Petrom, Telekom, Antibiotice, Administrația Porturilor Dunării - Fluviale și Maritime, Administrația Porturilor Maritime, Aeroporturi București, Aeroportul Timișoara, Loteria Română, Societatea Națională a Apelor Minerale și multe altele.
Reporter: Ați spus că ați blocat înființarea acestui fond și că astfel ați blocat un ”mare jaf” pe care l-ar fi pus la cale președintele PSD? Aveți dovezi în acest sens?
Cosette Chichirău: Dovezile sunt chiar în textul legii pe care am contestat-o. Acest Fond ar fi urmat să fie condus cu totul arbitrar, total netransparent și în total dispreț față de contribuabilul care este de fapt proprietar al acelor companii. Legea pe care am contestat-o prevedea derogări de la o serie de legi extrem de importante, cum sunt: Legea transparenței, Legea piețelor de capital, Legea privatizării, Legea guvernanței corporative și altele. De ce credeți că a vrut Liviu Dragnea atâtea derogări? Pentru că a vrut o pușculiță din care să se poată înfrupta în voie, departe de privirile publicului și ale presei. Voia să ia cu două mâini din avuția publică fără să poată fi tras la răspundere de absolut nimeni.
Reporter: Curtea Constituțională a spus că acest Fond va putea fi totuși înființat prin Hotărâre de Guvern. Asta înseamnă că pericolul ”marelui jaf” nu a trecut?
Cosette Chichirău: Cu PSD la guvernare și mai ales cu Liviu Dragnea la butoane, trebuie să fim cu un ochi pe bani și cu unul pe legi. Pericolul nu a trecut, însă am câștigat o bătălie foarte importantă. Chiar noi am arătat Curții că acest Fond nu se poate înființa prin Lege, ci doar prin Hotărâre de Guvern. Iar miza este următoarea: prin Lege, se pot da derogări, așa cum am arătat, de la alte prevederi normative extrem de importante. Prin Hotărâre de Guvern, nu se poate da nicio derogare. Asta înseamnă că Fondul Suveran, chiar dacă va fi înființat, va trebui să respecte toate legile în vigoare, legi menite să prevină furtul banului public.
Reporter: De ce credeți că PSD a vrut să înființeze Fondul prin proiect legislativ și nu prin Hotărâre de Guvern?
Cosette Chichirău: Pentru că a vrut să fure fără să fie prins. Am avut până acum trei premieri PSD și niciunul nu și-a asumat înființarea acestui Fond. Explicația? Foarte simplu: nimeni nu și-a pus pielea la saramură pentru planurile deloc curate ale lui Liviu Dragnea. Prin urmare, liderul PSD a vrut să dea spargerea cu mâna altora. A vrut derogări, a vrut disiparea responsabilității, a vrut să profite, fără să riște nimic.
Reporter: Există fonduri suverane sau fonduri de investiții și în alte țări. De ce credeți că în România nu ar funcționa?
Cosette Chichirău: Ce voia să înființeze Liviu Dragnea nu era un Fond de investiții, ci era un paravan pentru furt. Când înființezi un Fond Suveran adevărat te gândești în primul rând cu ce îl capitalizezi, adică de unde iei banii. Statele care au astfel de fonduri au o sursă stabilă de venit sau au venituri excedentare constante. Liviu Dragnea nu voia altceva decât să bage bunul public în spatele unui paravan și de acolo să distribuie avuția românilor către firmele de casă ale PSD. Și în textul pe care l-am contestat sunt dovezi foarte clare. Mai precis, se spunea acolo că Fondul se poate împrumuta, prin emiterea de instrumente financiare de tipul titlurilor de credit, poate vinde acțiuni la companiile unde deține participații sau poate privatiza societăți. Deci, nu era vorba despre nicio capitalizare din excedentul bugetar, din rezerve sau din încasările din redevențe (din petrol sau alte resurse naturale), cum sunt finanțate toate celelalte fonduri suverane din lume. Era pur și simplu o pușculiță de uz personal pentru Liviu Dragnea și clientela lui.
Reporter: Există vreun precedent sau vreo instituție similară care să fi funcționat ca atare în România?
Cosette Chichirău: Acest Fond seamănă în multe privințe cu Fondul Proprietății de Stat. Pentru cei care nu mai știu, FPS era gigantul care deținea toate proprietățile fostului stat comunist, adică toată munca de câteva decenii a tuturor românilor. FPS a fost de fapt vehiculul prin care zeci și sute de fabrici au ajuns pe mâna unora care le-au vândut apoi la fier vechi. Marile tunuri și marile averi s-au făcut pe spatele FPS. Tot felul de securiști și oameni conectați la decizia politică au devenit peste noapte capitaliști și proprietari peste fabrici extrem de profitabile sau extrem de valoroase. Ei bine, așa cum FPS i-a îmbogățit pe unii, la fel Fondul Suveran ar fi urmat să-i îmbogățească pe Dragnea și camarila lui.
Reporter: Ce veți face și ce va face USR-ul, în continuare dacă Guvernul va încerca totuși să înființeze acest Fond?
Cosette Chichirău: Din fericire, acum avem decizia Curții și nu vor mai putea face derogări de la celelalte legi. Deci oricum ar fi, am câștigat mai multă transparență. În al doilea rând, vom fi extrem de atenți la toate invențiile și tertipurile pe care le pregătesc. Știu că “marele jaf al României” este un plan real la vârful PSD. S-a pus gând rău tuturor companiilor de stat și tuturor participațiilor deținute de Guvern. Iar eu nu vreau să las ca bunul public să intre în buzunare private la prețuri care nu sunt corecte. Ne vom opune în Parlament, vom trage semnale de alarmă, vom încerca să mobilizăm oamenii și societatea civilă pentru a protesta împotriva unei astfel de hotărâri. Să te opui hoției nu este doar o obligație politică, este o datorie civică!
Pe pagina de Facebook puteți găsi detalii despre demersurile deputatei USR Cosette Chichirău pe această temă: https://www.facebook.com/CosettePentruIasi/
Cuvinte cheie: + fond suveran, cosette chichirau, decizie ccr, usr iasi, victorie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
De ce Elon Musk şi-a schimbat preferinţele electorale şi credibilitatea BBC a scăzut dramatic
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.