anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Jaful planificat prin Fondul Suveran, blocat de Opoziție

GALERIE
22365374_522282214788386_2964072644322700615_n26231650_567114033638537_1527645737155602874_n
 • 22365374_522282214788386_2964072644322700615_n
 • 26231650_567114033638537_1527645737155602874_n
- +

“Am reușit să blocăm marele jaf pus la cale de Liviu Dragnea”, susține Cosette Chichirău, deputat USR de Iași.

Reporter: Ce înseamnă decizia CCR prin care se declară neconstituțională legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții?

Cosette Chichirău: Înseamnă o nouă dovadă că USR apără Constituția, legile și banii contribuabililor. Și că o face eficient și temeinic. Este o victorie a noastră, este și o victorie personală dacă vreți pentru că eu am inițiat sesizarea, însă nu asta contează cel mai mult. Mult mai important este faptul că am reușit să blocăm marele jaf pus la cale de Liviu Dragnea.

Reporter: În ce ar fi constat acest Fond Suveran?

Cosette Chichirău: Acest Fond Suveran fi urmat să fie de fapt un mare coș în care să intre toate acțiunile pe care statul le deține la companiile al căror proprietar este, fie unic, fie alături de alți acționari. Ar fi fost o mare pușculiță cu bani și acțiuni. Practic, tot ce încă nu s-a furat din România s-ar fi pus în acest Fond. Vorbim despre acțiuni pe care statul le deține la companii extrem de profitabile și extrem de cunoscute: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, Eon, OMV Petrom, Telekom, Antibiotice, Administrația Porturilor Dunării - Fluviale și Maritime, Administrația Porturilor Maritime, Aeroporturi București, Aeroportul Timișoara, Loteria Română, Societatea Națională a Apelor Minerale și multe altele.

Reporter: Ați spus că ați blocat înființarea acestui fond și că astfel ați blocat un ”mare jaf” pe care l-ar fi pus la cale președintele PSD? Aveți dovezi în acest sens?

Cosette Chichirău: Dovezile sunt chiar în textul legii pe care am contestat-o. Acest Fond ar fi urmat să fie condus cu totul arbitrar, total netransparent și în total dispreț față de contribuabilul care este de fapt proprietar al acelor companii. Legea pe care am contestat-o prevedea derogări de la o serie de legi extrem de importante, cum sunt: Legea transparenței, Legea piețelor de capital, Legea privatizării, Legea guvernanței corporative și altele. De ce credeți că a vrut Liviu Dragnea atâtea derogări? Pentru că a vrut o pușculiță din care să se poată înfrupta în voie, departe de privirile publicului și ale presei. Voia să ia cu două mâini din avuția publică fără să poată fi tras la răspundere de absolut nimeni.

Reporter: Curtea Constituțională a spus că acest Fond va putea fi totuși înființat prin Hotărâre de Guvern. Asta înseamnă că pericolul ”marelui jaf” nu a trecut?

Cosette Chichirău: Cu PSD la guvernare și mai ales cu Liviu Dragnea la butoane, trebuie să fim cu un ochi pe bani și cu unul pe legi. Pericolul nu a trecut, însă am câștigat o bătălie foarte importantă. Chiar noi am arătat Curții că acest Fond nu se poate înființa prin Lege, ci doar prin Hotărâre de Guvern. Iar miza este următoarea: prin Lege, se pot da derogări, așa cum am arătat, de la alte prevederi normative extrem de importante. Prin Hotărâre de Guvern, nu se poate da nicio derogare. Asta înseamnă că Fondul Suveran, chiar dacă va fi înființat, va trebui să respecte toate legile în vigoare, legi menite să prevină furtul banului public.

Reporter: De ce credeți că PSD a vrut să înființeze Fondul prin proiect legislativ și nu prin Hotărâre de Guvern?

Cosette Chichirău: Pentru că a vrut să fure fără să fie prins. Am avut până acum trei premieri PSD și niciunul nu și-a asumat înființarea acestui Fond. Explicația? Foarte simplu: nimeni nu și-a pus pielea la saramură pentru planurile deloc curate ale lui Liviu Dragnea. Prin urmare, liderul PSD a vrut să dea spargerea cu mâna altora. A vrut derogări, a vrut disiparea responsabilității, a vrut să profite, fără să riște nimic.

Reporter: Există fonduri suverane sau fonduri de investiții și în alte țări. De ce credeți că în România nu ar funcționa?

Cosette Chichirău: Ce voia să înființeze Liviu Dragnea nu era un Fond de investiții, ci era un paravan pentru furt. Când înființezi un Fond Suveran adevărat te gândești în primul rând cu ce îl capitalizezi, adică de unde iei banii. Statele care au astfel de fonduri au o sursă stabilă de venit sau au venituri excedentare constante. Liviu Dragnea nu voia altceva decât să bage bunul public în spatele unui paravan și de acolo să distribuie avuția românilor către firmele de casă ale PSD. Și în textul pe care l-am contestat sunt dovezi foarte clare. Mai precis, se spunea acolo că Fondul se poate împrumuta, prin emiterea de instrumente financiare de tipul titlurilor de credit, poate vinde acțiuni la companiile unde deține participații sau poate privatiza societăți. Deci, nu era vorba despre nicio capitalizare din excedentul bugetar, din rezerve sau din încasările din redevențe (din petrol sau alte resurse naturale), cum sunt finanțate toate celelalte fonduri suverane din lume. Era pur și simplu o pușculiță de uz personal pentru Liviu Dragnea și clientela lui.

Reporter: Există vreun precedent sau vreo instituție similară care să fi funcționat ca atare în România?

Cosette Chichirău: Acest Fond seamănă în multe privințe cu Fondul Proprietății de Stat. Pentru cei care nu mai știu, FPS era gigantul care deținea toate proprietățile fostului stat comunist, adică toată munca de câteva decenii a tuturor românilor. FPS a fost de fapt vehiculul prin care zeci și sute de fabrici au ajuns pe mâna unora care le-au vândut apoi la fier vechi. Marile tunuri și marile averi s-au făcut pe spatele FPS. Tot felul de securiști și oameni conectați la decizia politică au devenit peste noapte capitaliști și proprietari peste fabrici extrem de profitabile sau extrem de valoroase. Ei bine, așa cum FPS i-a îmbogățit pe unii, la fel Fondul Suveran ar fi urmat să-i îmbogățească pe Dragnea și camarila lui. 

Reporter: Ce veți face și ce va face USR-ul, în continuare dacă Guvernul va încerca totuși să înființeze acest Fond?

Cosette Chichirău: Din fericire, acum avem decizia Curții și nu vor mai putea face derogări de la celelalte legi. Deci oricum ar fi, am câștigat mai multă transparență. În al doilea rând, vom fi extrem de atenți la toate invențiile și tertipurile pe care le pregătesc. Știu că “marele jaf al României” este un plan real la vârful PSD. S-a pus gând rău tuturor companiilor de stat și tuturor participațiilor deținute de Guvern. Iar eu nu vreau să las ca bunul public să intre în buzunare private la prețuri care nu sunt corecte. Ne vom opune în Parlament, vom trage semnale de alarmă, vom încerca să mobilizăm oamenii și societatea civilă pentru a protesta împotriva unei astfel de hotărâri. Să te opui hoției nu este doar o obligație politică, este o datorie civică!

Pe pagina de Facebook puteți găsi detalii despre demersurile deputatei USR Cosette Chichirău pe această temă: https://www.facebook.com/CosettePentruIasi/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.