Jale în piața de gaze: 31.000 de clienți au rămas fără furnizor în două luni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Jale în piața de gaze: 31.000 de clienți au rămas fără furnizor în două luni

GALERIE
gaze
 • gaze
- +

În fața numărului mare de furnizori de gaze care abandonează business-ul și clienții, dar și a anunțului unui mare furnizor al populației, Engie, care este și furnizor de ultimă instanță (FUI), că nu mai vrea să preia clienții abandonați de primii, Autoritatea de Reglementare (ANRE) îngreunează procesul de renunțare la statutul de FUI.

“Într-o perioadă foarte scurtă, de doar 2 luni calendaristice, un număr de aproximativ 31.000 clienți finali au fost preluați de FUI desemnați de ANRE, situație fără precedent pe piața gazelor naturale din România. În același timp la ANRE, în decursul ultimelor două luni, s-au înregistrat solicitări de renunţare la statutul de FUI”, se arată în referatul de aprobare al unui proiect de Ordin al ANRE pus recent în dezbatere publică.

“În contextul general menționat a devenit absolut necesar identificarea și reglementarea în regim de urgență, a unor măsuri suplimentare astfel încât pe de o parte să crească numărul FUI desemnați de ANRE și pe de altă parte aceștia să aibă o cotă de piață semnificativă implicînd totodată și capabilitate financiară imediată pentru a putea prelua în situații excepționale portofolii de clienți a unor furnizori care din diverse motive nu își mai pot continua activitatea, obiectivul major fiind asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale a clienților”, arată ANRE.

De fapt, ANRE vrea să se asigure că, în contextul tsunami-ului de pe piața de gaze, vor exista furnizori care să preia clienții abandonați de furnizorii care nu mai fac față și renunță. Asta chiar dacă azi nimeni nu prea mai vrea să fie FUI în condițiile actualei volatilități din piață și a reglementărilor. În acest sens, ANRE îngreunează și sistemul prin care un furnizor poate să renunțe la acest statut, de FUI, dacă își dorește.

Probabil tot ca să se asigure că are cine furniza gaze tuturor clienților în caz de falimente mari în piața concurențială, ANRE a instituit obligația ca un FUI să țină clientul, pe care l-a preluat fiind obligat de regulament, timp de cel puțin 12 luni în portofoliul său. Este vorba de clienți cu un consum anual de până la 28.000 MWh, categorie în care intră toți casnicii și o parte din cei comerciali. Pentru cei cu consum mai mare, preluarea de către FUI se face la cerere și obligația de a menține furnizarea în regim de ultimă instanță este de o lună.

Pe de altă parte, același regulament obligă FUI ca, timp de cel puțin trei luni de când a fost obligat să preia un client de la un furnizor care a murit, să nu îi crească prețul. Doar în cazul în care prețul din piață scade, FUI poate modifica prețul.

ANRE a desemnat mai demult 6 furnizori de ultimă instanţă (FUI), respectiv societățile: Engie România S.A., CEZ Vânzare S.A., Cis Gaz S.A., Electrica Furnizare S.A., Premier Energy S.R.L. şi Tinmar Energy S.A. Clienții furnizorilor care renunță vor fi distribuiți automat și obligatoriu (cei casnici și non-casnici mici) la unul dintre FUI, cel care are cel mai mic preț la acel moment.

În ultimele luni, mai mulți furnizori de gaze pentru populație, unii cu zeci de mii de clienți, au informat ANRE că nu mai pot susține business-ul de furnizare pentru casnici și și-au depus  (sau urmează să-și depună) licențele. În situația de a opri furnizarea sunt Hargaz Harghita Gaz, Măcin Gaz, Progaz P&D, Vega 93, Restart Energy și, mai nou, Tulcea Gaz. Asta doar până acum.

ANRE a trecut acești clienți la FUI. Acum, FUI cu cel mai mic preț este Engie, cel mai mare furnizor pentru populație din țară. Care a anunțat recent, dar înainte ca ANRE să pună acest proiect de ordin în dezbatere, că nu mai vrea să fie FUI.

Aflați amănunte de pe economica.net.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X