Jale la Spitalul Sf. Spiridon: Criza de sânge amână operaţiile pe bandă rulantă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Jale la Spitalul Sf. Spiridon: Criza de sânge amână operaţiile pe bandă rulantă

GALERIE
criza sange
  • criza sange
- +

Situaţie dramatică la Spitalul de Ur­genţe „Sfântul Spiridon“, unde, interven­ţii chirugicale vitale sunt amânate pentru că nu există unităţi de sânge pentru transfuzii.

În privinţa cantităţii de sânge dispo­nibilă, aceasta este la jumătate faţă de cea avută anul trecut.

„Necesarul de sânge este la nivelul anului trecut, iar oferta, din ceea ce am constat noi, este la jumătate. Ce înseamnă concret acest lucru: înseamnă că anul trecut, în perioada aprilie-iunie, am primit 2120 de unităţi de sânge, iar anul acesta 820, în condiţiile în care avem un număr mare de pacienţi, proporţia între necesarul de unităţi şi pacienţi fiind aceeaşi cu aceeaşi perioadă din 2019. Este vorba pe de o parte de pacienţi care prezintă hemoragii digestive superioare internaţi la Institutul de Gastroenterolo­gie, anemii severe internate la Clinica de Hematologie şi pacienţi cu patalogie chirurgicală şi chirurgie ortopedică şi care sunt internaţi şi care sunt amânaţi la operaţii pentru că nu există sânge“, a explicat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi.

În urmă cu două zile o pacientă adusă cu elicopterul SMURD din judeţul Buzău cu arsuri grave nu a putut intra în operaţie tocmai pentru că nu existau unităţi de sânge corespunză­toa­re grupei sangvine în spital.

„S-a amânat o intervenţie la chirurgie plastică la o pacientă cu arusuri de gradul 2,3,4 pe 45% din corp. Chiar eu am adus această pacientă de la Buzău cu elicopterul SMURD. Au mai fost intervenţii chirurgicale în cazul ei, dar era necesară o grefă de piele. Am făcut apel şi la unităţile militare şi la reprezen­tanţii Afacerilor Interne de la unităţile medicale, acolo existând în fiecare an oameni care au donat şi au ajutat“, a mai adăugat Diana Cimpoeşu.

Potrivit datelor de la Centrul Regional de Tran­sfuzii Sangvine Iaşi, numărul de donatori în această perioadă este sub jumătate faţă cel de anul trecut, dar şi sub necesarul de care are nevoie Iaşul.

În aceste condiţii se merge pe relaţia de împrumut de la celelalte judeţe, mai ales că Iaşul, şi mai în special Spitalul Sfântul Spiridon, este centrul medical regional pentru întreaga Moldovă.

„Aducem în fiecare zi sânge din judeţele Vaslui, Botoşani, dar şi Neamţ, Bacău, Suceava pentru că de acolo vin pacienţii. Dar şi ceea ce oferă aceste judeţe din ceea ce ofereau anul trecut este la jumătate. Ceea ce pot sublinia clar, că cine are o fractură de mem­bru inferior sau o fractură des­chisă care trebuie operată de urgenţă, îi trebuie neapărat sânge. Sunt persoane de peste 75 de ani, cu multiple boli, ca­re în astfel de cazuri au nevoie de sânge ca să intre în sala de operaţie. Sau putem vorbi de tumori abdominale, cu neoplazii severe care, la fel, trebuie să intre în sala de operaţie cu unitatea de sânge. Dacă nu există grupa lor de sânge, operaţia se amână 24 sau 48 de ore sau poate mai mult, pentru că există riscul unor complicaţii intraoperatorii. Singurul lucru din partea noastră e să facem un apel: Donaţi să salvaţi vieţi! Tot procedeul se face în condiţii de ma­ximă siguranţă. Sunt oameni care depind de gestul Dumneavoastră!“, a mai spus Diana Cimpoeşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Judeţul furat

Cătălin ONOFREI

Judeţul furat

Naţiunea română va rămâne doar un vis.

Filmuletul zilei

opinii

„Nimicul nimicniceşte”

Briscan ZARA

„Nimicul nimicniceşte”

... contaminează totul în jur ca un măr stricat, poate face ca albul să pară negru şi invers, susul să pară jos, iar când se ajunge acolo se instalează absurdul şi anarhia.

Maia şi de la capăt

Mihai DORIN

Maia şi de la capăt

Dacă Basarabia se va salva, istoria va consemna că o femeie a încercat să convoce energiile neîntinate ale poporului, dar nu a reuşit să învingă oculta celor care vor să ţină ţara „între lumi”, din raţiuni exterioare (ruseşti) şi din mediocritate, fie că a reuşit să pună ţara pe calea europeană, singura care o poate lecui de fantasma Rusiei. 

Sus Şora, jos Cioran

Nichita DANILOV

Sus Şora, jos Cioran

Un lucru nu-i este limpede: nu te poţi învârti la infinit în jurul propriului tău paradox. Existenţa aceasta, ca un amurg de cenuşă, ce se varsă peste capul lui Demiurg. Apoi această veşnică demenţă a lui Dumnezeu. Scleroza creaţiei. Lumea privită prin răgetul unui porc. E suficient să-i citeşti o carte, ca să cunoşti conţinutul tuturor celorlalte.

pulspulspuls

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

Fraţilor, e foiala de pe lume, nu alta: cică la partidoiul ieşean se fac calcule şi strategii pe masa electorală, mai ales acuma cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, când, zic cunoscătorii, sau cei cu capul mai pe umeri, este nevoie de un sprint pe judeţ. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.