anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Jalea de pe lume la „Socola”: focarele cresc de la o zi la alta

GALERIE
Socola Iasi
 • Socola Iasi
- +

Managerul ridică din umeri: „Personalul medical se infectează pentru că nu se respectă măsurile. Se duc la nunţi, botezuri, se întâlnesc cu diferiţi oameni, şi eu nu pot să ştiu ce fac în afara programului, nici nu am nicio metodă de coerciţie”.

 

Pe lângă transmiterea comunitară accentuată, zi de zi apar noi focare. Ieri, DSP a raportat un nou focar la secţia de Gastroenterologie de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, unde şapte cadre medicale au fost depistate cu infecţia cu noul coronavirus. Cadrele medicale au fost contacţi direcţi ai unor pacienţi pozitivi internaţi pe secţie. Şi la Centrul rezidenţial pentru mame şi copii aflaţi în dificultate patru beneficiari au fost testaţi pozitiv, imediat luîndu-se măsura izolarii lor în instituţie.

Cel mai mare focar raportat în ultimele zile rămâne cel de la Institutul de Psihiatrie Socola, în acest moment unitatea având de fapt mai multe focare active, unul la Secţia de Îngrijiri Paliative IX cronici, la Secţia Psihiatrie V Acuţi şi la Secţia Psihiatrie Cronici Bârnova. Aici este situaţia cea mai gravă, ieri Direcţia de Sănătate Publică confirmând 61 de persoane, pacienţi şi cadre medicale, după ce iniţial fuseseră confirmate 14 persoane. Bogdan Şaramet, managerul spitalului, susţine că focarul de la Bârnova a pornit cel mai probabil de la personalul medical, având în vedere că pacienţii nu ies din spital.

„Suntem într-o perioadă de transmitere comunitară, personalul medical se infectează pentru că nu se respectă măsurile de prevenţie în afara programului. Se duc la nunţi, botezuri, se întâlnesc cu diferiţi oameni, şi eu nu pot să ştiu ce fac în afara programului, nici nu am nicio metodă de coerciţie. Sistemul pavilionar în cazul spitalelor de psihiatrie face ca un singur infectat să îi infecteze pe toţi foarte repede.

Gândiţi-vă că aceşti pacienţi, cum sunt cei de la Bârnova, nu ies de acolo, nu interacţionează cu nimeni, şi totuşi se îmbolnăvesc”, a precizat Bogdan Şaramet. Cadrele medicale de aici au fost izolate la domiciliu, iar pacienţii au fost izolaţi în spital şi evaluaţi de un medic infecţionist. La Secţia de Îngrijiri Paliatrive din sediul central al Institutului sunt în total 20 de persoane infectate, iniţial au fost confirmate 11 persoane, trei cadre medicale şi opt pacienţi, iar ulterior s-au mai depsitat încă trei pacienţi. Aici focarul ar fi pornit de la o infirmieră. De asemenea, la Secţia Psihiatrie V Acuţi sunt depistaţi 11 pacienţi care au fost izolaţi în pavilion şi evaluaţi de un medic infecţionist, ancheta fiind în desfăşurare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.