Jalea de pe lume la „Socola”: focarele cresc de la o zi la alta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Jalea de pe lume la „Socola”: focarele cresc de la o zi la alta

GALERIE
Socola Iasi
  • Socola Iasi
- +

Managerul ridică din umeri: „Personalul medical se infectează pentru că nu se respectă măsurile. Se duc la nunţi, botezuri, se întâlnesc cu diferiţi oameni, şi eu nu pot să ştiu ce fac în afara programului, nici nu am nicio metodă de coerciţie”.

 

Pe lângă transmiterea comunitară accentuată, zi de zi apar noi focare. Ieri, DSP a raportat un nou focar la secţia de Gastroenterologie de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, unde şapte cadre medicale au fost depistate cu infecţia cu noul coronavirus. Cadrele medicale au fost contacţi direcţi ai unor pacienţi pozitivi internaţi pe secţie. Şi la Centrul rezidenţial pentru mame şi copii aflaţi în dificultate patru beneficiari au fost testaţi pozitiv, imediat luîndu-se măsura izolarii lor în instituţie.

Cel mai mare focar raportat în ultimele zile rămâne cel de la Institutul de Psihiatrie Socola, în acest moment unitatea având de fapt mai multe focare active, unul la Secţia de Îngrijiri Paliative IX cronici, la Secţia Psihiatrie V Acuţi şi la Secţia Psihiatrie Cronici Bârnova. Aici este situaţia cea mai gravă, ieri Direcţia de Sănătate Publică confirmând 61 de persoane, pacienţi şi cadre medicale, după ce iniţial fuseseră confirmate 14 persoane. Bogdan Şaramet, managerul spitalului, susţine că focarul de la Bârnova a pornit cel mai probabil de la personalul medical, având în vedere că pacienţii nu ies din spital.

„Suntem într-o perioadă de transmitere comunitară, personalul medical se infectează pentru că nu se respectă măsurile de prevenţie în afara programului. Se duc la nunţi, botezuri, se întâlnesc cu diferiţi oameni, şi eu nu pot să ştiu ce fac în afara programului, nici nu am nicio metodă de coerciţie. Sistemul pavilionar în cazul spitalelor de psihiatrie face ca un singur infectat să îi infecteze pe toţi foarte repede.

Gândiţi-vă că aceşti pacienţi, cum sunt cei de la Bârnova, nu ies de acolo, nu interacţionează cu nimeni, şi totuşi se îmbolnăvesc”, a precizat Bogdan Şaramet. Cadrele medicale de aici au fost izolate la domiciliu, iar pacienţii au fost izolaţi în spital şi evaluaţi de un medic infecţionist. La Secţia de Îngrijiri Paliatrive din sediul central al Institutului sunt în total 20 de persoane infectate, iniţial au fost confirmate 11 persoane, trei cadre medicale şi opt pacienţi, iar ulterior s-au mai depsitat încă trei pacienţi. Aici focarul ar fi pornit de la o infirmieră. De asemenea, la Secţia Psihiatrie V Acuţi sunt depistaţi 11 pacienţi care au fost izolaţi în pavilion şi evaluaţi de un medic infecţionist, ancheta fiind în desfăşurare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.