Japonia a ţinut un moment de tăcere în memoria victimelor tsunamiului de la 11 martie 2011
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Japonia a ţinut un moment de tăcere în memoria victimelor tsunamiului de la 11 martie 2011

GALERIE
moment reculegere
  • moment reculegere
- +

Japonezii au ţinut luni un moment de tăcere, la ora locală 14.46, aducând un omagiu celor aproximativ 20.000 de persoane care au murit sau au fost date dispărute după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, o catastrofă urmată de accidentul nuclear de la Fukushima.

Numeroase ceremonii au avut loc pe coasta de nord-est, devastată de valul uriaş, dar şi în alte locuri din ţară, inclusiv la Tokyo, unde a fost organizată o ceremonie de comemorare naţională, în prezenţa împăratului, şeful statului, împărătesei şi premierului.

Împăratul Akihito a salutat memoria victimelor dezastrului şi şi-a exprimat dorinţa să nu se uite toate aceste vieţi pierdute, dar nici persoanele care trăiesc "în aceste condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată".

Vineri, 11 martie 2011, la ora locală 14.46 (7.46, ora României), ţara a fost devastată de un cutremur cu magnitudinea 9, care a avut loc pe fundul Oceanului Pacific, la câteva zeci de kilometri de coasta de nord-est a Insulei Honshu.

După mai puţin de o oră, un val uriaş, care a atins în unele locuri peste 20 de metri înălţime, s-a abătut asupra litoralului, în regiunea Tohoku (nord-est), ucigând tot ceea ce era viu în calea sa şi distrugând porturi, case, şcoli şi întreprinderi.

Catastrofa s-a soldat, în mod oficial, cu 15.880 de morţi, iar alte 2.694 de persoane au fost date dispărute, cărora li se adaugă aproximativ 2.300 de persoane decedate din cauza degradării condiţiilor de viaţă.

După doi ani, scafandrii continuă să caute corpuri în larg, pe fundul mării, acoperit de obiecte luate de maree.

Pe litoral, lucrările de reconstrucţie continuă. S-au înregistrat progrese în înlăturarea dărâmăturilor, refacrea drumurilor şi reconstruirea infrastructurilor vitale, însă peste 315.000 de persoane locuiesc, în continuare, în locuinţe provizorii.

Împăratul a subliniat luni importanţa transmiterii amintirii acestei experienţe tragice generaţiilor următoare şi a insistat asupra necesităţii de a antrena populaţia, "în speranţa că exerciţiile pot salva vieţile a numeroase persoane" în cazul unei noi catastrofe naturale.

Premierul s-a angajat, la rândul său, să construiască o Japonie mai rezistentă la dezastre şi a cerut susţinere din partea populaţiei.

La Centrala nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, unde patru dintre cele şase reactoare au fost inundate de tsunami, situaţia este stabilizată, dar vor fi necesari aproximativ 40 de ani pentru desfiinţarea reactoarelor devastate.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.