anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Javroave putiniste

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

Deci, avem aşa: un stat mai mare decât China, întins pe două continente, care nu-şi mai încape în piele şi invadează fără niciun motiv un stat vecin (încălcând toate normele internaţionale şi Carta ONU), unde bombardează cartiere rezidenţiale, spitale, şcoli şi grădiniţe, pune la pământ oraşe-ntregi (Mariupol!!!), fură grâne şi curent şi, în general, comite crime de război pe bandă rulantă. 

Unde soldaţii săi omoară civili, violează femei, torturează militari şi civili, fură ce apucă, de la chiloţi de marcă pentru soţiile ori prietenele de acasă, până la laptopuri şi maşini de spălat. Şi vii tu, Serghei Lavrov, ministrul sinistru de Externe al Federaţiei Ruse, şi dai, de la tribuna ONU, vina pe Occident pentru războiul din Ucraina, cireaşa de pe tortura rusească fiind acuza de rusofobie crescândă în lume!??

Auzi: „Rusofobia oficială din Occident a atins o scară grotescă fără precedent. Ei nu se feresc să-şi declare intenţia de a provoca înfrângerea militară a ţării noastre, ci şi de a distruge şi fractura Rusia”!??

Auzi: „Statele Unite şi aliaţii vor să oprească marşul istoriei”!??

Auzi: cică Occidentul urmăreşte „distrugerea şi fracturarea Rusiei” (poate invers, dacă tot...) pentru a „înlătura de pe harta globală o entitate geopolitică care a devenit prea independentă”!??

Auzi: „Incapacitatea ţărilor occidentale de a negocia şi războiul continuu al regimului de la Kiev împotriva propriului popor nu ne-au dat de ales”!??

Şi vine şeful ăl mare al lui Lavrov, câteva zile mai târziu, şi ne livrează alt discurs halucinant. Miercuri, în data de 30.09.2022, în săptămâna 32, ziua 219 de război, Vladimir Putin, sinistroşenia întruchipată a rusului care n-are cum să trezească decât rusofobie, a reuşit performanţa de-a demonstra în direct că suferă de-o schizofrenie patentă şi completă (las deoparte elucubraţiile sale vizavi de îndreptăţirea Rusiei de-a anexa cele patru teritorii ucrainene pe care le-a ocupat şi unde s-au făcut nişte referendumuri cu kalaşnikovul - declaraţiile le-am luat de la g4media.ro):

Guvernul URSS s-a destrămat fără să ţină cont de dorinţa a milioane de ruşi” - păi, n-ar trebuie să fi invocate, citându-l pe Lavrov, „marşul istoriei”?

Vestul mai caută o şansă acum, să ne distrugă, să ne sărăcească şi să omoare populaţia”;

Ei nu pot fi de acord că noi suntem o mare ţară” - care, ce chestie, se vrea şi mai mare, desigur;

Unii din liderii acestor ţări sunt de acord cu ideea de a deveni vasali, dar alţii nu. Aşa apar catastrofele umanitare, milioane de vieţi în colonii de care lor nu le pasă. Ei îşi vor doar profiturile. Vor să ne vadă o colonie. Nu vor un parteneriat pe picior de egalitate cu Rusia, vor să ne jefuiască”;

Filosofia noastră este o ameninţare directă pentru ei şi tocmai de aceea încearcă să ne oprească dezvoltarea, cultura”;

Rusia este o civilizaţie de mii de ani. Nu vom trăi după reguli false făcute de ei”;

Ei decid acum cine are dreptul la autodeterminare”;

Rusofobia este un tip de rasism care creşte acum peste tot în lume” - zău, mă?;

Unul dintre motivele acestei rusofobii este faptul că nu am permis să fim jefuiţi, când Vestul îşi stabilea coloniile” - vai, săracii ruşi şi ţărişoara lor jefuită...;

Am creat un stat puternic, centralizat” - ei, şi cum rămâne cu autodeterminarea?;

Vesticii nu au reuşit niciodată să ne învingă. Vesticii sunt barbari moderni, sabotori” - cine vorbeşte!;

Vesticii s-au considerat supraoameni care deţin adevărul”;

Ţările vestice, de secole, au spus că aduc libertate şi democraţie, dar este exact invers. Aduc presiuni şi opresiune” - cine vorbeşte!;

Liderii acestor ţări sunt nişte şerpi, sunt oameni răi” - cine vorbeşte!;

Elitele americane folosesc tragedia oamenilor” - cine vorbeşte!;

Încearcă să creeze o axă nouă, Washington-Seul prin Turcia” - da, şi ce dacă?;

Elitele din Vest prezintă aceste planuri vorbind despre dragostea pentru pace” - pacea adevărată e, desigur, doar una, cea rusească - Russkii Mir;

SUA se poartă cum au făcut-o mereu, cu ameninţări şi şantaj” - cine vorbeşte!;

SUA vor să submineze toate statele suverane” - cine vorbeşte!;

Vrem ca în ţara asta mama şi tatăl să nu devină părintele 1 şi părintele 2” - na, poftim, Putin tradiţionalistul!;

Avem o mişcare care se dezvoltă acum - o mişcare anti-colonială şi va deveni o mişcare care va defini lumea care va urma” - na, poftim, Putin progresistul şi wokistul!;

Nimic nu ar trebui bazat pe suprimarea altora” - cine vorbeşte!

Ei, aţi înţeles schema? Este una cât se poate de tradiţională, veche de sute de ani (auzi: Rusia, „o civilizaţie de mii de ani”), rafinată apoi de bolşevici: îi acuzi pe ceilalţi de ceea ce ai făcut, de ceea ce faci ori ai de gând să faci - simplu ca bună ziua!

Dar cea mai stranie chestie e aceea că Putin a făcut nişte afirmaţii din care ar trebui să rezulte că se dă/ este tradiţionalist şi progresist deopotrivă, rasist şi anti-rasist deopotrivă (dacă rusofobia e „un tip de rasism”, ruşii sunt o rasă aparte, nu?), colonialist şi anti-colonialist deopotrivă, iar ca să-şi demonstreze wokismul până la capăt, Rusia lui Putin este victimă, băă, VICTIMĂ! Mai lipsea să fi rostit şi un hotărât Me too!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.