JO 2024, pe scurt. Informații românești din canotaj și tenis. Unde merg primele medalii
În rândurile de mai jos puteți citi despre evoluiile sportivilor români în prima zi de olimpiadă.
CANOTAJ. Singurele campioane olimpice ale României de la Tokyo 2021, vâslașele Ancuța Bodnar și Simona Radiș și-au demonstrat supremația în seriile probei de 2 vâsle de la Paris, câștigând a treia cursă cu cel mai bun timp olimpic, mai bun cu aproape șapte secunde față de Cehia, a doua clasată. Cele mai periculoase adversare pentru românce s-au arătat canotoarele din echipa Franței ( Elodie Ravera-Emma Lunatti) și cele din Australia, care s-au luptat în seria a doua și au scos timpi comparabili.
De remarcat că Germania, singura echipă care a clintit invincibilitatea româncelor la Europenele de la Belgrad, nu are echipaj la acest concurs. Tot pe primul loc în serii s-a clasat și echipajul similar masculin,compus din Andrei Cornea și Marian Enache. Cei doi au câștigat autoritar seria a doua cu șase secunde în fața norvegienilor. Cel mai bun timp a fost realizat în seria a III-a, de echipajul irlandez Daire Lynch și Phillip Doyle iar timpul realizat de Cornea și Enache a fost al cincilea pe ansamblu.
Semifinalele ambelor probe de 2 vâsle vor avea loc marți O surpriză plăcută a fost canotorul Mihai Chiruță la simplu, care nu a scos loc cotă pentru România la Europene dar a smuls calificarea olimpică nominal în ultimul moment, la Regata Lucerna.
Chiruță a câștigat seria a doua, învingându-l clar pe croatul Damir Martin, medaliat cu bronz la Tokyo. Timpul lui Mihai este al treilea din concurs, după cele înregistrate de olandezul Simon Van Dorp și bielorrusul (concurând ca independent) Iahen Zalatîi. Chiruță va concura marți în sferturile de finală. Au fost și decepții în primele zile de canotaj, echipajele de 4 vâsle ratând semifinalele și urmând să tragă în recalificări.
Băieții (Ioan Prundeanu, Florin Horodișteanu, Leontin Nuțescu, Andrei Lungu) au fost ultimii în serie, iar fetele (Emanuela Ciotău, Andrada Moroșan, Alexandra Ungurean, Patricia Cireș) s-au clasat pe locul IV.
Recalificările vor avea loc astăzi, când avem și speranțe la calificare de la echipajele de rame și cel feminin de 2 vâsle-categoria ușoară.
TENIS: În fața numărului 1 mondial (și cea mai bună jucătoare din lume pe zgură, poloneza Iga Swiatek, Irina Begu (136 WTA), cu zece ani mai vârstnică, a rezistat o oră și trei sferturi, dar a pierdut cu2-6, 5-7 după ce Irina a avut avantaj 5-3. Nici Ana Bogdan (96 WTA) n-a făcut mai mult, dar nici nu s-a făcut de râs, cedând în fața revelației sezonului, italianca Jasmine Paolini (5 WTA), scor 5-7, 3-6.Românca a avut un debut bun de meci şi a condus cu 4-1 în primul set, dar apoi a pierdut patru jocuri la rând.
PRIMELE TITLURI MERG ÎN CHINA.
Primele două podiumuri au fost stabilite ieri în probe mixte, la tir (pușcă cu aer comprimat) și sărituri în apă (trambulină sincron). Campioni au fost Huang Yuting/Sheng Lihao, respectiv, Chang Yanyi/Chen Yiwen
Publicitate și alte recomandări video