Job-uri sezoniere de 4.000 lei/lună. Unde pot lucra și cât pot câștiga studenții din Iași pe timp de vară? Sfaturi de la specialiști
Începe vacanța de vară, iar studenții care vor să muncească își caută deja un post. Multe locuri disponibile sunt pentru șoferi Bolt/Uber, casieri, lucrător comercial, agent call-center și recepționer. Ce oferă aceste job-uri și ce spun studenții despre ele?
Dacă ne raportăm la cele mai dorite joburi, aflăm chiar de la studenți că sunt cele de agent turistic, internship-urile din domeniile studiate, ori job-urile de peste ocean, din sistemul „Work&Travel”.
Teo Anița, student la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), este președintele Ligii Studenților, și dorește să rămână la cămin pe toată perioada verii, pentru a-și îndeplini responsabilitățile funcției pe care o ocupă. „Practic, lucrez în calitate de student reprezentant. Proiectele pe vară și responsabilitățile cu care vine funcția pe care o ocup nu îmi permit să lucrez altceva. Anul ăsta, din ce am observat, majoritatea studenților care rămân în țară vor să activeze în domeniul în care studiază. Eu mi-am propus ca vara viitoare să merg în America, prin «Work and Travel»”, ne-a declarat acesta.
De altfel, una dintre condițiile impuse de administratorii căminelor studențești, pentru ca tinerii să-și poate păstra cazarea, este să aibă o ocupație, adică un motiv întemeiat de a rămâne, ținând cont că vara costul cazării este mai mic.
Ce salarii oferă angajatorii
Având în vedere că numărul studenților care vor să muncească pe timpul verii este mare, iar oferta variată, și salariile variază în funcție de programul de lucru și activitate. Pe platformele de locuri de muncă, cu salariile afișate, există posturi full-time care promit venituri lunare de până la 4.000 de lei net, în special în domenii precum retail, marketing, HORECA. Pe de altă parte, studenții care vor avea salariul minim pe economie – în special cazul celor necalificați, personal de serviciu sau curățenie, cameristă – vor primi 2.363 de lei „în mână”.
Mai departe, nici ofertele care vizează joburile part-time nu sunt de ignorat. Pentru 4 sau 6 ore/pe zi ca vânzător la un magazin mixt, studenții pot primi de la 1.500 la 1.700 de lei net. Și bonele part-time pot ajunge la venituri lunare de până la 2.100 de lei net.
,,Eu am lucrat și vara trecută ca bonă, la o familie de medici. Și, chiar dacă primeam în jur de 2.000 de lei, am fost mulțumită. Pentru că stăteam doar câte 4-5 ore, și nu în fiecare zi. De asemenea, puteam să citesc o carte ori să mă relaxez, în timp ce copiii dormeau. Nu mi s-a părut dificil. Cred că depinde și ce pretenții au părinții, și cum sunt copiii, dacă sunt mai dificili sau nu… Cea mai mare grijă a mea o reprezenta adusul de la școală, atenția în trafic”, a menționat Camelia, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Litere din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”.
De menționat că firmele care angajează studenți în perioada vacanței pot beneficia și de un stimulent financiar lunar, în valoare de 330 de lei, pentru fiecare angajat, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cu toate acestea, prea puține companii aleg să încheie astfel de convenții. Totul, din cauza birocrației prea stufoase.
Sfaturile specialiștilor în recrutare
Mai mult, așa cum precizează specialiștii în recrutare, un loc de muncă în timpul verii poate oferi studenților, pe lângă salariu, șansa de a acumula experiență într-un anumit domeniu sau industrie. Această experiență poate fi importantă pentru a-și îmbunătăți abilitățile și a construi un CV solid, pentru a-și extinde rețeaua de contacte care îi pot ajuta în carieră sau, de ce nu, pentru a-ți folosi timpul liber în mod util.
,,Contează foarte mult orice experiență de muncă, mai ales la început de carieră. Chiar dacă nu este o experiență specifică domeniului nostru de maxim interes, ci este poate un job de vară, sezonier, în cu totul alt domeniu, dar tot contează și aduce puncte în CV-ul nostru. Pentru că astfel de experiențe de muncă arată pe de o parte dorința de a face ceva în propria viață, și, chiar și tangențial, duce la acumularea de experiență și disciplină de muncă. Cel puțin un astfel de tânăr poate dovedi că știe să fie responsabil, că este reliable/de încredere și că s-a maturizat suficient de mult pentru a înțelege că munca, ei bine, vine cu o anumită rigoare”, a declarat pentru ,,Ziarul de Iași” Sorin Faur, expert HR, psiholog și fondator ,,Academia de HR”.
De asemenea, după cum a precizat specialistul, orice angajator are înțelegerea faptului că, la început de carieră, tinerii își caută drumul și experimentează, într-un amplu demers de clarificare personală și de așezare pe o anumită linie, astfel încât la tineri varietatea tematică a joburilor sau caracterul sezonier al acestora nu sunt penalizate.
Nu experiența este totul
„Sigur, mai târziu, angajatorii nu își mai doresc candidați care au schimbat 6 joburi în 2 ani și în diverse domenii. În plus, dincolo de impactul pe care îl are în CV, experiența de muncă în sine este de dorit: intri în contact cu alți oameni din compania angajatoare, înțelegi mersul lucrurilor, îți dezvolți sau șlefuiești anumite calități, și, evident, obții veniturile aferente”, a mai spus specialistul în resurse umane.
Totuși, deși de multe ori angajatorii caută experiență, nu de puține ori angajatorii caută mai degrabă potențial, inteligență, seriozitate, prezență de spirit, atitudine deschisă, dorință și motivație de a avea rezultate. Acestea sunt aspectele care ar conta cel mai mult în procesul de recrutare.
,,Iată de ce studenții sau proaspeții absolvenți nu trebuie să se teamă să aplice la un job pentru că nu au experiență. Altfel, nimeni nu s-ar angaja vreodata prima data! Suntem într-o eră în care experiența concretă în anumite domenii nici măcar nu prea are cum să existe, cel mult provine din domenii conexe. Să ne gândim doar la AI și la ceea ce a devenit o disciplina în sine, și anume Prompting Engineering – știința de a formula bine cerințele către programele de AI. Iată un domeniu în care până la apariția ChatGPT nu existau candidați care să aibă experiență notabilă în domeniu, astfel încă nici nu putea fi solicitată! Migrăm deci către o eră în care contează din ce în ce mai puțin ce ai făcut până la un moment dat, dar în care contează tot mai mult ce poți sa faci și ce ești dispus să înveți în viitor, ieșind din zona de confort. Ori, din acest punct de vedere, tinerii sunt cei mai favorizați, având toate atuurile și deschiderea mentală către viitor. Angajatorii sunt atrași deci și cuceriți de tineri care știu să se prezinte, care conferă încrederea că, dacă nu stăpânesc un domeniu/o activitate, sunt dispuși să învețe repede, care dau dovadă de inteligență și capacitate de adaptare în timp real”, a adăugat acesta.
Sfaturi pentru interviu
În ceea ce privește comportamentul la interviu, deși se vorbește foarte mult despre acest subiect, cel mai mult contează sa fii autentic, sincer, deschis, și să transmiți acel sentiment de încredere de care amintea Sorin Faur.
,,Unii ajung foarte departe, jucând adevărate roluri învățate și exersate, cu scopul de a fi selectați. Sigur că trebuie să te pregătești emoțional pentru un interviu, să te documentezi un pic despre angajator, să știi ce produse/servicii vinde, ce istorie are. Dar, în rest, la interviu trebuie să fii autentic și sigur pe sine. Autentic, pentru că «măștile» cad repede, și oricum vrei un job în care ești tu însuți, nu acea «mască», pentru că nu este sustenabilă pe termen lung. Sigur pe sine pentru că un interviu este de fapt o oportunitate de dialog și de edificare a ambelor părți: nu doar angajatorii își aleg candidații ci și candidații își aleg angajatorii. Trebuie deci să fim naturali, deschiși, să purtăm un dialog, să fim cu adevărat interesați de compania angajatoare – dacă tot urmează sa lucrăm acolo sau măcar ne dorim, din moment ce am aplicat”, a conchis specialistul.
Publicitate și alte recomandări video