Jocuri politice, strategii electorale partizane, fluiditatea unei guvernări diletante.Criza politică afectează grav societatea și bunăstarea românilor (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Comunicat de presă

Jocuri politice, strategii electorale partizane, fluiditatea unei guvernări diletante.Criza politică afectează grav societatea și bunăstarea românilor (P)

GALERIE
thumbnaiaaa
  • thumbnaiaaa
- +

România se confruntă în această perioadă cu o criză politică fără precedent, iar absența unui guvern stabil, preocupat de coordonarea și implementarea unui program economic și social, inexistența unui guvern responsabil, interesat de binele cetățenilor, de evoluția țării, cu o viziune și o strategie pe termen mediu și lung, afectează toate domeniile de activitate, precum și proiectele importante de țară.

Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport și coordonatorul Departamentului pentru Educație Națională semnalează o tensiune continuă, incoerență guvernamentală, provizorat, miniștri interimari, stare de confuzie: „așa am putea defini nesfârșita criză politică din România, pentru că, de fapt, vorbim de monolog politic, de interese de grup, de o evidentă neînțelegere permanentă între actorii politici, de interes politicianist, dublat de lipsa de viziune și strategie pentru dezvoltarea țării”.

În acest sens, se constată încă o dată că alegerile politice din România radicalizează societatea, sunt etape care nu conduc, în mod firesc, spre dezbatere, dialog, propuneri de programe și, în final, dezvoltarea țării și bunăstarea cetățenilor, ci reprezintă o blocare a tuturor proiectelor importante.

Deputatul ieșean susține faptul că „peisajul liberal actual ne oferă cu prisosință greșeli de guvernare inacceptabile, schimbări repetate de miniștri, strategii obsedate de ideea alegerilor anticipate, cu speranța că se vor salva câteva procente, iar cetățenii nu vor realiza vidul de idei și programe, deșertul unui liberalism steril care se profilează dramatic. Nu lipsesc jocuri partizane de culise, se propun guverne care sunt sortite respingerii, apar nume de miniștri nepotriviți rolului, fără performanțe și competență, inevitabil ne afectează provizoratul, incertitudinea, lipsa unui guvern responsabil, preocupat de actul guvernării.”

Desemnarea ministrului demis Florin Cîțu – respins de două ori de comisiile de specialitate, inclusiv în tentativa de ”Guvern Orban II” – pentru formarea unei majorități și a unui nou guvern ridică mari semne de întrebare. Cum se va prezenta senatorul Florin Cîțu în fața Parlamentului pledând pentru calitatea ipotetică a unui guvern pe care l-ar putea coordona, cum este posibil să mai ceară o dată încrederea partenerilor politici, dacă nu a reușit să câștige încrederea unei comisii parlamentare și să dovedească suficientă competență, profesionalism, implicare și motivație în coordonarea Ministerului Finanțelor?  

După 3 luni de guvernare PNL și după implementarea unor politici liberale, România primește avertizări de la Comisia Europeană, ce recomandă lansarea procedurii pentru deficit excesiv. Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, dorește lansarea acestei proceduri împotriva României, ținând cont că până în 2021 sunt șanse ca deficitul să crească până la 6,1%. Aceasta este modalitatea prin care și-au propus să guverneze țara?  

În cei trei ani de guvernare social-democrată Programul de guvernare PSD a fost un element definitoriu în devoltarea proiectelor importante, nu un instrument de propagandă. Reamintim celor care au uitat că 3,7 milioane de pensionari au beneficiat de creșteri semnificative ale veniturilor, aspect care nu este nici măcar menționat ca intenție în planul de guvernare al PNL. România a ilustrat o consecventă și semnificativă creștere economică în toți cei trei ani de guvernare ai PSD, a generat bunăstare prin implementarea unor politici de reducere a impozitelor de la 16% la 10%, prin reducerea impozitului pe venituri din pensii, a dovedit încurajarea antreprenoriatului, a inițiativei private, inclusiv prin programe destinate în acest sens tinerilor specialiști.

Din nefericire, anul 2020 nu pare să fie un an al investițiilor, al proiectelor majore, un an pentru dezvoltarea României, nici măcar în etapa de dezbatere, proiectare, contur strategic. Se profilează mai degrabă o perioadă a incertitudinilor și a jocurilor de putere regizate de PNL.

CE TREBUIE FĂCUT?

1. Creionarea unui guvern stabil, credibil și competent, care să respecte prerogativele constituționale, având în prim plan adevăratele probleme ale românilor: dezvoltare economică, asigurarea stării de sănătate și a sistemului medical credibil și eficient, coerența și calitatea sistemului educațional, dezvoltarea rețelelor rutiere, a infrastructurii în general, atragerea de noi investitori, credibilizarea României în plan extern.

2. Unificarea forțelor politice românești, de stânga și de dreapta, pentru o maximizare a șanselor de reușită în plan european și introducerea în Bugetul Uniunii Europene a marilor proiecte naționale din infrastructură, agricultură și energie.

3. Este necesar ca Partidul Social Democrat să continue din opoziție monitorizarea atentă, implicarea responsabilă, oferirea de soluții alternative, lupta pentru bunăstarea românilor. Problemele și dorințele cetățenilor trebuie identificate și susținute prin intermediul parlamentarilor, al consilierilor locali și județeni, iar soluțiile trebuie să fie transpuse în strategii, demersuri, proiecte legislative, evoluții legislative adecvate.  

 „Blocată între o criză politică acută și amenințările epidemiei virale, dificultățile sistemului sanitar, urgențele și amânările din domeniul educației, preocupările cetățenilor, România trebuie să prezinte, totuși, stabilitate în regiunea de Est a Europei, să rămână un actor important pe scena politicii europene și să continue drumul către o democrație consolidată prin instituții și oameni politici care să susțină interesele cetățenilor, ridicându-se la statutul și demnitatea funcției publice, dincolo de jocuri politicianiste mărunte, cu efecte grave și imprevizibile în plan social, economic și european”, a susținut la finalul declarației prof. dr. Camelia Gavrilă.


DEPUTAT PSD
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREȘEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT,
ȘTIINȚĂ, TINERET ȘI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.