Jocurile Olimpice Paris 2024

Punem punctul pe știi

Jocurile Olimpice: Ați auzit de Sfânta Lucia sau Dominica?

luni, 05 august 2024, 03:12
4 MIN
 Jocurile Olimpice: Ați auzit de Sfânta Lucia sau Dominica?

Două insulițe din Marea Caraibelor au dat campioane în cel mai răspândit sport din universul olimpic.

După titlul mondial obținut de Guatemala la tir, după cel al Filipinelor la solul gimnasticii masculine a venit rândul atletismului, cel mai răspândit sport din lume, să-și aducă prețiosul obol pe altarul globalizării: Saint Lucia (după amatorii de canțonete ”Santa Lucia” sau Sfânta Lucia pe românește), fostă posesiune britanică, este o insuliță în Antilele Mici de 617 kmp și cu aproximativ 150000 de suflete. Dominica (a nu se confunda cu Republica Dominicană, parte a marii insule Haiti) a fost posesiune franceză, are o întindere ceva mai mare (754 kmp), dar mai puțini locuitori (cca 70.000). Aceste două petice de pământ ițit din mare au dat campioane olimpice la atletism și nu la orice probă: Julien Alfred a câștigat 100 m, regina atletismului de ambe sexe, cu un uluitor 10,72 s.

Contrar unor păreri puțin avizate, Julien nu e chiar necunoscută, ea a fost a cincea la 100 m și a patra la 200 m la Mondialele de anul trecut de la Budapesta. Victoria ei la 100 m, a fost facilitată de forfaitul, din diverse motive, a cremei sprintului jamaican: Elaine Thompson-Herah (cvintuplă campioană olimpică), legendara Shelly-Ann Fraser-Pryce și mai nou, Shericka Jackson campioana mondială a ultimelor două ediții. Americancele n-au putut să-i țină piept Julienei, nici chiar mult lăudata Sha’charri Richardson în ciuda unor rezultate fulminante în ultimul sezon. Duminică, atleta din St. Lucia a ”fluierat” în serie la 200 m, prefigurând o dublă de prestigiu.

Nici Thea LaFond din Dominica, săritoare de triplusalt  nu este necunoscută, a fost finalistă și la Jocurile trecute, iar în primăvara acestui an a câștigat titlul mondial indoor. De asemenea, ca și Julien, Thea a avut parte de o conjunctură, deoarece atleta din Venezuela, Yulimar Rojas, imbatabilă în ultimele două cicluri olimpice nu a venit la Paris. Thea a sărit 15,02 m, devansându-le pe jamaicana Shaniecka Ricketts (14,87 m) și americanca Jasmine Moore (14,67 m) într-un concurs în care Elena Panțuroiu-Taloș s-a clasat pe locul X.

Tot în prima zi de pe ”Stade de France” a strălucit neerlandeza Femke Bol, în ștafeta mixtă de 4×400 m Olanda se afla pe locul IV înaintea ultimului  schimb, dar Femke a sprintat irezistibil de la 150 m,  le-a înșirat ca mărgelele pe ață pe rivalele ei din Belgia, Regatul Unit și SUA (care tocmai bătuse recordul mondial în serii!) și a câștigat alături de Engene Omalla, Lieke Klaver și Isaya Klein Ikking (un remarcabil schimb trei). În rest, trebuie remarcat al treilea titlu olmpic consecutiv la greutate al colosului american Ryan Crouser, cu 22,15 m și victoria total surprinzătoare a norvegianului Markus Rooth la decatlon.

* Și fiindcă tot am vorbit de ”minunea filipineză” de la gimnastică, Carlos Yulo a bifat, duminică, al doilea său titlu, câștigând după sol și proba de sărituri, unde altădată strălucea românul Marian Drăgulescu. Yulo, născut la Manila dar rezident la Tokyo (campion mondial în 2019), i-a învins clar pe armeanul Artur Davtiyan și tandemul britanic  Harry Hepworth-Jake Jarman. Și fiindcă am pomenit de ”Marocanul” nostru să menționăm că cinci dintre gimnaștii finaliști au executat săritura care poartă numele lui Drăgulescu.

La fete, merită evidențiată o premieră, prima campioană olimpică de pe continentul african: Kaylia Nemour, noua campioană de la paralele, are 17 ani, este născută în Franța dar reprezintă țara străbunilor săi, Algeria. Luni au loc ultimele finale pe aparate, cu emoții pentru noi, care suntem reprezentați de Sabrina Voinea-Maneca la bârnă și sol, precum și Ana-Maria Bărbosu, la sol.

Inflația legendelor

* Americanca Katie Ledecky (27 ani) şi-a trecut în palmares al nouălea său titlu olimpic, după ce a câştigat proba de 800 m liber. Ea a egalat recordul gimnastei sovietice Larisa Latînina, care a obţinut  tot atâtea medalii de aur între 1956 şi 1964. Și Katie a anunțat că vrea și în 2028 la Los Angeles! Pe 800 m liber, ea a obțninut al patrulea titlu consecutiv, ceea ce a realizat nu de mult o altă legendă, Michael Phelps, la 200 m mixt.

* Iar legenda sportului alb, sârbul Novak Djokovic, a câștigat turneul masculin, învingându-l în finala de pe arena Philippe Chatrier de la Roland Garros pe numărul 1 mondial, spaniolul Carlos Alvarez în două seturi cu tie-brea-uri, dominate clar de ”Nole”: 7-6 (3), 7-6 (2), meci care a durat două ore și 50 de minute! În vârstă de 37 de ani, Novak Djokovic are la activ 24 de titluri de Grand Slam și singurul trofeu care-i lipsea din panoplie era titlul olimpic.

Titlul mondial la feminin a revenit chinezoaicei Zheng Qinwen (21 de ani, 7 WTA), care după ce a scos-o în semifinale pe marea favorită Iga Swiatek, a câștigat și finala cu croata Donna Vekic (21 WTA) cu 6-2, 6-3.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii