Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Jocurile tăcerii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

"Tokyo 2020", chiar dacă se desfăşoară în 2021, ne va arăta că sportul – definit prin talent şi onestitate, muncă şi voinţă – poate rezista şi poate crea punţi între oameni, chiar şi în tăcerea arenelor goale.

Peste două zile vor începe, la Tokyo, Jocurile celei de-a XXXII-a Olimpiade. Asistăm la o premieră în istoria modernă a olimpismului, competiţia fiind amânată cu un an din cauza pandemiei COVID-19. Decizia respectivă, adoptată în martie anul trecut, a venit pe fondul unor discuţii tensionate, dar, la vremea respectivă, părea să reprezinte un compromis raţional. Din păcate, evoluţia situaţiei epidemiologice a făcut ca, în aceste zile, capitala japoneză să se afle în stare de urgenţă, iar întrecerile olimpice să se desfăşoare fără spectatori.

Lăsând în seama specialiştilor consideraţiile pe teme sportive, să remarcăm pentru început că Japonia merita o altfel de ediţie a Jocurilor, una în care sportivii să nu fie lipsiţi de încurajările publicului, una în care oaspeţii să poată cunoaşte mai bine modul de viaţă nipon şi, în fine, una în care să existe acele schimburi interculturale ce fac din Jocurile Olimpice unul dintre simbolurile pozitive ale globalizării. În condiţiile actuale, însă, aceste trei elemente vor lipsi.

De-a lungul ultimului an, sondajele de opinie au surprins existenţa unei opoziţii semnificative faţă de organizarea Jocurilor, în rândul publicului local. Semnificaţia acestor cercetări nu trebuie exagerată, mai ales că tendinţa pare a fi una de acceptare crescândă, pe măsură ce ne apropiem de debut. Cu siguranţă că sunt mulţi cei care pun pe seama Jocurilor înăsprirea restricţiilor anti-pandemie din metropola niponă. Dar, dincolo de toate acestea, publicul este sceptic pentru că simte că Jocurile nu mai sunt şi ale lui, că totul merge înainte din inerţie birocratică, din orgoliu naţional, din nevoia de a nu compromite total eforturile sponsorilor.

Zilele premergătoare startului oficial sunt marcate de o incertitudine care probabil că îi afectează pe sportivi, antrenori, arbitri sau oficiali. Marţi, şeful comitetului de organizare, Tashiro Muto, nu excludea o anulare a întregii competiţii, în al doisprezecelea ceas, pe fondul apariţiei câtorva cazuri pozitive în Satul Olimpic. Probabil că nu se va ajunge la o asemenea decizie, care ar trebui validată la cel mai înalt nivel politic. Dar, din păcate, trebuie să ne pregătim pentru buletine de ştiri care vor conţine, alături de rezultate sau medalii, şi bilanţul cazurilor COVID-19 în rândul participanţilor.

Din 1896, punctul de start al istoriei olimpice moderne, Jocurile Olimpice (atât cele de vară, cât şi cele de iarnă) au fost anulate doar pe durata celor două războaie mondiale. Acum, pentru prima dată, calendarul a fost modificat din cauza unui duşman de altă natură – şi, desigur, din cauza propriilor noastre vulnerabilităţi. Dar, până la urmă, important este că factorii responsabili au găsit o soluţie pentru ca tradiţia să meargă mai departe – iar miile de sportivi calificaţi să nu fie privaţi de o experienţă specială şi, în multe cazuri, unică.

În 1964, capitala Japoniei găzduia Jocurile celei de-a XVIII-a Olimpiade, la mai puţin de două decenii de la înfrângerea militară ce avea să modifice cursul istoriei nipone. A fost o ocazie de a arăta întregii lumi cum opţiunea pentru pace şi cooperare animă energiile unei întregi naţiuni. Şi, dacă privim către deceniul care a urmat, observăm cum Japonia a revenit pe scena marilor puteri mondiale prin hărnicie, inovaţie şi capacitate managerială. Dacă facem abstracţie de cele două ediţii ale Jocurilor "albe" găzduite în 1972 şi 1998, a căror importanţă nu o poate egala pe cea a Jocurilor de vară, competiţia din 2020 avea un rol important. Este vorba de folosirea ocaziei olimpice pentru a arăta lumii cât mai mult din noua Japonie – o ţară capabilă să inventeze şi să se reinventeze fără a-şi pierde identitatea.

Să sperăm că noi, spectatorii de departe, vom avea parte de acest mesaj, în paralel cu spectacolul sportiv. "Tokyo 2020", chiar dacă se desfăşoară în 2021, ne va arăta că sportul – definit prin talent şi onestitate, muncă şi voinţă – poate rezista şi poate crea punţi între oameni, chiar şi în tăcerea arenelor goale.

Lucian DÎRDALĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri