Joe Biden întâlneşte lumea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 06.08.2021

Joe Biden întâlneşte lumea

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

S-au încheiat primele trei etape ale primului turneu european întreprins de Joe Biden în calitate de preşedinte al SUA, iar astăzi ar urma să aibă loc cea de-a patra, cel puţin la fel de importantă. Summitul G7 şi cel al Alianţei Nord-Atlantice, precum şi întâlnirea cu liderii Comisiei şi Consiliului European au presupus discuţii cu prieteni şi parteneri - uneori mai dificili (cazul Turciei). Acum, a venit momentul întâlnirii cu Vladimir Putin, liderul unei ţări pe care SUA o desemnează drept adversar. Aceste patru repere poziţionează oficial administraţia Biden în materie de politică externă. Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Între parteneri şi aliaţi, în Cornwall şi apoi la Bruxelles, preşedintele Biden a reuşit să-şi atingă principalul obiectiv, acela de a anunţa revenirea SUA ca lider binevoitor, dar ferm, în interiorul comunităţii occidentale. Şi în cadrul G7, şi în cel al NATO s-a făcut simţită dorinţa de a trece în plan secund divergenţele şi de a căuta resurse pentru o ofensivă politică, diplomatică şi, într-un sens mai larg, culturală. Ideea centrală pare a fi aceea că, în prezent, Occidentului îi lipseşte voinţa de a investi resurse în influenţarea şi modelarea mediului internaţional, iar aceasta este o temă atât pentru G7, cât şi pentru NATO. Şi semnalul dat în urma discuţiilor cu liderii instituţiilor europene este încurajator, în sensul că cele două părţi par dispuse să abordeze de pe alte poziţii războaiele comerciale, unul dintre factorii ce afectează negativ climatul bilateral.

Rămas un club al marilor democraţii industrializate, după încheierea încercărilor de cooptare a Chinei sau Rusiei, G7 continuă să fie un cadru privilegiat pentru luarea unor decizii economice cu anvergură globală, nu în ultimul rând datorită conexiunilor între aceste ţări şi instituţiile financiare globale. Dar, aşa cum o demonstrează reuniunea la vârf de săptămâna trecută, acest format tinde să devină un mecanism de coordonare în interiorul spaţiului occidental, în care să se discute, spre exemplu, de „îngrădirea” expansiunii economice chineze pe plan global. Preşedintele Biden şi-a dezvăluit agenda în această privinţă şi a obţinut sprijinul de principiu al omologilor din grup, dar lucrurile s-ar putea complica atunci când se va ajunge la punerea în aplicare. Spre exemplu, în privinţa fondului anunţat pentru investiţii în infrastructura statelor cu venituri mici şi medii, guvernele s-ar putea confrunta cu rezervele sau chiar ostilitatea unor cetăţeni mai puţin dispuşi să accepte ideea de a finanţa din propriile taxe un asemenea neo-containment îndreptat contra Chinei. Desigur că rolul liderilor politici este acela de a conduce, luând-o înaintea - iar uneori, chiar împotriva - dorinţelor alegătorilor, dar noile generaţii de occidentali par mai puţin dispuse să plătească pentru atingerea unor ţeluri pe care, în principiu, nu prea şi le asumă.

Aşteptată cu nerăbdare pe ambele maluri ale Atlanticului, reuniunea la vârf a NATO a marcat începutul unui proces de revenire la logica obişnuită a Alianţei: se ajunge la poziţii comune în chestiunile importante, dar în spatele acestui ecran persistă diferenţe importante. De exemplu, ideea că NATO trebuie să se poziţioneze faţă de China - cu alte cuvinte, că aliaţii SUA trebuie să facă front comun cu Washingtonul în competiţia globală cu Beijingul - este o urmare logică a opţiunii pentru convertirea Alianţei într-un actor cu anvergură globală, după 2001. Dar, după cum se vede clar din declaraţiile publice ale unor lideri europeni, spre a nu mai vorbi de nenumăratele comentarii ale analiştilor, există destule îngrijorări cu privire la angajamentul lor real în această nouă ipostază. Şi la fel de multe, probabil, în chestiunea efectelor pe care această extindere de rol le va avea asupra performanţei politice a Alianţei.

În fine, dialogul cu preşedinţii Comisiei şi Consiliului European ar trebui să marcheze reset-ul în relaţiile politico-economice dintre SUA şi Uniunea Europeană. Ele au fost dominate - şi vor fi dominate şi pe durata administraţiei Biden - de un amestec special de cooperare şi concurenţă ce nu s-a limitat la sfera economiei, comerţului sau finanţelor. Problema este aceea de a limita efectele corozive politic ale competiţiei şi de a face în aşa fel încât nivelul extraordinar al comerţului, investiţiilor şi altor forme de interacţiune să susţină, atât la Washington, cât şi la Bruxelles,un cod de comportament adecvat în relaţia bilaterală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Harvard

Radu POPESCU

Harvard

Cu siguranţă, noua guvernare de peste Prut va avea parte şi de greşeli, nimeni nu crede că totul va fi perfect din prima zi. Însă noii lideri de la Chişinău vor trebui să dea dovadă de maturitate pentru a reacţiona la erori aşa cum se cuvine. Munca nu va fi uşoară, sistemul lui Plahotniuc şi Dodon, chiar dacă învins, nu va dispărea de bunăvoie.

Filmuletul zilei

opinii

Impostorii

Alexandru CĂLINESCU

Impostorii

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

George PLEȘU

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

În lumea anglo-saxonă, dar nu numai, expoziţiile de diplomă sunt evenimente extrem de importante, atât în viaţa studenţilor, cât şi a comunităţilor din care fac parte şi a industriilor creative în general. Fie că vorbim de studiile de licenţă sau de master, expoziţia absolvenţilor universităţilor de artă (de la pictură la design, de la fotografie la fashion şi de la grafică la sculptură) reprezintă o ocazie unică pentru aceştia de a căpăta vizibilitate printre cei care lucrează în lumea artei. Curatori, teoreticieni, alţi artişti, directori de galerii şi muzee, oameni de afaceri sau posibili angajatori vizitează expoziţiile de diplomă ca parte a cercetării lor asupra artiştilor cu care ar putea dori să lucreze în viitor.

„Diversitatea” - tăvălug?!

Nicolae CREŢU

„Diversitatea” - tăvălug?!

Au fost câteva zile de destul de zgomotoasă agitaţie jurnalistică, mediatică, stârnită de tema „fierbinte” a educaţiei sexuale, neapărat de introdus, cel puţin după unii, ei da, de urgenţă, chiar heirupist, şi în şcolile din România. 

pulspulspuls

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Veşti noi pe azi, venite cu trenul de noapte (ăla încă nescos din listă) de la Bucureşti, stimaţi cetitori de la Iaşi. Zice-se prin capitală căci apele s-au cam aşezat la vârful PNL, şi că premierul Florin Cîţu are acum prima şansă. 

Caricatura zilei

Vecina bronzată 2

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.