Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Joe Biden le-a spus liderilor NATO şi UE că Putin s-a decis să invadeze Ucraina

GALERIE
Joe Biden
  • Joe Biden
- +

Joe Biden le-ar fi spus liderilor NATO şi UE că SUA consideră că Vladimir Putin s-a deciz să invadeze Ucraina, atac care s-ar putea întâmpla în următoarele zile, potrivit unor surse diplomatice, citate de The Guardian, AFP şi BBC.

Informaţia nu a fost confirmată oficial până în acest moment. Apelul lui Biden către aliaţi a urmat unei videoconferinţe de la Casa Albă unde s-a discutat despre cele mai recente informaţii despre concentrarea armatei ruse la graniţa Ucrainei şi despre gândirea lui Putin.

Un diplomat european a spus că SUA au cerut un apel urgent cu aliaţii NATO şi şefii Consiliului şi Comisiei UE, pentru a împărtăşi noile informaţii. Statele Unite consideră că o potenţială invazie va începe cu siguranţă cu un bombardament aerian şi ar putea include „un atac rapid” asupra Kievului, a declarat vineri un înalt oficial al Casei Albe.

Consilierul american pentru securitate, Jake Sullivan, le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească ţara „în termen de 24 până la 48 de ore”. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că există „semne foarte tulburătoare ale escaladării Rusiei”.

„Suntem într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment – şi pentru a fi clar, asta include şi faptul că se poate întâmpla în timpul Jocurilor Olimpice”, a spus Blinken. O serie de ţări şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina, pe fondul avertismentelor tot mai mari despre o invazie rusă.

Preşedintele american, Joe Biden, i-a îndemnat joi pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina "acum" din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situaţia ar putea "scăpa rapid de sub control", în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni, transmite AFP. Biroul britanic de externe a spus că toţi cetăţenii britanici „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale”.

Rusia intenţionează şi ea să recomande personalului neesenţial al misiunilor sale diplomatice în Ucraina să părăsească această ţară pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus. "Ne-am gândit deja că poate anglo-saxonii pun ceva la cale dacă îşi evacuează angajaţii din Ucraina. Ne-am uitat la acţiunile lor şi, probabil, vom recomanda personalului neesenţial al misiunilor noastre diplomatice să revină acasă pentru o vreme", a afirmat Serghei Lavrov în conferinţa de presă comună cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss, potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, preluată de Agerpres.

Liderii NATO au avut o întâlnire, după care secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că blocul este „unit şi pregătit pentru orice scenariu”. Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari în apropierea graniţei. Dar tocmai a început exerciţii militare masive cu Belarusul vecin, iar Ucraina a acuzat Rusia că îi blochează accesul la mare.

Kremlinul spune că doreşte să impună „linii roşii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO. Preşedintele american Joe Biden are vineri la ora 16:00 GMT o discuţie telefonică cu lideri transatlantici despre criza generată de concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, a anunţat Casa Albă, informează Reuters. La discuţie vor participa liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, precum şi secretarul general al NATO şi preşedinta Comisiei Europene, precizează anunţul Casei Albe, conform Reuters. France Presse menţionează şi participarea preşedintelui Consiliului European.

SURSA: hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri