Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

John Frank, despre recunoașterea facială: Nu vorbim de o știință exactă

GALERIE
john-frank
  • john-frank
- +

Puține tehnologii stârnesc atât de multe controverse în lume precum recunoașterea facială care este folosită pe scară largă în China, dar începe să pătrundă și în Europa. Îndoielile sunt legate de faptul că tehnologia ajunge la tot mai multe regimuri represive, dar și că încă este departe de perfecțiune și face discriminări. Europa trebuie să reglementeze în detaliu folosirea acestei tehnologii, mai ales că în condiții de laborator rezultatele obținute sunt foarte bune, dar nu la fel și pe teren, iar de aici decurg mai multe probleme, a explicat într-un interviu John Frank, care la Microsoft este vicepreședinte afaceri guvernamentale pentru Uniunea Europeană.

În marile orașe chineze camerele de supraveghere înregistrează enorm de mult, chiar și oamenii care trec strada prin loc nepermis și imediat amenda le este automat dedusă din cont. Din cauza celebrului sistem al ”creditului social”, milioane de oameni nu au mai avut dreptul să cumpere bilete de avion sau de tren.

Cum văd recunoașterea facială oamenii din diverse părți ale lumii?

Este vorba de mentalitate și despre ce lucruri li se par acceptabile, a spus John Frank de la Microsoft, într-un interviu. Pentru occidentali, modelul chinez al creditului social pare foarte ciudat, o supraveghere continuă a tuturor este cu totul inacceptabilă pentru vestici. În Europa sau în SUA se consideră că supravegherea ar trebui să fie țintită clar, în funcție de situație și este o mare diferență față de China. În plus, în Regatul Unit oamenii sunt obișnuiți cu sistemele extinse de supraveghere stil CCTV, dar și aici tot mai multă lume cere transparență, din moment ce poliția folosește aparatură pentru a identifica și verifica suspecții în timp real.

Tehnologia poate fi folosită și pentru a detecta unele boli, mai ales la cele unde primele semne sunt indicate de schimbări în aspectul feței. În India, tehnologia recunoașterii faciale este folosită pentru a găsi copiii dispăruți, iar în multe aeroporturi este folosită la îmbarcarea pasagerilor.

Frank spune că trebuie să existe tot mai multe dezbateri, fiindcă tehnologia va evolua și va putea face lucruri care în trecut nu erau posibile.

Frank a vorbit la Dublin la un summit organizat de guvernul irlandez și deschis de premierul țării. John Frank spune că până și în China se dezbate pe tema acestei tehnologii, mai ales după ce s-a aflat că sunt folosite camere care urmăresc elevii la ore, nu doar pentru a vedea cine lipsește, ci și pentru a le monitoriza nivelul de atenție, un model care nu încurajează educația și este ultra-invaziv. În Europa trebuie creat un cadru de reglementare care să excludă posibilitatea instalării unui sistem atât de putermic de supraveghere.

Oficialul amintește și că în SUA, San Francisco și câteva orașe din jur au interzis folosirea tehnologiei de facial recognition de către autorități și mai multe state vor să stabilească cadre de reglementare, lucru cu care Microsoft este de acord ”Este nevoie de plase de siguranță pentru a ne asigura că tehnologia este folosită corespunzător, dar aici nu vorbim de o știință exactă”.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri