anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

John Frank, despre recunoașterea facială: Nu vorbim de o știință exactă

GALERIE
john-frank
 • john-frank
- +

Puține tehnologii stârnesc atât de multe controverse în lume precum recunoașterea facială care este folosită pe scară largă în China, dar începe să pătrundă și în Europa. Îndoielile sunt legate de faptul că tehnologia ajunge la tot mai multe regimuri represive, dar și că încă este departe de perfecțiune și face discriminări. Europa trebuie să reglementeze în detaliu folosirea acestei tehnologii, mai ales că în condiții de laborator rezultatele obținute sunt foarte bune, dar nu la fel și pe teren, iar de aici decurg mai multe probleme, a explicat într-un interviu John Frank, care la Microsoft este vicepreședinte afaceri guvernamentale pentru Uniunea Europeană.

În marile orașe chineze camerele de supraveghere înregistrează enorm de mult, chiar și oamenii care trec strada prin loc nepermis și imediat amenda le este automat dedusă din cont. Din cauza celebrului sistem al ”creditului social”, milioane de oameni nu au mai avut dreptul să cumpere bilete de avion sau de tren.

Cum văd recunoașterea facială oamenii din diverse părți ale lumii?

Este vorba de mentalitate și despre ce lucruri li se par acceptabile, a spus John Frank de la Microsoft, într-un interviu. Pentru occidentali, modelul chinez al creditului social pare foarte ciudat, o supraveghere continuă a tuturor este cu totul inacceptabilă pentru vestici. În Europa sau în SUA se consideră că supravegherea ar trebui să fie țintită clar, în funcție de situație și este o mare diferență față de China. În plus, în Regatul Unit oamenii sunt obișnuiți cu sistemele extinse de supraveghere stil CCTV, dar și aici tot mai multă lume cere transparență, din moment ce poliția folosește aparatură pentru a identifica și verifica suspecții în timp real.

Tehnologia poate fi folosită și pentru a detecta unele boli, mai ales la cele unde primele semne sunt indicate de schimbări în aspectul feței. În India, tehnologia recunoașterii faciale este folosită pentru a găsi copiii dispăruți, iar în multe aeroporturi este folosită la îmbarcarea pasagerilor.

Frank spune că trebuie să existe tot mai multe dezbateri, fiindcă tehnologia va evolua și va putea face lucruri care în trecut nu erau posibile.

Frank a vorbit la Dublin la un summit organizat de guvernul irlandez și deschis de premierul țării. John Frank spune că până și în China se dezbate pe tema acestei tehnologii, mai ales după ce s-a aflat că sunt folosite camere care urmăresc elevii la ore, nu doar pentru a vedea cine lipsește, ci și pentru a le monitoriza nivelul de atenție, un model care nu încurajează educația și este ultra-invaziv. În Europa trebuie creat un cadru de reglementare care să excludă posibilitatea instalării unui sistem atât de putermic de supraveghere.

Oficialul amintește și că în SUA, San Francisco și câteva orașe din jur au interzis folosirea tehnologiei de facial recognition de către autorități și mai multe state vor să stabilească cadre de reglementare, lucru cu care Microsoft este de acord ”Este nevoie de plase de siguranță pentru a ne asigura că tehnologia este folosită corespunzător, dar aici nu vorbim de o știință exactă”.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.