Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Judecata elitelor

GALERIE
Ionut Benea
  • Ionut Benea
- +

Unii dintre noi au pretenţia ca justiţia să fie oarbă, însă nu şi pentru idoli, prieteni sau neamuri. Judecata acestora este mai degrabă în manieră religioasă: dacă suma faptelor bune e mai mare decât cea a faptelor rele, atunci să fie mântuiţi. Doar că în instanţele de judecată lucrurile trebuie să stea altfel.

Acum câteva zile, „Ziarul de Iaşi“ a prezentat o investigaţie despre modul în care chirurgul Grigore Tinică a obţinut un monument istoric la preţ de garsonieră. Ştiam de la început că subiectul e unul sensibil. Nu din cauza dezvăluirii jurnalistice propriu-zise, ci a percepţiei publice asupra personajului principal al investigaţiei. De departe cel mai titrat chirurg cardiolog din Iaşi, domnul Tinică şi-a construit în urbe şi nu numai o carieră medicală ireproşabilă. Nu am întâlnit dubii cu privire la competenţele sale profesionale. Mulţi pacienţi îl consideră salvatorul vieţii lor, în timp ce autorităţile l-au pus dintodeauna pe un piedestal al lumii medicale locale.

Imediat după publicarea investigaţiei „Ziarului de Iaşi“, au apărut, previzibil de altfel, mesaje de susţinere pentru domnia sa. Fără a diseca subiectul în sine, argumentele în apărarea sa au fost, în mare parte, de tipul: „La cât bine a făcut, a meritat!“, „La câte vieţi a salvat, cine sunteţi voi să îl judecaţi?!“ şi, în mod special, „Cine eşti tu să scrii despre un asemenea om?!“.

Acelaşi tip de abordare a majorităţii societăţii s-a putut observa în multe alte cazuri ce au vizat, în ultimii ani, somităţi din lumea medicală. Inclusiv în cazul lui Grigore Tinică, la rându-i trimis în judecată acum câteva luni. Chirurgul ieşean face parte dintr-o listă de mari medici inculpaţi de DNA sau DIICOT, pe care se mai află, printre alţii, Irinel Popescu, Gheorghe Burnei, Mihai Luncan, Paul Botez. Sunt oameni cărora mii de români le sunt recunoscători pentru activitatea lor medicală, însă asupra cărora planează suspiciuni de luare mită, delapidare, abuz în serviciu, fals etc. Dincolo de vinovăţia sau nevinovăţia lor, care se va stabili în sala de judecată, merită să aducem în discuţie modul în care o mare parte din societatea românească s-a raportat la aceste cazuri şi nu numai.

Cel mai probabil din cauza unei abordări juridice frugale, mulţi au probleme de înţelegere şi contextualizare a două noţiuni importante din Drept: prezumţia de nevinovăţie şi circumstanţele atenuante. Primul dintre principii, esenţial de altfel într-un proces penal, este interpretat anapoda şi potenţat nu de fapte concrete - fie ele înţelese subiectiv -, ci chiar de principiul circumstanţelor atenuante. Deşi, paradoxal, într-un proces autentic, acestea se iau în calcul atunci când acuzatul a fost declarat vinovat.

Să aprofundăm. În cazul unei mari personalităţi medicale, de pildă, pacientul operat de doctorul X abordează informaţia punerii sub acuzare în două feluri. Primul: cataloghează acţiunea ca un abuz al justiţiei, pentru că el consideră că medicul X, la cât bine a făcut, nu ar fi niciodată în stare de vreo faptă reprobabilă. Al doilea: recunoaşte că respectivul doctor ar fi putut comite fapta de care este acuzat, însă consideră că binele făcut prin intermediul profesiei anulează complet eventuala faptă ilicită. Deşi, ca o paranteză, în cazul mitei din spitale, de pildă, binele şi răul încap bine-mersi la aceeaşi masă, ba chiar, paradoxal, se „ajută“ reciproc. Dar asta e altă discuţie. Uşurinţa cu care este asimilată o asemenea interpretare permite propagarea alteia, susţinută de bună parte a lumii medicale, şi anume că asistăm la o campanie intenţionat şi susţinut direcţionată împotriva vârfurilor din domeniu sanitar. Desigur, se poate discuta mult pe această temă, dar nu este scopul articolului de faţă.

Indiferent cât de subiectiv sau obiectiv tratăm astfel de cazuri, cred că fiecare dintre noi ar trebui să ne dorim ca justiţia să ne ofere două garanţii. Pe de o parte, ca anchetatorii să nu vâneze intenţionat elite medicale, doar pentru palmaresul propriu sau pentru agenda altora. Iar pe de altă parte, ca judecătorii să nu pronunţe sentinţe în care vinovăţia nu este dictată de probele din dosar ci de circumstanţele atenuante. Pentru că într-un asemenea caz procesul ar avea chipurile loc, dar nu s-ar mai face justiţie. Sau, după cum se spune în medicină, operaţia a reuşit, dar pacientul a murit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri