Judecătoare apropiată de PSD: Prin desfiinţarea Secţiei speciale, se doreşte controlul asupra justiţiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Judecătoare apropiată de PSD: Prin desfiinţarea Secţiei speciale, se doreşte controlul asupra justiţiei

GALERIE
dana
  • dana
- +

Judecătoarea Dana Gîrbovan, apropiată de PSD, consideră că prin desfiinţarea Secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din Justiţie se doreşte controlul asupra justiţiei şi că Memorandumul MJ ignoră opiniile exprimate de judecători şi prezintă eronat poziţia Comisiei de la Veneţia.

”Prin desfiinţarea SIIJ se doreşte, din nou, controlul asupra justiţiei. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este singura structură de parchet complet în afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul doreşte cu ardoare desfiinţarea să. Şefii PICCJ, ai DNA şi ai DIICOT, precum şi şefii de secţie ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistraţi dacă SIIJ va fi desfiinţată, sunt numiţi politic, de către Preşedintele României la propunerea Ministrului Justiţiei”,afirmă Gîrbovan.

În opinia sa, este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistraţi erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor.

”Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluţiile pronunţate, că au încălcat secretul deliberării judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor şi le-au ţinut deschise cu anii.  În fostul CSM, de exemplu, aproape toţi membrii aveau dosare la DNA. Raportul Inspecţiei Judiciare-şi el ingnorat, în ciudă faptului că a fost validat de Plenul CSM-este dovada clară în acest sens.  Este inadmisibil că nu se discută despre motivele pentru care o parte importantă a judecătorilor au susţinut înfiinţarea SIIJ, iar explicaţia nu poate fi decât una singură: se doreşte revenirea la vechile practici de presiune asupra judecătorilor şi, implicit, de control asupra justiţiei”, argumentează judecătoarea.

 În ceea ce priveşte Memorandumul elaborat de Ministerul justiţiei ea consideră că acesta nu doar că ignoră opiniile exprimate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţiei, ai Curţii de Apel Bucureşti-judecătorii care simt cel mai puternic presiunile, având competenţă în dosare ce vizează politicienii de la vârful puterii-sau ai altor curţi de apel din ţară, dar ”prezintă trunchiat şi, punctual, chiar eronat poziţia Comisiei de la Veneţia cu privire la SIIJ”.

Ea prezintă opjnia Comisiei de la Veneţia din care rezultă că aceasta apreciază modalitatea de numire a procurorilor în noua secţie, subliniind că deşi implicarea plenului CSM este explicată şi lăudată de Comisia de la Veneţia, ”acest argument-al implicării Plenului-este folosit de ministrul justiţiei Cătălin Predoiu ca motiv de desfiinţare a SIIJ”.

” De asemenea, experţii Comisiei de la Veneţia recomandă expres Guvernului să "Regândească propunerea de înfiinţare a unei structuri de parchet separate pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori; recurgerea la procurori specializaţi, combinată cu mecanisme procedurale de protecţie efective, pare o alternativă adecvată în această privinţă".  Or, Guvernul nu îşi propune să "regândească" nimic, cu atât mai mult să vina în contrapondere cu mecanisme procedurale de protecţie efectivă, ci pur şi simplu doreşte desfiinţarea SIIJ şi revenirea la status quo-ul iniţial, adică la presiunile asupra judecătorilor”, conchide Dana Gîrbovan.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a expus, în debutul şedintei de Guvern de vineri seara, motivele pentru care Secţia Specială ar trebui desfiinţată. Predoiu a spus că organisme internaţionale s-au opus înfiinţării acestei Secţii care a fost constituită fără o consultare publică şi cu reacţii negative din partea multor magistraţi. "Analizăm propunerea, de principiu mi se pare o propunere corectă şi ea e şi în programul de guvernare", a spus premierul Ludovic Orban.

De asemenea, Memorandumul referitor la desfiinţarea Secţiei Speciale s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.