Judecătoarea care l-a condamnat pe Voiculescu, exclusă din magistratură, a câştigat procesul la CEDO
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Judecătoarea care l-a condamnat pe Voiculescu, exclusă din magistratură, a câştigat procesul la CEDO

GALERIE
Camelia Bogdan
  • Camelia Bogdan
- +

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi, 20 octombrie, că în procedura de excludere din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, magistratul care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, i-au fost încălcate mai multe drepturi, relatează ziare.com.

CEDO a decis ca statul român i-a încălcat dreptul la apărare când Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară au decis excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan. În 2016, Inspecţia Judiciară a sesizat CSM şi a cerut excluderea sa pe motiv că ar fi fost incompatibilă în dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu din cauza unui curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, instituţie constituită parte civilă în dosar.

"În ceea ce priveşte decizia nr. 495 din 25 aprilie 2017 a sesiunii plenare a CSM, Curtea constată că acest organism, deşi şi-a recunoscut oficial competenţa în materie, a refuzat să analizeze plângerile unui magistrat plasat într-o situaţie similară cu cea a reclamantei şi că poziţia ei a fost aprobată de Înalta Curte.

Curtea consideră că, în aceste circumstanţe, reclamantul nu poate fi condamnată pentru că nu a adus în faţa sesiunii plenare a CSM un litigiu, precum după cum a sugerat Guvernul. Prin urmare, excepţia preliminară de neepuizare a căilor de atac interne ridicată de acestea din urmă (a se vedea punctul 57 de mai sus) trebuie, prin urmare, respinsă.

În consecinţă, Curtea este de părere că reclamantul nu a putut beneficia de nicio formă de protecţie judiciară în legătură cu decizia de suspendare a notificării. Întrucât suspendarea reclamantului a fost o măsură temporară adoptată în cadrul procedurii disciplinare principale, Curtea consideră că aplicabilitatea acestor garanţii în prezenta cauză trebuie analizată şi în lumina criteriilor stabilite de Curte în Micallef v. Malta ([GC], nr. 17056/06, * 87, CEDO 2009). În plus, în ceea ce priveşte aplicabilitatea, Curtea reaminteşte că criteriile Eskelinen sunt la fel de relevante pentru cazurile referitoare la dreptul de acces la o instanţă ca şi pentru cele referitoare la celelalte garanţii consacrate în această dispoziţie.

În aceste condiţii, Curtea consideră că a existat o încălcare a garanţiilor prevăzute la articolul 6 * 1 din Convenţie", se arată în decizia judecătorilor CEDO.

În acelaşi timp, Curtea a decis că statul român trebuie să îi plătească Cameliei Bogdan suma de 8.000 de euro, despăgubiri pentru acest abuz. Fosta judecătoare ceruse daune de 100.000 de euro.

Articolul integral, pe  ziare.com.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.