Judecători amuzați de cum se prezintă juriştii Prefecturii ieşene la procese
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Judecători amuzați de cum se prezintă juriştii Prefecturii ieşene la procese

GALERIE
instanta
  • instanta
- +

Instanţa a respins astfel reclamaţia prefectului: „Reţinem că reclamantul invocă propria turpitudine“.

Juriştii Prefecturii au reuşit să-i amuze pe magistraţii Judecătoriei. Prefectura ceruse în instanţă constatarea nulităţii absolute a două titluri de proprietate emise unor săteni din Tomeşti. În analiza cazului, judecătorii au ajuns la concluzia că instituţia a ajuns să-şi invoce ca argumente în faţa instanţei propriile greşeli.

În 1998 şi 2002, au fost emise două titluri de proprietate pentru 1,06 ha, respectiv 0,78 ha pe numele unor săteni din Tomeşti. În 2019, prefectul judeţului a iniţiat procedura de constatare a nulităţii absolute a celor două titluri. Constatarea nulităţii absolute este solicitată de regulă dacă persoanele nu erau îndreptăţite să primească pământ, ori dacă punerea în posesie s-a făcut cu nerespectarea dispoziţiilor legale sau cu încălcarea drepturilor altor persoane. Dacă nulitatea absolută este constatată de instanţă, titlul este desfiinţat, iar terenul redevine liber.

În speţă, juriştii Prefecturii au apreciat că titlurile de proprietate au fost acordate unor persoane neîndreptăţite, întrucât în cazul celor doi nu existau hotărârile de validare a dreptului de proprietate obligatorii, conform legii.

Magistraţii Judecătoriei au constatat mai multe neclarităţi în acţiunea înaintată de prefect. În primul rând, judecătorii au remarcat perioada mare de timp scursă din momentul eliberării titlurilor de proprietate şi cel al acţiunii, apreciind că privarea de proprietate după aproape două decenii în care ea a fost netulburată trebuie temeinic justificată.

„Privarea de proprietate este admisibilă atunci când sunt respectate trei condiţii: legalitatea măsurii, justificarea măsurii de o cauză de utilitate publică şi proporţionalitatea măsurii cu scopul vizat“, au menţionat judecătorii.

Or, în speţă nu a fost invocată o utilitate publică şi nici nu a fost făcută dovada proporţionalităţii, în condiţiile în care timp de 20 de ani nimeni nu a sesizat că actele ar fi fost emise ilegal.

Juriştii Prefecturii nu au arătat instanţei condiţiile exacte în care cei doi au intrat în mod ilegal în posesia titlurilor de proprietate şi nici nu au motivat lipsa hotărârii de validare, care trebuia emisă de Comisia Judeţeană de Fond Funciar, condusă chiar de prefect. Mai mult, nu a fost făcută nici dovada că cei doi săteni nu ar fi avut dreptul de a primi în proprietate terenurile respective. Practic, Prefectura cerea anularea unor titluri pentru că de la baza lor lipsea un act pe care ea însăşi trebuia să-l emită.

„Emiterea unei hotărâri de validare a unei propuneri de reconstituire a dreptului de proprietate se realizează în condiţiile în care de la comisia locală de fond funciar pleacă o documentaţie cu propunerea de validare a cererii de reconstituire. Astfel, în aceste con­di­ţii, instanţa reţine că reclamantul invocă propria turpitudine“, au conchis judecătorii, care au respins cererea prefectului.

Sentinţa Judecători­ei a fost însă atacată de prefect în fa­ţa Tribunalului, cazul intrând pe rolul acestuia marţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.