Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Judecători din SUA cer de la Iaşi un individ străin, cu legături în Transnistria, aflat în arestul IPJ. Îl acuză de spălare de bani şi conspiraţie UPDATE

GALERIE
extradat_sua
  • extradat_sua
- +

Visul american s-a transformat într-un coşmar pentru un cetăţean din Republica Moldova. Aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Iaşi, bărbatul aşteaptă sentinţa judecătorilor ieşeni în procesul în care se cere arestarea sa preventivă, pentru a putea fi extrădat în SUA, unde urmează să fie judecat pentru fapte care i-ar putea aduce şi o sentinţă de 20 de ani de închisoare.

 

UPDATE - Ulterior apariției articolului, am editat titlul acestuia pentru mai multă claritate și pentru a înlătura posibila confuzie în ce privește acuzele aduse subiectului principal. Acestea aparțin autorităților judiciare din SUA și, până la lămurirea lor, persoana în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Termenul de „vis american” a fost inventat de James Truslow Adams în 1931, afirmând că „viaţa ar trebui să fie mai bună, mai bogată şi mai plină pentru toată lumea, cu oportunităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi sau realizări”, indiferent de clasa socială sau de circumstanţele naşterii. Visul american îşi are rădăcinile în Declaraţia de Independenţă, care proclamă că „toţi oamenii sunt creaţi egali”, având dreptul la „viaţă, libertate şi căutarea fericirii”. În căutarea fericirii a fost şi cetăţeanul moldovean Serghei Tomuz, însă intrepretarea personală a visului american îl va putea costa mulţi ani de libertate.

Pedepse foarte mari peste ocean

În SUA, bărbatul ar urma să fie judecat pentru spălare de bani, conspiraţie la comiterea infracţiunii de spălare de bani, primirea de bunuri furate prin comerţ interstatal şi internaţional şi pentru conspiraţie la transportul bunurilor furate şi primirea de bunuri furate. Grefierul Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Vest al Statului Carolina a emis un mandat de arestare pe numele său în februarie 2017. Iar pedepsele pentru spălarea de bani nu sunt mici. “Orice persoană declarată vinovată de spălare de bani poate fi condamnată la o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi la amenzi de până la 500.000 de dolari sau de două ori valoarea bunurilor implicate în tranzacţie, oricare dintre acestea este mai mare”, se arată pe un site juridic din SUA.

Ce spune despre caz preşedinta Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu-Cheptine? “Mandatul de arestare este emis în februarie 2017 de tribunalul lor districtual. Ştiţi cum e traseul? O persoană care este condamnată, ca regulă, la noi, este căutată în baza mandatului pe care îl emite judecătorul - ca să execute o pedeapsă sau pentru că e arestat preventiv. Comunică cu cei de la Poliţie, care spun “nu îl găsim!”. Şi atunci se emite o dare în urmărire. Darea asta în urmărire trebuie să parcurgă o anumită perioadă - 6 luni e la noi. Apoi, dacă tot nu este de găsit, se presupune că a părăsit teritoriul. Şi atunci se emit formele internaţionale - Mandatul European în spaţiul UE şi, simultan, cerere de extrădare, pentru că este posibil să fie într-un stat terţ”.

S-a emis „notiţa roşie”

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Secţia Penală - Biroul Afacerilor Internaţionale a cerut anul trecut, în septembrie, arestarea provizorie a lui Tomuz, în vederea extrădării, iar anul acesta bărbatul a ajuns în centrul de reţinere şi arest preventiv din Iaşi. “Extrădarea se produce în aproape toate cazurile în felul următor: se emite de către statul care îl caută, pe canalele oficiale din lumea întreagă, un singur document. El are denumiri diferite: notiţă roşie, difuziune, cerere de arestare pentru extrădare. Acolo sunt nişte date scurte, concrete. Îl căutăm pe cetăţeanul cutărică, el are pe teritoriul statului nostru un mandat de arestare şi noi nu-l găsim. Dacă-l găsiţi, vă rugăm să-l reţineţi, pentru că noi urmează să vă trimitem documentele de extrădare. Aşa s-a întâmplat şi aici. Şi atunci problema este de a-l reţine şi de a lua o măsură preventivă până când statul respectiv îţi trimite toată documentaţia necesară pentru extrădare, care e diferită decât acestă notiţă roşie sau difuziune, care e ca în filmele cu cowboy un fel de afiş “Wanted”, o variantă modernă”, adaugă preşedinta Curţii de Apel.

S-a ajuns la Curtea Constituţională

Din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv de la Iaşi, Serghei Tomuz încercă pe toate căile să evite extrădarea în SUA - a cerut înlocuirea măsurii de arest preventiv cu controlul judiciar, iar avocatul său a sesizat Curtea Constituţională ca să arate că extrădarea nu ar trebui să aibă loc. Dar, până la decizia Curţii Constituţionale, procesul privind arestarea preventivă în vederea extrădării merge mai departe, a explicat preşedinta Curţii de Apel Iaşi. Iar la final, în funcţie de răspunsul primit de la Curtea Constituţională, Tomuz va fi extrădat sau procesul va fi reluat.

Administrator a trei firme

În Republica Moldova, numele Serghei Tomuz apare ca fiind fondator şi administrator a trei firme, toate închise în ultimii doi ani: S.C. TUR-MAGAZIN ELIT S.R.L (în industria de Cercetare-dezvoltare, firmă care a fost închisă cu cinci zile după înregistrarea dosarului de arest preventiv a lui Serghei Tomuz pe rolul Curţii de Apel din Iaşi), P.P. Ziarul TUR GAZETA S.R.L. (în industria de Editare a ziarelor) - firmă închisă în urmă cu un an - În ambele firme, jumătate din acţiuni erau ale lui Tomuz, iar cealaltă jumătate ale unui personaj cu acelaşi nume ca cel al unui deputat din anii ’90 de la Tiraspol, Emelianov Vladimir. A treia firmă, în care Tomuz deţinea 80% din acţiuni şi soţia sa restul de 20%, opera în comerţul cu autovehicule, şi a fost închisă în urmă cu doi ani.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri