anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Judecătoria Sectorului 1: Sorin Alexandrescu a îngrădit libertatea psihică a administratorului de la RCS

GALERIE
Sorin Alexandrescu a ingradit libertatea psihica a administratorului de la RCS
 • Sorin Alexandrescu a ingradit libertatea psihica a administratorului de la RCS
- +

Şeful Antena Group, Sorin Alexandrescu, a încălcat deontologia profesională şi s-a folosit de funcţia deţinută în trustul Intact pentru a exercita presiuni asupra administratorului de la RCS/RDS, Ioan Bendei, "îngrădind libertatea psihică a părţii vătămate", susţine Judecătoria Sectorului 1 în decizia de arestare preventivă a lui Alexandrescu.

"Cu privire la persoana inculpatului Alexandrescu George Sorin, instanţa mai reţine şi faptul că acesta este o persoană publică, care conduce Antena Group, entitate ce reuneşte toate operaţiunile companiilor Antena 1, Antena 2, Euforia şi GSP TV, posturi de televiziune în cadrul cărora se realizează emisiuni cu mare rezonanţă asupra publicului, dezbătând subiecte de larg interes. Inculpatul, în loc să îşi dea acordul pentru difuzarea materialelor de presă în scopul informării publicului, a înţeles să dobândească prin aceasta avantaje financiare în mod ilicit, prin constrângerea părţii vătămate să accepte condiţiile care i-au fost impuse", se arată în motivarea instanţei, dată luni publicităţii.

"Inculpatul s-a folosit de funcţia importantă pe care o deţine în cadrul grupului Intact Publishing, aflându-se în poziţia de a exercita o mare influenţă asupra opiniei publice, pentru a obţine beneficii materiale, valoarea folosului urmărit de inculpat fiind extrem de ridicată. Instanţa reţine că inculpatul a exercitat acte diferite şi variate de presiune asupra părţii vătămate, menite să amplifice starea de temere a acesteia, în scopul de a obţine perfectarea unui contract în condiţii avantajoase. Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele faptului că este conducătorul unui important trust media, înţelegând să valorifice informaţiile obţinute în această calitate, în interesul său şi al companiei pe care o conduce, îngrădind libertatea psihică a părţii vătămate", se mai spune în decizia instanţei.

În plus, judecătorii arată că Sorin Alexandrescu, beneficiind de poziţia sa, "a profitat de impactul deosebit pe care îl poate avea asupra opiniei publice, folosindu-se de acesta pentru desfăşurarea unor activităţi ce intră în sfera ilicitului penal".

"De asemenea, instanţa are în vedere caracterul conspirat în care a acţionat inculpatul, care denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze eventuala identificare şi tragere la răspundere penală, dar şi poziţia sa procesuală nesinceră, în ciuda materialului probator complex administrat în cauză. Conduita inculpatului care a negat săvârşirea faptei, în ciuda evidenţei probelor, nu oferă garanţii că, odată lăsat în libertate, ar adopta un comportament procesual corect", mai explică instanţa.

Judecătoria Sectorului 1 a decis vineri arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat de procurorii DNA că a şantajat un administrator de la compania RCS/RDS.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, ce se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Sorin Alexandrescu a fost reţinut joi de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de şantaj.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 16 aprilie - 24 mai, Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group, l-a constrâns pe Ioan Bendei, administrator la RCS/RDS să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză.

Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu, l-a ameninţat pe Ioan Bendei că va începe o campanie media compromiţătoare împotriva acestuia, dacă nu semnează în numele companiei RCS/RDS un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând Antena TV Group.

"(... )în intervalul 16 aprilie 2013 - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu a constrâns, în mod repetat, partea vătămată Ioan Bendei, administrator al unei societăţi comerciale, ameninţând-o cu darea în vileag a unor fapte compromiţătoare pentru aceasta de natură a-i afecta viaţa personală şi cariera profesională. În această modalitate, cel în cauză a urmărit să-l determine pe Ioan Bendei să semneze în numele companiei RCS/RDS un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând Antena TV Group SA în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce implica încasarea unui preţ de 0,6 euro/lunar/abonat", susţine DNA în referatul în care solicită judecătorilor arestarea lui Sorin Alexandrescu. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.