anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Judecătorii decid pentru greşeala lui „Dorel”: cine plăteşte pentru o ţeavă spartă şi gazul scăpat în aer?

GALERIE
teava_gaz
 • teava_gaz
- +

O ţeavă spartă a adus în faţa instanţei furnizorul de gaz şi o cunoscută firmă de construcţii. Neatenţia unui „Dorel” ar fi provocat o pagubă pentru care Delgaz a cerut despăgubiri. De cealaltă parte, reprezentanţii Enviro Construct au apreciat că „Dorel” trebuie căutat printre angajaţii Delgaz.

În decembrie 2018, Enviro Construct şi-a adjudecat contractul de reabilitare a şoselei Iaşi – Voineşti, pe raza municipiului. În timpul săpăturilor, pe 18 iunie 2019, la intersecţia cu Calea Galata, muncitorii Enviro au rupt magistrala de gaz metan. Delgaz a fost nevoită să schimbe segmentul de ţeavă afectat şi să refacă un branşament. În august 2019, a trimis factura pe adresa Enviro, adăugând la costul lucrărilor şi cantitatea de gaz pierdută. Factura a rămas neplătită şi nu s-a ajuns la o soluţionare pe cale amiabilă, motiv pentru care Delgaz s-a adresat instanţei.

De cealaltă parte, reprezentanţii Enviro au invocat normativele tehnice din domeniul sistemleor de alimentare cu gaz, care stabilesc că adâncimea minimă de montaj a ţevilor trebuie să fie de 0,9 metri. Or, conducta spartă fusese îngropată la doar 20 cm adâncime. Culpa aparţinea astfel Delgaz. Dacă furnizorul de gaze ar fi respectat obligaţia de îngropare la minim 90 cm a conductei, incidentul nu s-ar fi produs. Enviro a contestat şi valoarea de aproximativ 10.000 lei a facturii, apreciind că nu este dovedită nici cantitatea de gaz pierdută şi nici folosirea materialelor incluse în factură.

În actele depuse la dosar, magistraţii Judecătoriei au găsit însă calculul cantităţii de gaz pierdută, ca şi justificarea contravalorii lucrărilor de reparaţii. Ca urmare, judecătorii nu au avut dubii cu privire la suma înscrisă în factură, mai având de stabilit doar cine se face responsabil pentru accident. Or, normele tehnice invocate de Enviro, referitoare la adâncimea de montare a ţevilor de gaz, fuseseră emise pe 10 mai 2018. Constructorul nu demonstrase că ţeava spartă fusese montată după această dată, pentru a se putea invoca culpa Delgaz. În plus, avizul dat de Delgaz pentru lucrările efectuate în zona de protecţie a magistralei prevedea clar că săpăturile trebuie efectuate manual, tocmai pentru a evita accidentele. Or, săpăturile fuseseră făcute mecanizat. Prin urmare, Enviro a fost obligată la plata a 10.326 lei, reprezentând valoarea facturii emise de Delgaz. În urma apelului declarat de Enviro Construct SRL, sentinţa va fi supusă controlului instanţei superioare, Tribunalul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.