Judecătorii din Iaşi plâng pe umărul CSM din cauza articolelor ziariştilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Judecătorii din Iaşi plâng pe umărul CSM din cauza articolelor ziariştilor

GALERIE
ciocan judecator
  • ciocan judecator
- +

În prezent, la Iaşi, sunt judecaţi în diferite dosare ale DNA nouă judecători. Unul dintre aceştia, Cristina Văleanu, conduce Curtea de Apel Iaşi, fiind pus oficial sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a trimis însă o echipă la Iaşi nu pentru a verifica carenţele sistemului judiciar, ci una pentru a-i verifica pe ziarişti.

Supăraţi că numele lor au apărut pe paginile ziarelor, cei nouă judecători cercetaţi în dosare ale DNA, precum şi ceilalţi colegi ai lor au înaintat către CSM două cereri de apărare a reputaţiei profesionale. Una dintre ele a fost trimisă de Tribunalul Iaşi, instituţie la care activează mai mulţi judecători învinuiţi, iar una de Asociaţia Magistraţilor din Iaşi. O a treia cerere, individuală, a fost înaintată şi de judecătoarea Cristina Văleanu, preşedintă a Curţii de Apel. Toate trei au fost admise de către Plenul CSM la şedinţa de 21 martie.
Cele două cereri colective de apărare a reputaţiei profesionale au fost trimise în luna octombrie, la câteva luni după ce, s-au plâns judecătorii, ar fi început „campania denigratoare de presă.“ „Au fost mai multe cereri în acest sens, făcute iniţial de judecătorii despre care se făcea referire în articolele de presă. Pe 5 octombrie, în cadrul unei Adunări Generale a Tribunalului, am decis sesizarea Plenului CSM. Am conside­rat că, în ceea ce priveşte anumite articole de presă, s-a mers prea departe“, ne-a spus Florin Andrei, vicepreşedintele Tribunalui Iaşi.
În ceea ce priveşte cererea formulată de Asociaţia Magistraţilor, aceasta a fost semnată de 90 de judecători de la toate instanţele. „În motivarea cererii Asociaţiei Magistraţilor Iaşi s-a arătat că, începând cu luna iulie 2012, în mass-media locală, dar şi naţională, a început să apară o serie de articole în care opiniei pu­blice i se furnizau informaţii privitoare la presupuse anchete penale declanşate de DNA Iaşi, ce ar viza şi anumiţi judecători din cadrul Tribunalului Iaşi, apoi, la sfârşitul lunii august 2012, alte articole de presă apărute s-au referit la o nouă anchetă penală privind alţi judecători din cadrul instanţelor ieşene“, se precizează într-un comunicat al CSM. „Pre­supusele“ anchete care îi vizează pe jude­cătorii ieşeni sunt concre­tizate în două dosare penale în care sunt învinuiţi, pentru diferite fapte ur­mătorii judecători: Cristina Văleanu, Geor­giana Mo­canu, Carmen-Andriana Stoinel, Maria Samoil, Mirela Anton, Carmen Das­călu, Radu Tărniceriu, Monica Lăcustă şi Manuela Ciopraga. Concluzia CSM nu mai are nevoie de niciun comentariu: „S-a reţinut că articolele analizate, prin gravitatea afir­maţiilor, caracterul repetitiv şi durata în timp, au fost de natură să inducă opiniei publice ideea că actul jurisdicţional efectuat de instanţele ieşene nu este unul corect, fiind suspectaţi toţi magistraţii instanţelor de săvârşire a unor fapte de corupţie.“ Aşadar, nu faptul că anumiţi judecători chemaţi la DNA a ştirbit ima­ginea justiţiei, ci acela că presa a scris despre anchetele demarate de procurorii anticorupţie.
Pentru a-şi susţine afirmaţiile cu privire la aşa-zisa campanie de denigrare, judecătorii au trimis la CSM un teanc de materiale cu articolele jurnalistice în care s-a scris despre ei. Referitor la propria cerere de apărare a rep­taţiei profesionale, admisă şi aceasta, preşedinta Curţii de Apel a precizat că nu doreşte să facă vreun comentariu.
Verificările celor două cereri ale Tribunalului şi Asociaţiei Magistraţilor, admise de CSM, au fost efectuate de Inspecţia Judiciară. Şefa acestei instituţii este Rica Vasiliu Cravelos, o jude­cătoare plecată de la Iaşi. Fiul acesteia, Ciprian-Alexandru, este învinuit într-un dosar, laolaltă cu şase dintre judecătoarele învinuite, pentru aderare la un grup infracţional.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.