Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Judecătorii ieşeni, dilemă maximă: când începe bătrâneţea? Un proces nemaiauzit, cu miză grea, pe rolul Tribunalului Iaşi

GALERIE
sala_Tribunal
  • sala_Tribunal
- +

De la ce vârstă începe bătrâneţea? La această întrebare au fost chemaţi să răspundă magistraţii ieşeni în judecarea unui caz în care CJAS a sancţionat o clinică privată pentru că ar fi oferit servicii specifice de geriatrie şi gerontologie unor persoane aflate abia la vârsta a doua. De cealaltă parte, reprezentanţii clinicii s-au apărat, afirmând că bătrâneţea poate începe şi la ieşirea din adolescenţă. Legea nu prea stabileşte o limită. Ce s-a decis?

 

În urmă cu trei ani, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a verificat activitatea SC Clinica Ispirescu SRL din Tomeşti. Controlul fusese pornit după ce se constatase o creştere trimestrială bruscă, de 58%, a costurilor decontate de clinică. Reprezentanţii acesteia o explicaseră prin reintroducerea serviciilor de neurologie, după întoarcerea medicului specialist din concediul de creştere a copilului. Totuşi, în urma controlului, clinica a fost sancţionată cu un avertisment scris şi s-a dispus recuperarea unei sume totale de 48.844 lei.

Din total, 659 lei erau servicii medicale raportate de două ori, 3.113 lei reprezentau servicii medicale neconsemnate de medicul psihiatru în fişele medicale, 10.080 lei erau servicii de psihologie neconsemnate în documentele medicale, iar 4.013 lei reprezentau accesorii calculate de la data plăţii facturilor. Aproape două treimi din sumă, respectiv 31.000 lei reprezentau însă servicii medicale raportate pe specialitatea geriatrie şi gerontologie pentru asiguraţi în vârstă de 42-50 de ani. Inspectorii CJAS fuseseră contrariaţi de vârsta pacienţilor, în contradicţie cu tipul de servicii de care beneficiaseră.

Raport contestat: care a fost motivul?

Raportul de control a fost contestat de clinică, inclusiv în faţa instanţei, reprezentanţii acesteia afirmând că decizia CJAS era nelegală. Conform contractului, recuperarea sumelor decontate se putea face doar în lipsa documentelor justificative. Or, în cazul „vârstnicilor” de vârsta a doua, toate actele medicale erau în regulă. De altfel, nici inspectorii CJAS nu invocaseră vreo lege încălcată de clinică, ci doar Ghidul de practică medicală pentru geriatrie-gerontologie, aprobat printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii. Ghidul nu se referea însă la tratamentul pacienţilor geriatrici, ci doar la evaluarea geriatrică. Vârsta minimă menţionată în ghid, de 50 de ani, fusese criteriul invocat de CJAS. De altfel, nici legislaţiile din domeniul medical din alte ţări nu stabilesc o vârstă minimă a bătrâneţii.

Argumentele firmei nu au fost acceptate de magistraţii Tribunalului. Aceştia au apreciat că, chiar în lipsa unei definiţii legale a bătrâneţii, se poate considera că ea începe de la pensionare, respectiv de la 65 de ani. Limita de 50 de ani impusă de raportul de control al CJAS era astfel chiar una generoasă. De altfel, nici reprezentanţii clinicii nu menţionaseră vreo lege care să stabilească drept debut al bătrâneţii o vârstă mai mică. „Făcând chiar şi o simplă analiză a modului în care ar putea fi interpretată aplicabilitatea geriatriei şi gerontologiei, raportându-ne la cercetarea demografică a populaţiei, precum şi la creşterea progresivă a vârstei de pensionare, este pertinent a se considera că bătrâneţea timpurie se referă la persoanele a căror vârstă este peste 65 de ani. Nicio aserţiune a furnizorului contestatar nu se întemeiază pe vreo normă legală care să conţină în mod explicit o referire contradictorie faţă de acest aspect, aducând doar consideraţii subiective prin care tinde să justifice raportarea spre decontare de servicii medicale de geriatrie şi geronotologie pacienţilor cu vârsta mai mică de 50 de ani”, au motivat judecătorii. Ei au decis respingerea contestaţiei depuse de Clinica Ispirescu.

Nici la Curte nu s-a găsit înţelegere

Reprezentanţii clinicii nu au reuşit să-i convingă nici pe magistraţii instanţei superioare, Curtea de Apel, că bătrâneţea începe înainte de 50 de ani. Ei au acceptat doar reducerea sumei imputate cu 3.771 lei şi dobânzile aferente, respectiv serviciile medicale pretins dublate şi cele care nu ar fi fost consemnate de psihiatru. Firma mai avea de dat înapoi 44.858 lei.

Sentinţa dată de Curtea de Apel în mai 2021 a rămas însă literă moartă, clinica refuzând să returneze suma imputată. În aceste condiţii, a fost rândul CJAS să se adreseze instanţei, cerând obligarea firmei la plată. În faţa magistraţilor Judecătoriei, discuţiile pe marginea vârstei de debut a bătrâneţii au reînceput. Reprezentanţii clinicii şi-au reluat argumentele, menţionând că există cazuri de îmbătrânire precoce chiar de la vârsta de 18-20 de ani.

„Pacienţii care au beneficiat de servicii medicale în cadrul specialităţii de geriatrie-gerontologie al clinicii pârâte aveau vârste de peste 42 de ani şi sufereau de acest sindrom al îmbătrânirii”, se arată în plângerea clinicii. Judecătorii au refuzat să o ia de la capăt cu discuţiile pe marginea acestei probleme. Invocând deciziile anterioare ale Tribunalului şi Curţii de Apel, ei au argumentat că problema fusese tranşată deja.

Două instanţe ieşene stabiliseră practic că sub 50 de ani nu se poate vorbi de servicii medicale adresate bătrânilor. În baza principiului autorităţii de lucru judecat, magistraţii au admis acţiunea formulată de CJAS şi au obligat SC Clinica Ispirescu SRL la plata a 44.858 lei. „Nu poate fi primită susţinerea pârâtei conform căreia deoarece nu este indicat temeiul juridic al pretenţilor reclamantei este înlăturat caracterul cert al creanţei, atât timp cât două instanţe de judecată au stabilit că creanţa este certă, lichidă şi exigibilă. Din acelaşi motiv nu poate fi primită nici susţinerea pârâtei că nu ar fi existat un prejudiu, existenţa prejudiciului fiind stabilită tot jurisdicţional”, au dispus judecătorii. Dezbaterea asupra vârstei de debut a bătrâneţii s-a mutat la Tribunal în urma apelului declarat de clinică împotriva ultimei sentinţe judecătoreşti. Tribunalul urmează să stabilească primul termen de judecată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri