anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Judeţul Iaşi primeşte 11,5 milioane de lei pentru înscrierea proprietăţilor în evidenţele de cadastru

GALERIE
lucrari cadastru
 • lucrari cadastru
- +

71 de comune din judeţul Iaşi, din 72 eligibile, primesc în acest an bani de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi pentru înscrierea proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Suma totală alocată Iaşului, în anul 2022, în cadrul celei de-a opta etape de finanţare a Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), este de 11.495.000 de lei. 

Deschiderea cărţilor funciare este gratuită pentru cetăţeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru. În anul 2022, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanţare cu OCPI Iaşi trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la data închierii contractului de finanţare. ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate, se arată într-un comunicat transmis de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi. De ce ar fi interesaţi cetăţenii să îşi înscrie proprietăţile în evidenţele de cadastru şi carte funciară?

“Nu este obligatorie înscrierea, dar persoanele fără carte funciară nu îşi pot vinde proprietăţile, nu le pot ipoteca, nu pot să edifice o construcţie, să dezmembreze un teren. Şi nu pot face construcţii cu fonduri europene pe proprietăţi care nu sunt intabulate”, a explicat Giuliano Popa, purtătorul de cuvânt al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi. În prezent, din totalul de 98 de Unităţi Administrative Teritoriale din judeţul Iaşi, în 65 de localităţi se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale. Dintre acestea, 72 de UAT-uri au fost eligibile pentru fonduri, din care 71 vor primi banii.

“A 72-a unitate administrativ teritorială eligibilă era Valea Lupului, o comună micuţă, care nu mai are teren extravilan şi unde oamenii şi-au deschis singuri carte funciară. Celelelate comune, până la totalul de 98, nu au solicitat fonduri pentru înscrierea proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară”, a mai declarat Giuliano Popa.  Prin „imobil”, specialiştii în cadastru se referă la terenul, cu sau fără construcţii, de pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale, aparţinând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic. Iar “sectorul cadastral” este unitatea de suprafaţă, delimitată de elemente liniare stabile în timp – şosele, ape, canale, diguri, căi ferate etc. Cu un număr de 63 de mii de imobile, Iaşul se află pe locul 25 din 41 de judeţe la numărul de imobile înscrise în ultimii cinci ani, prin înregistrarea sistematică de la Agenţia Naţională de Cadastru.

O confirmă şi reprezentantul Oficiului de Cadastru Iaşi, Giuliano Popa: “Suntem undeva pe la mijloc. Cauzele: primarii nu se prea implică. Şi nici prestatorii nu se prea implică, pentru că preferă proiecte mai uşoare, posibilităţi mai facile de a câştiga bani. Cadastrul sistematic reprezintă un punct de renaştere al cadastrului, pentru că se bazează pe publicitate prin afişare. Astfel încât, toţi cei interesaţi vor şti că la ei în comună se va face sistematizarea, lumea să se prezinte cu actele de proprietate sau să conteste acolo unde sunt inexactităţi. Important e ca şi omul să comunice, dar şi instanţele. În cazul unor imobile aflate în litigiu, noi ţinem cont de bazele de date pe care le avem, dar facem un apel şi la celelalte instituţii publice, din justiţie, la primării, la oameni, să participe pentru înscrierea corectă a imobilelor în oficiul de cadastru. Intenţia este de a parcela tot, de a face un puzzel complet pe sectorul cadastral respectiv. În centrul puzzel-ului este imobilul. Întai se înscrie, apoi este un termen de un an pentru corecţii, clarificări, lămuriri pe acea carte funciară”.

Programului naţional de cadastru şi carte funciară are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru (peste patru miliarde de lei), din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 (aproximativ 313 milioane de euro), dar şi din bugetul local al primăriilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.