joi, 30.06.2022
71 de comune din judeţul Iaşi, din 72 eligibile, primesc în acest an bani de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi pentru înscrierea proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Suma totală alocată Iaşului, în anul 2022, în cadrul celei de-a opta etape de finanţare a Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), este de 11.495.000 de lei.
Deschiderea cărţilor funciare este gratuită pentru cetăţeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru. În anul 2022, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanţare cu OCPI Iaşi trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la data închierii contractului de finanţare. ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate, se arată într-un comunicat transmis de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi. De ce ar fi interesaţi cetăţenii să îşi înscrie proprietăţile în evidenţele de cadastru şi carte funciară?
“Nu este obligatorie înscrierea, dar persoanele fără carte funciară nu îşi pot vinde proprietăţile, nu le pot ipoteca, nu pot să edifice o construcţie, să dezmembreze un teren. Şi nu pot face construcţii cu fonduri europene pe proprietăţi care nu sunt intabulate”, a explicat Giuliano Popa, purtătorul de cuvânt al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi. În prezent, din totalul de 98 de Unităţi Administrative Teritoriale din judeţul Iaşi, în 65 de localităţi se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale. Dintre acestea, 72 de UAT-uri au fost eligibile pentru fonduri, din care 71 vor primi banii.
“A 72-a unitate administrativ teritorială eligibilă era Valea Lupului, o comună micuţă, care nu mai are teren extravilan şi unde oamenii şi-au deschis singuri carte funciară. Celelelate comune, până la totalul de 98, nu au solicitat fonduri pentru înscrierea proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară”, a mai declarat Giuliano Popa. Prin „imobil”, specialiştii în cadastru se referă la terenul, cu sau fără construcţii, de pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale, aparţinând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic. Iar “sectorul cadastral” este unitatea de suprafaţă, delimitată de elemente liniare stabile în timp – şosele, ape, canale, diguri, căi ferate etc. Cu un număr de 63 de mii de imobile, Iaşul se află pe locul 25 din 41 de judeţe la numărul de imobile înscrise în ultimii cinci ani, prin înregistrarea sistematică de la Agenţia Naţională de Cadastru.
O confirmă şi reprezentantul Oficiului de Cadastru Iaşi, Giuliano Popa: “Suntem undeva pe la mijloc. Cauzele: primarii nu se prea implică. Şi nici prestatorii nu se prea implică, pentru că preferă proiecte mai uşoare, posibilităţi mai facile de a câştiga bani. Cadastrul sistematic reprezintă un punct de renaştere al cadastrului, pentru că se bazează pe publicitate prin afişare. Astfel încât, toţi cei interesaţi vor şti că la ei în comună se va face sistematizarea, lumea să se prezinte cu actele de proprietate sau să conteste acolo unde sunt inexactităţi. Important e ca şi omul să comunice, dar şi instanţele. În cazul unor imobile aflate în litigiu, noi ţinem cont de bazele de date pe care le avem, dar facem un apel şi la celelalte instituţii publice, din justiţie, la primării, la oameni, să participe pentru înscrierea corectă a imobilelor în oficiul de cadastru. Intenţia este de a parcela tot, de a face un puzzel complet pe sectorul cadastral respectiv. În centrul puzzel-ului este imobilul. Întai se înscrie, apoi este un termen de un an pentru corecţii, clarificări, lămuriri pe acea carte funciară”.
Programului naţional de cadastru şi carte funciară are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru (peste patru miliarde de lei), din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 (aproximativ 313 milioane de euro), dar şi din bugetul local al primăriilor.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Compania Iveco a fost penalizată cu 12 milioane de lei de MApN
BOOM! Armata rusă îşi anunţă retragerea de pe Insula Şerpilor. Care sunt explicaţiile?
TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Propunere USR
China şi Putin, atac concertat la adresa NATO. “Prezintă faptele pe dos”
Facturarea electronică devine obligatorie de la 1 iulie în România pentru unele tranzacţii
Radu Drăguşin a refuzat oferta echipei Genoa. Nu vrea să joace în Serie B
Pregătirea specialiştilor în domeniul ingineriei chimice şi a mediului, la TUIASI
Cehia preia preşedinţia semestrială a Ununii Europene de la Franţa. Ce provocări are în faţă
Britanicul Andy Murray a fost eliminat în turul secund la Wimbledon
Evaluarea Naţională: În urma contestaţiilor, numărul zeciştilor ieșeni a urcat la 17
Angajări masive la IPJ Iaşi: 99 de posturi de agenți și ofițeri de poliție
Travis Barker, toboşarul trupei Blink-182, a ajuns în spital din cauza unei pancreatite
Predă spre reciclare deșeurile electrice și poți câștiga un LCD LED! (P)
Ieşeni prinşi cu ajutorul poliţiştilor de la Rutieră cu 160 de grame de cocaină
Evaluare Naţională: Ce schimbări s-au înregistrat în urma afişării rezultatelor finale
Judeţul Iaşi este sub avertizare de cod portocaliu de caniculă. Şase judeţe sunt în cod roşu
Percheziţii în Iaşi într-un caz de obţinere ilegală de fonduri publice
După ce a bombardat un mall plin de oameni, Putin susţine că Rusia nu are nici o responsabilitate
Relaxare si confort - alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor! (P)
Three Arrows Capital, importantul fondul de hedging pentru criptomonede, a intrat în lichidare
LIVE - Conferinţa de prezentare a proiectelor de dezvoltare din zona Palas
Simona Halep joacă astăzi în turul doi la Wimbledon cu Kirsten Flipkens
Pfizer şi BioNTech vor începe testarea pe oameni a unui nou vaccin împotriva COVID-19
Evaluarea Naţională 2022: Astăzi vor fi prezentate rezultatele după soluţionarea contestaţiilor
(VIDEO) Trotinetele au devenit un chin în traficul din Iaşi. 33 de accidente de când au apărut
Spitalul de Neurochirurgie suferă de o „anomalie” a legii. Acum se află sub tratament
Tânăr condamnat la 28 de ani de închisoare după ce a ucis în bătaie un bătrân de 90 de ani
Ştiaţi că un fotbalist din generaţia de aur s-a mutat de ceva timp la Iaşi? Va antrena Miroslava
Un milion de euro pentru aplicaţii în „cloud” la Universitatea Tehnică
În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi
Cosmin PAȘCACioloş a văzut prea mult la filme |
Codrin Liviu CUȚITARUExpatriaţii |
Alin ANDRIEȘDespre contagiunea financiară |
Florin CÎNTIC„Războiul sfânt” al rasei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.