Judeţul Iaşi va beneficia de o dezvoltare a infrastructurii de transport gaze prin construirea de două noi magistrale care vor deservi 19 comune
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Comunicat de presă (P)

Judeţul Iaşi va beneficia de o dezvoltare a infrastructurii de transport gaze prin construirea de două noi magistrale care vor deservi 19 comune

GALERIE
foto citea
  • foto citea
- +

Deputatul PSD Iaşi, Cîtea Vasile, vicepreşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a prezentat în declaraţia politică de miercuri, 13 februarie efectele bugetului pentru anul 2019.

Comisia Europeană a plasat România pe locul 4 în Europa la capitolul creştere economică, fapt ce a permis Guvernului României să construiască un buget echilibrat în care cuvântul de ordine este reprezentat de investiţii, fără să se neglijeze şi măsurile sociale. Bugetul propus pentru anul 2019 de către coaliţia de guvernare nu este un buget de austeritate şi nu este un buget al marilor tăieri.

Astfel, în comparaţie cu bugetul din anul 2018, avem un supliment bugetar de 15,4 miliarde de lei la capitolul investiţii din care doar 6 miliarde de lei sunt destinaţi, exclusiv, infrastructurii de transport. Un plus bugetar evident de 9,8 miliarde de lei îl înregistrăm şi la capitolul educaţie, sănătatea fiind creditată cu un plus de 6 miliarde de lei.

Salariul minim se va majora cu 10% în timp ce salariul mediu net pe economie va ajunge la suma de 3805 lei, cu 50% mai mare decât cel din 2016. De la 1 septembrie, punctul de pensie va înregistra o creştere de 15% concomitent cu creşterea pensiei minime garantată în plată de 704 lei.

Autorităţile locale vor primi o sumă de 11,4 miliarde de lei din TVA pentru acoperirea cheltuielilor şi echilibrare bugetară, concomitent cu creşterea bugetului alocat UAT- urilor pe cap de locuitor, creşterile fiind semnificative: consiliile judeţene o creştere de la 250 la 450/cap locuitor , primăriile de comună o creştere de la 750 la 1000 lei/locuitor.

În ceea ce priveşte proiectele Iaşului, acestea rămân de actualitate pentru coaliţia de guvernare şi aici ma refer la Autostrada “Unirii”, podul peste râul Bahlui din zona Cicoarei, varianta de ocolire a municipiului Iaşi, Spitalul regional de urgenţă, Sala Polivalentă precum şi noi locuinţe pentru tineri.

Un alt proiect important pentru judeţul Iaşi este dezvoltarea infrastructurii de transport gaze prin construirea de două noi magistrale care urmează să deservească un număr de 19 comune. Cele două magistrale vor însuma un total de 80km pe directiile Mogoşeşti - Comarna - Cozmeşti şi Dumeşti - Andrieşeni.

Ca urmare a dezvoltării sistemului naţional de transport, este prinsă în proiect magistrala de mare capacitate Oneşti - Gherăeşti - Leţcani, cu un total de 163 km, concomitent cu deblocarea magistralei Vaslui - Iaşi, a doua magistrală de aprovizionare a Iaşului, care va deveni funcţională în scurt timp.

Toate aceste lucrări fac parte din planul de dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport Gaze naturale din România, proiect având o valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.