anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Judeţul Iaşi va fi mai curat după o investiţie de 70 milioane euro

GALERIE
statia Tutorastatia Tutora (2)statia Tutora (3)statia Tutora (4)
 • statia Tutora
 • statia Tutora (2)
 • statia Tutora (3)
 • statia Tutora (4)
- +

Implementarea sistemului integrat al deşeurilor începe astfel după doi ani de blocaje. Aflaţi unde vor fi investite, în judeţ, cele 70 de milioane de euro.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat ieri la Iaşi contractul de finanţare pentru implementarea sistemului integrat al deşeurilor din judeţ. După doi ani de blocaj, proiectul a fost transferat de la Primărie la Consiliul Judeţean şi reluat cu forţe proaspete. Investiţia reîmprospătată are o valoare de 69,3 milioane de euro, din care 50 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile. Este al doilea mare proiect european ca valoare, după cel al ApaVital, de 104 milioane de euro, şi înaintea celui de la CET al Primăriei, de 60 de milioane de euro. Înainte de semnarea contractului, ministrul a făcut o vizită de lucru şi la staţia Ţuţora. „Am constatat cu stupoare că, după toate investiţiile pe care le-a făcut Primăria, a fost o perioadă efectivă de blocaj. În această perioadă de timp, au fost stabilite alte priorităţi la bugetul de stat, astfel Iaşul fiind neglijat în ce priveşte această investiţie. Începând de anul trecut, împreună cu CJ, Primăria şi autoritatea de management am căutat soluţiile pentru a continua investiţia. Am semnat contractul care are un termen de finalizare decembrie 2015. Depozitul va asigura cu tot ce înseamnă echipamente un număr de peste 800.000 de locuitori. După această investiţie, în judeţ vom ajunge la un procent de reciclare de peste 50%, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere a sănătăţii, vom asigura un confort la nivelul judeţului“, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Proiectul presupune construcţia a două staţii de transfer, la Ruginoasa şi la Bălţaţi, în valoare de 3,8 milioane de euro, două staţii de sortare, la Ruginoasa şi la Ţuţora, de 4,1 milioane de euro, precum şi închiderea depozitelor neconforme la Tomeşti, Hârlău, Târgu Frumos şi la Paşcani, cheltuiala totală fiind de 10 milioane de euro. De asemenea, CJ va continua investiţia la staţia de la Ţuţora care funcţionează în acest moment. Va fi construită o staţie de tratare mecano-biologică pe o suprafaţă de 3,8 ha şi una de compostare, ambele construcţii fiind evaluate la 17,5 milioane de euro. Toate aceste obiective vor fi realizate în 34 de luni. „Acest proiect va aduce Iaşul pe lista scurtă a judeţelor care vor respecta normele europene în ceea ce priveşte condiţiile de mediu. În următorii trei ani, cât este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet şi complex de management al deşeurilor care va îmbunătăţi calitatea vieţii şi pe cea a mediului înconjurător“, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ. Primăria şi-a asumat meritul pentru iniţierea acestui proiect, care s-a blocat din lipsă de fonduri mai bine de doi ani. „Predăm ştafeta unui proiect util judeţului. Am fost conştient că judeţul nu poate derula o astfel de investiţie dacă municipalitatea nu se implică. Practic, 20% din proiect este deja executat, şi am predat ştafeta pentru restul“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.