Judeţul Iaşi va fi mai curat după o investiţie de 70 milioane euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Judeţul Iaşi va fi mai curat după o investiţie de 70 milioane euro

GALERIE
statia Tutorastatia Tutora (2)statia Tutora (3)statia Tutora (4)
 • statia Tutora
 • statia Tutora (2)
 • statia Tutora (3)
 • statia Tutora (4)
- +

Implementarea sistemului integrat al deşeurilor începe astfel după doi ani de blocaje. Aflaţi unde vor fi investite, în judeţ, cele 70 de milioane de euro.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat ieri la Iaşi contractul de finanţare pentru implementarea sistemului integrat al deşeurilor din judeţ. După doi ani de blocaj, proiectul a fost transferat de la Primărie la Consiliul Judeţean şi reluat cu forţe proaspete. Investiţia reîmprospătată are o valoare de 69,3 milioane de euro, din care 50 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile. Este al doilea mare proiect european ca valoare, după cel al ApaVital, de 104 milioane de euro, şi înaintea celui de la CET al Primăriei, de 60 de milioane de euro. Înainte de semnarea contractului, ministrul a făcut o vizită de lucru şi la staţia Ţuţora. „Am constatat cu stupoare că, după toate investiţiile pe care le-a făcut Primăria, a fost o perioadă efectivă de blocaj. În această perioadă de timp, au fost stabilite alte priorităţi la bugetul de stat, astfel Iaşul fiind neglijat în ce priveşte această investiţie. Începând de anul trecut, împreună cu CJ, Primăria şi autoritatea de management am căutat soluţiile pentru a continua investiţia. Am semnat contractul care are un termen de finalizare decembrie 2015. Depozitul va asigura cu tot ce înseamnă echipamente un număr de peste 800.000 de locuitori. După această investiţie, în judeţ vom ajunge la un procent de reciclare de peste 50%, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere a sănătăţii, vom asigura un confort la nivelul judeţului“, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Proiectul presupune construcţia a două staţii de transfer, la Ruginoasa şi la Bălţaţi, în valoare de 3,8 milioane de euro, două staţii de sortare, la Ruginoasa şi la Ţuţora, de 4,1 milioane de euro, precum şi închiderea depozitelor neconforme la Tomeşti, Hârlău, Târgu Frumos şi la Paşcani, cheltuiala totală fiind de 10 milioane de euro. De asemenea, CJ va continua investiţia la staţia de la Ţuţora care funcţionează în acest moment. Va fi construită o staţie de tratare mecano-biologică pe o suprafaţă de 3,8 ha şi una de compostare, ambele construcţii fiind evaluate la 17,5 milioane de euro. Toate aceste obiective vor fi realizate în 34 de luni. „Acest proiect va aduce Iaşul pe lista scurtă a judeţelor care vor respecta normele europene în ceea ce priveşte condiţiile de mediu. În următorii trei ani, cât este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet şi complex de management al deşeurilor care va îmbunătăţi calitatea vieţii şi pe cea a mediului înconjurător“, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ. Primăria şi-a asumat meritul pentru iniţierea acestui proiect, care s-a blocat din lipsă de fonduri mai bine de doi ani. „Predăm ştafeta unui proiect util judeţului. Am fost conştient că judeţul nu poate derula o astfel de investiţie dacă municipalitatea nu se implică. Practic, 20% din proiect este deja executat, şi am predat ştafeta pentru restul“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.