sambata, 25.06.2022
Atât au calculat procurorii că s-ar fi putut realiza din cantităţile cumpărate de Andrei Aneculăesei. Acesta lua, de multe ori, produse "noi" cu efecte psihoactive, abia inventate. A fost denunţat de o femeie care îi vânduse doi ani cannabis. La Tribunal a fost condamnat la opt ani de închisoare.
Traficanţii de droguri au intrat în era digitală. Tribunalul ieşean l-a condamnat săptămâna trecută pe Andrei Mădălin Aneculăesei pentru trafic de droguri. Acesta lucra pe picior mare. Cumpăra online cantităţi importante de droguri şi precursori ai acestora, plătind cu precădere în bitcoin. Unele dintre substanţele psihogene cumpărate de traficant abia ce fuseseră inventate, fiind doar recent introduse în sistemul european de alertă. Aneculăesei nu se mulţumea cu statutul de intermediar, ci fabrica droguri acasă, din substanţele achiziţionate. Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT nu precizează care au fost efectele produselor traficantului asupra consumatorilor.
Procurorii au identificat 65 de achiziţii de substanţe psihoactive pure făcute de Aneculăesei în perioada iulie 2015 – iunie 2020, de pe mai multe site-uri din străinătate. Achiziţiile erau făcute pe numele unor cunoştinţe sau al iubitei traficantului. De cele mai multe ori, tânărul plătea în bitcoin, unele magazine online oferind reduceri pentru cei care alegeau această modalitate de plată. Uneori, Aneculăesei intra în discuţii cu furnizorii pe probleme referitoare la calitatea produselor.
În aprilie 2020, ieşeanul reclama faptul că primise un produs suspect, fără miros, care arăta ca făina de porumb, ameninţând că va posta peste tot pe internet cum a fost păcălit. Reprezentantul companiei i-a comunicat că fie curierul deschisese pachetul şi înlocuise produsul, fie Aneculăesei spera să primească încă o livrare, gratuit. Cu o săptămână înainte de a fi arestat, se plângea unui furnizor că produsul primit era foarte slab şi întreba dacă au mai existat plângeri cu privire la stocul respectiv.
În patru rânduri, a comandat acetonă, folosită ca precursor de droguri. Pentru a motiva comenzile, totalizând 120 de litri de substanţă, el a întocmit şi semnat declaraţiile legale privind utilizarea substanţei, afirmând că acetona urma să fie folosită într-un salon de înfrumuseţare. Substanţele psihoactive cumpărate erau dizolvate în alcool şi amestecate apoi cu ceai sau condimente vegetale. Din 200 de grame de substanţă cumpărată, rezultau 1-2 kg de produs finit, care era ulterior comercializat. Teoretic, substanţele cumpărate erau destinate exclusiv cercetării de laborator, nu consumului uman. De multe ori, cannabinoizii cumpăraţi erau produse noi, care abia începeau să fie analizate de autorităţile antidrog europene. Unele ajunseseră să fie introduse în sistemele de alertă abia în 2018 sau 2019.
De regulă, Aneculăesei achiziţiona întâi cantităţi mici, de 1-2 grame din produsele noi, manifestându-şi însă disponibilitatea de a cumpăra ulterior cantităţi şi de 500-1.000 grame. Companiile furnizoare îşi aveau sediile centrale în ţări din Asia, unde substanţele psihoactive nu erau interzise. Din prudenţă, traficantul insista însă ca produsul să fie expediat dintr-o filială funcţionând într-o ţară a Uniunii Europene, nu din altă parte, scopul acestei precizări fiind evitarea controalelor vamale.
Din calculele făcute de procurori a rezultat că până în decembrie 2018, Aneculăesei achiziţionase 10,8 kg de substanţe psihoactive pure, din care puteau fi obţinute 540.000 de doze, în valoare de 5,4 milioane lei. Chiar vândute en-gros, ele tot ar fi valorat 2,16 milioane lei.
Aneculăesei a fost denunţat în septembrie 2019 de o femeie care îi vânduse acestuia cannabis în perioada 2017-2019. Pentru stabilirea activităţii infracţionale a traficantului, au fost făcute mai multe achiziţii de către investigatori sub acoperire. Aneculăesei a fost reţinut la începutul lunii iulie 2020. La controlul corporal efecuat asupra sa au fost găsite vanilină, glicerină şi mai multe plicuri cu cannabinoizi sintetici, majoritatea fiind marcate cu inscripţia "not for human consumption".
La percheziţia domiciliară, s-au găsit mai multe caserole conţinând în total aproape 300 grame de cannabis, cannabinoizi de mai mult tipuri, ca şi un cântar, grindere, lighene metalice şi recipiente cu urme de droguri, ca şi diverse ustensile folosite în prepararea drogurilor, seminţe de cânepă indiană, cărţi referitoare la cultivarea acesteia şi un caiet de conspecte similare. Dosarul a fost înaintat Tribunalului în februarie anul trecut.
În timpul procesului, a recunoscut traficul de droguri de risc şi falsul în înscrisuri, dar a respins acuzaţia de trafic de droguri de mare risc. El a afirmat că aflase abia în momentul percheziţiei că are astfel de droguri în casă, el fiind convins că substanţele respective erau simple etnobotanice. Oricum, le-ar fi cumpărat doar pentru consumul propriu, fără a le comercializa. Judecătorii au apreciat însă că ar fi avut nevoie de 3 ani şi jumătate pentru a le consuma, explicaţia lui Aneculăesei fiind puţin credibilă. De asemenea, traficantul a negat cele 65 de achiziţii, susţinând că ar fi fost făcute de alte persoane. Percheziţia informatică a furnizat însă suficiente dovezi pentru a contura situaţia reală.
"Inculpatul obişnuia să achiziţioneze o gamă foarte largă şi variată de droguri, testându-le pe foarte multe dintre ele şi având, în mod clar, dezvoltată această abilitate de a lucra cu substanţe interzise. Inculpatul se informa cu privire la modalitatea de preparare a acestora, accesa site-uri de profil şi aloca o perioadă foarte mare de timp acestei activităţi", au reţinut judecătorii.
Aneculăesei a fost găsit vinovat de trafic de droguri de risc şi mare risc, efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi a fost condamnat de Tribunal la 8 ani de închisoare. A fost dispusă şi confiscarea a 1.560 euro şi 18.400 lei, aparţinând inculpatului şi consideraţi a proveni din traficul de droguri. S-au confiscat şi 34.450 de euro, 100 de dolari şi 62.900 lei de la tatăl lui Aniculăesei, sume provenite tot din activitatea infracţională a tânărului. În instanţă procurorii au cerut şi confiscarea apartamentului cu trei camere din Lunca Cetăţuii unde locuia traficantul. În valoare de 228.000 lei, apartamentul fusese cumpărat în 2018, în doar două rate. Cum în 2018, Aneculesei câştigase legal doar 1.329 lei la jocuri de noroc, s-a presupus că apartamentul fusese cumpărat din banii obţinuţi din traficul de droguri. Totuşi, o bună parte a valorii acestuia, respectiv 116.500 lei proveneau din vânzarea unui alt apartament, deţinut de tatăl lui Aneculăesei.
"Nu poate fi stabilită cu certitudine modalitatea în care au fost obţinute sumele necesare pentru achiziţionarea imobilului a cărui confiscare este solicitată de către procurori şi, chiar dacă din actele dosarului de urmărire penală reiese imposibilitatea inculpatului de a achita apartamentul cu propriile sale venituri licite, având în vedere contribuţia certă a tatălui său la plata parţială a imobilului, nu se poate exclude posibilitatea ca întregul preţ să fi fost achitat de către părinţii inculpatului. Pentru aceste considerente, apreciind că măsura confiscării extinse nu se justifică, fiind disproporţionată în raport de situaţia de fapt, instanţa va respinge, ca nefondată, propunerea formulată de procuror prin rechizitoriu, de aplicare a măsurii de siguranţă a confiscării extinse asupra imobilul tip apartament", au consemnat magistraţii.
Sentinţa pronunţată de Tribunal nu este definitivă, ea fiind supusă apelului.
Cuvinte cheie: + doze, droguri, cannabis, cannabinoizi, bitcoin
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Barack Obama cheamă la proteste, după decizia Curții Supreme de anulare a dreptului la avort
Se propune o linie de gardă cu profil „neurologie” la Spitalul de copii
Scabros - Prima sentinţă în dosarul tânărului pus de tatăl fetei iubite să-i bea urina cu cana
La benzinăriile Mol din Ungaria se pot cumpăra maximum 50 de litri de carburanţi cu preţ redus
6.500 de locuri scoase la admiterea de vară, la Politehnică. Când începe înscrierea?
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Adrian - tânărul grafician care desenează fără să vadă. Talent și boala necruțătoare GALERIE FOTO
Un “zgârie-nori” în boscheţi: bloc de 28 de etaje în capătul cartierului Dacia
Procurorii cer conducerii județului să recupereze prejudiciul cauzat de Costel Alexe
Copilul "zecist" din Voinești pleca dimineața pe întuneric la pregătire
O masterandă la Drept din Iaşi aprofundează studiile penale: prinsă de două ori băută la volan
Şeful CFR Iaşi rămâne bun de plată: a luat amendă din cauza kilogramelor în plus ale unei angajate
Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie
Plecări pe bandă rulantă din Copou. Încă șase jucători trimiși acasă!
Vă amintiţi de Sorina, fata adoptată cu scandal? A susţinut primul concert de vioară
EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Rocanotherworld #7 începe pe 23 iunie. Regulament, măsuri de siguranță și acces public
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
Nicolae GRECUCe urmează după David? |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCât de eficiente sunt pieţele? |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.