anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Un "profesiosinist" care cumpăra marfă din Asia, cu bitcoin

Jumătate de milion de doze de droguri. Un proces fabulos la Tribunal

GALERIE
cannabis bitcoin
 • cannabis bitcoin
- +

Atât au calculat procurorii că s-ar fi putut realiza din cantităţile cumpărate de Andrei Aneculăesei. Acesta lua, de multe ori, produse "noi" cu efecte psihoactive, abia inventate. A fost denunţat de o femeie care îi vânduse doi ani cannabis. La Tribunal a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Traficanţii de droguri au intrat în era digitală. Tribunalul ieşean l-a condamnat săptămâna trecută pe Andrei Mădălin Aneculăesei pentru trafic de droguri. Acesta lucra pe picior mare. Cumpăra online cantităţi importante de droguri şi precursori ai acestora, plătind cu precădere în bitcoin. Unele dintre substanţele psihogene cumpărate de traficant abia ce fuseseră inventate, fiind doar recent introduse în sistemul european de alertă. Aneculăesei nu se mulţumea cu statutul de intermediar, ci fabrica droguri acasă, din substanţele achiziţionate. Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT nu precizează care au fost efectele produselor traficantului asupra consumatorilor.

Procurorii au identificat 65 de achiziţii de substanţe psihoactive pure făcute de Aneculăesei în perioada iulie 2015 – iunie 2020, de pe mai multe site-uri din străinătate. Achiziţiile erau făcute pe numele unor cunoştinţe sau al iubitei traficantului. De cele mai multe ori, tânărul plătea în bitcoin, unele magazine online oferind reduceri pentru cei care alegeau această modalitate de plată. Uneori, Aneculăesei intra în discuţii cu furnizorii pe probleme referitoare la calitatea produselor.

În aprilie 2020, ieşeanul reclama faptul că primise un produs suspect, fără miros, care arăta ca făina de porumb, ameninţând că va posta peste tot pe internet cum a fost păcălit. Reprezentantul companiei i-a comunicat că fie curierul deschisese pachetul şi înlocuise produsul, fie Aneculăesei spera să primească încă o livrare, gratuit. Cu o săptămână înainte de a fi arestat, se plângea unui furnizor că produsul primit era foarte slab şi întreba dacă au mai existat plângeri cu privire la stocul respectiv.

Din produsele noi cumpăra mai întâi cantităţi foarte mici

În patru rânduri, a comandat acetonă, folosită ca precursor de droguri. Pentru a motiva comenzile, totalizând 120 de litri de substanţă, el a întocmit şi semnat declaraţiile legale privind utilizarea substanţei, afirmând că acetona urma să fie folosită într-un salon de înfrumuseţare. Substanţele psihoactive cumpărate erau dizolvate în alcool şi amestecate apoi cu ceai sau condimente vegetale. Din 200 de grame de substanţă cumpărată, rezultau 1-2 kg de produs finit, care era ulterior comercializat. Teoretic, substanţele cumpărate erau destinate exclusiv cercetării de laborator, nu consumului uman. De multe ori, cannabinoizii cumpăraţi erau produse noi, care abia începeau să fie analizate de autorităţile antidrog europene. Unele ajunseseră să fie introduse în sistemele de alertă abia în 2018 sau 2019.

De regulă, Aneculăesei achiziţiona întâi cantităţi mici, de 1-2 grame din produsele noi, manifestându-şi însă disponibilitatea de a cumpăra ulterior cantităţi şi de 500-1.000 grame. Companiile furnizoare îşi aveau sediile centrale în ţări din Asia, unde substanţele psihoactive nu erau interzise. Din prudenţă, traficantul insista însă ca produsul să fie expediat dintr-o filială funcţionând într-o ţară a Uniunii Europene, nu din altă parte, scopul acestei precizări fiind evitarea controalelor vamale.

Din calculele făcute de procurori a rezultat că până în decembrie 2018, Aneculăesei achiziţionase 10,8 kg de substanţe psihoactive pure, din care puteau fi obţinute 540.000 de doze, în valoare de 5,4 milioane lei. Chiar vândute en-gros, ele tot ar fi valorat 2,16 milioane lei.

Susţinea că marfa era pentru consumul propriu

Aneculăesei a fost denunţat în septembrie 2019 de o femeie care îi vânduse acestuia cannabis în perioada 2017-2019. Pentru stabilirea activităţii infracţionale a traficantului, au fost făcute mai multe achiziţii de către investigatori sub acoperire. Aneculăesei a fost reţinut la începutul lunii iulie 2020. La controlul corporal efecuat asupra sa au fost găsite vanilină, glicerină şi mai multe plicuri cu cannabinoizi sintetici, majoritatea fiind marcate cu inscripţia "not for human consumption".

La percheziţia domiciliară, s-au găsit mai multe caserole conţinând în total aproape 300 grame de cannabis, cannabinoizi de mai mult tipuri, ca şi un cântar, grindere, lighene metalice şi recipiente cu urme de droguri, ca şi diverse ustensile folosite în prepararea drogurilor, seminţe de cânepă indiană, cărţi referitoare la cultivarea acesteia şi un caiet de conspecte similare. Dosarul a fost înaintat Tribunalului în februarie anul trecut.

În timpul procesului, a recunoscut traficul de droguri de risc şi falsul în înscrisuri, dar a respins acuzaţia de trafic de droguri de mare risc. El a afirmat că aflase abia în momentul percheziţiei că are astfel de droguri în casă, el fiind convins că substanţele respective erau simple etnobotanice. Oricum, le-ar fi cumpărat doar pentru consumul propriu, fără a le comercializa. Judecătorii au apreciat însă că ar fi avut nevoie de 3 ani şi jumătate pentru a le consuma, explicaţia lui Aneculăesei fiind puţin credibilă. De asemenea, traficantul a negat cele 65 de achiziţii, susţinând că ar fi fost făcute de alte persoane. Percheziţia informatică a furnizat însă suficiente dovezi pentru a contura situaţia reală.

"Inculpatul obişnuia să achiziţioneze o gamă foarte largă şi variată de droguri, testându-le pe foarte multe dintre ele şi având, în mod clar, dezvoltată această abilitate de a lucra cu substanţe interzise. Inculpatul se informa cu privire la modalitatea de preparare a acestora, accesa site-uri de profil şi aloca o perioadă foarte mare de timp acestei activităţi", au reţinut judecătorii.

Procurorii au confiscat peste 50.000 de euro

Aneculăesei a fost găsit vinovat de trafic de droguri de risc şi mare risc, efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi a fost condamnat de Tribunal la 8 ani de închisoare. A fost dispusă şi confiscarea a 1.560 euro şi 18.400 lei, aparţinând inculpatului şi consideraţi a proveni din traficul de droguri. S-au confiscat şi 34.450 de euro, 100 de dolari şi 62.900 lei de la tatăl lui Aniculăesei, sume provenite tot din activitatea infracţională a tânărului. În instanţă procurorii au cerut şi confiscarea apartamentului cu trei camere din Lunca Cetăţuii unde locuia traficantul. În valoare de 228.000 lei, apartamentul fusese cumpărat în 2018, în doar două rate. Cum în 2018, Aneculesei câştigase legal doar 1.329 lei la jocuri de noroc, s-a presupus că apartamentul fusese cumpărat din banii obţinuţi din traficul de droguri. Totuşi, o bună parte a valorii acestuia, respectiv 116.500 lei proveneau din vânzarea unui alt apartament, deţinut de tatăl lui Aneculăesei.

"Nu poate fi stabilită cu certitudine modalitatea în care au fost obţinute sumele necesare pentru achiziţionarea imobilului a cărui confiscare este solicitată de către procurori şi, chiar dacă din actele dosarului de urmărire penală reiese imposibilitatea inculpatului de a achita apartamentul cu propriile sale venituri licite, având în vedere contribuţia certă a tatălui său la plata parţială a imobilului, nu se poate exclude posibilitatea ca întregul preţ să fi fost achitat de către părinţii inculpatului. Pentru aceste considerente, apreciind că măsura confiscării extinse nu se justifică, fiind disproporţionată în raport de situaţia de fapt, instanţa va respinge, ca nefondată, propunerea formulată de procuror prin rechizitoriu, de aplicare a măsurii de siguranţă a confiscării extinse asupra imobilul tip apartament", au consemnat magistraţii.

Sentinţa pronunţată de Tribunal nu este definitivă, ea fiind supusă apelului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.