Jumătate din cadrele medicale ieșene nu vor vaccin anti-COVID. Cât de solide sunt argumentele lor?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Numele unor giganţi pharma precum Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca nu i-au impresionat pe medicii ieşeni

Jumătate din cadrele medicale ieșene nu vor vaccin anti-COVID. Cât de solide sunt argumentele lor?

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

Din 3.000 de medici chestionaţi, doar 1.800 au vrut să se vaccineze împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. În rândul asistenţilor sau infirmierilor, numărul doritorilor este sub 50%. Reticenţa cadrelor medicale este pusă pe seama lipsei informaţiilor, dar şi pe seama efectelor adverse care ar putea să apară în timp. "Oamenii nu sunt cobai", spune liderul Sanitas, care arată că a fost singurul asistent, de pe etajul unde lucrează, ce a fost de acord să fie vaccinat. La nivel naţional, sondajele arată că 40% dintre români nu s-ar vaccina, iar 30% ar aştepta o perioadă pentru a vedea efectele secundare.

 

Aproximativ jumătate din personalul medical care lucrează în spitalele ieşene nu este de acord să se vaccineze anti-COVID, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. Săptămâna trecută, DSP a solicitat de la toate unităţile sanitare să totalizeze numărul personalului medical care este de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, concluzia fiind că cei care lucrează în spitale şi care sunt cei mai expuşi riscului infectării nu ar dori să se vaccineze împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.

Mai exact, din 3.027 de medici, doar 1.820 au semnat că doresc să fie vaccinaţi, iar din 4.998 de asistenţi, doar 2.347 au răspuns afirmativ. Situaţia este asemănătoare şi în cazul infirmierilor unde, din 1.673 de persoane, doar 699 au spus că sunt de acord să fie imunizaţi, iar din 900 de îngrijitori, doar 366 sunt de acord. Atât medicii cât, şi asistenţii medicali susţin că rezultatele reflectă o lipsă de comunicare şi de informaţii oferite, în momentul de faţă existând puţine lucruri concrete care se cunosc despre vaccin. De asemenea, consideră că problema a fost pusă greşit şi nu s-a explicat că este vorba despre numărarea personalului pentru a vedea care este necesarul de doze de vaccin.

„Cred că a fost o comunicare insuficientă, nu au fost toate informaţiile furnizate şi a fost interpretată de către colegii mei ca un acord de vaccinare, deşi este mai degrabă o calculare a stocurilor necesare. Dacă informaţia aceasta ar fi fost furnizată, cred că numărul de persoane care ar fi zis «da» sau «nu» ar fi fost altul. Încă nu ştim despre ce vaccin este vorba, nu avem niciun fel de informaţii despre studiile publice evaluate de către o entitate neutră, iar din această cauză există o anumită reticenţă care este corectă, având în vedere că vorbim de un produs despre care nu ştim nimic”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”. Primii care ar urma să fie vaccinaţi sunt cei din sistemul sanitar, urmaţi de populaţia aflată la risc, adică vârstnici şi persoane care suferă de boli cronice, iar abia apoi va fi vaccinată şi populaţia generală.

„Suntem deja carne de tun în lupta COVID”

Acelaşi lucru este susţinut şi de Iulian Cozianu, liderul sindical Sanitas Iaşi, care crede că principalul motiv este lipsa informaţiilor existente. „Reticenţa apare din cauză că nu ştim foarte multe în legătură cu vaccinul care va fi folosit, oamenii nu sunt cobai şi este destul că simţim că suntem deja carne de tun în lupta COVID. Vorbim totuşi despre oameni profesionişti, care lucrează în domeniu, au suficiente informaţii încât să se vaccineze, dar totuşi nu în orice condiţii. De exemplu, eu am răspuns că «da», dar de pe un etaj unde lucrează 50 de persoane eu am fost singurul asistent care a răspuns afirmativ, alături de trei medici şi o infirmieră”, a explicat Iulian Cozianu, asistent medical la Spitalul de Neurochirurgie şi lider sindical Sanitas Iaşi.

De asemenea, un alt motiv invocat de o parte din personalul medical este că au crezut că dacă vor semna că sunt de acord, atunci când vaccinul va fi disponibil în România vor fi obligaţi să se vaccineze. „Oamenii şi-au pus problema că, dacă îşi asumă că vor să fie vaccinaţi, vor suporta contravaloarea vaccinului dacă între timp se vor răzgândi. Cred că nu a fost suficient de bine pusă problema şi nici nu a fost informat personalul medical că nu are o obligativitate ulterioară, un accept final ar trebui să se dea la momentul când va apărea efectiv şi vaccinul”, a completat Iulian Cozianu. O diferenţă se vede în rândul personalului medical şi auxiliar din unităţile de asistenţă socială şi îngrijire. Astfel, din 307 medici care lucrează în astfel de unităţi, 289 au spus că vor să se vaccineze, iar din 159 de asistenţi, 145 au răspuns afirmativ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.