anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Jumătate din dosarele DIICOT, de anul trecut, au ca punct de plecare drogurile

GALERIE
DIICOT-IASI
 • DIICOT-IASI
- +

Drogurile reprezintă principala sursă de dureri de cap pentru procurorii DIICOT. Pe parcursul anului trecut, mai bine de jumătate dintre cauzele instrumentate de anchetatori au vizat consumul şi traficul de droguri. Faţă de acum 10 ani, numărul dosarelor privitoare la traficul de droguri s-a triplat, fără ca soluţionarea lor să poată ţine ritmul.

Raportul de activitate al DIICOT creionează şi o tendinţă îngrijorătoare: trecerea consumatorilor ieşeni spre droguri tot mai puternice. Iaşul se profilează ca un nou pol al traficului şi consumului de heroină, după Bucureşti. Criminalitatea informatică, aflată pe al doilea loc în privinţa numărului de dosare, a reprezentat mai puţin de o cincime din activitatea DIICOT Iaşi.

Pe parcursul anului trecut, la nivel naţional au fost înregistrate aproape 17.800 de cauze privitoare la traficul de droguri. După o uşoară scădere provocată de pandemie în 2020, nivelul traficului de droguri a ajuns din nou la nivelul atins în 2019. Doar o treime dintre cauzele înregistrate au putut fi şi soluţionate.

La Iaşi, din 1.265 de dosare instrumentate de DIICOT, 651 au vizat traficul de droguri. Conform aprecierilor din raportul de activitate al DIICOT, creşterea constantă a numărului de traficanţi de droguri are drept principală cauză accesibilitatea substanţelor stupefiante. Chiar dacă preţurile au crescut cu 20% în primul an al pandemiei, drogurile sunt în general mai ieftine decât în urmă cu 10 ani, fiind totodată uşor de procurat. Creşterea consumului de heroină şi preţul redus al precursorilor necesari fabricării a condus la apariţia riscului de înfiinţare şi în România a unor laboratoare de heroină.

Fiecare dintre cei 9 procurori DIICOT ieşeni a avut de anchetat anul trecut, în medie, câte 140 de cauze. Dacă la nivel naţional, doar o treime dintre cauzele aflate în lucru anul trecut au fost soluţionate, la nivelul Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi, procentul se ridică la aproximativ 50%. Pe de altă parte însă, în 15 cazuri dosarele au fost închise din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Doar o zecime dintre cauzele înregistrate au putut fi soluţionate în decurs de un an de la sesizare. Un număr de 31 de dosare au împlinit deja 5 ani de când se află în lucru.

Procurorii ieşeni se pot mândri cu faptul că rechizitoriile întocmite sunt aproape ireproşabile. În 2020, un singur inculpat trimis în judecată de DIICOT Iaşi a fost achitat, din lipsă de probe. Anul trecut, niciunul dintre cei 53 de inculpaţi achitaţi la nivel naţional nu fusese trimis în judecată de DIICOT Iaşi. În 2020, trei dosare fuseseră retrimise de judecători procurorilor pentru refacerea sau continuarea urmăririi penale; anul trecut, niciunul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.