Jumătate dintre „copiatorii“ exmatriculaţi în ultimii cinci ani de la UAIC sunt studenţi la Teologie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Jumătate dintre „copiatorii“ exmatriculaţi în ultimii cinci ani de la UAIC sunt studenţi la Teologie

GALERIE
copiere examen
  • copiere examen
- +

La Comisia de Etică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi se judecă de mai bine de jumătate de an solicitarea Facultăţii de Informatică de a-l exmatricula pe Cristi-Mădălin Cerbu, care a realizat un filmuleţ în care l-a ameninţat pe unul dintre profesorii săi cu moartea fiindcă nu i-a luat în considerare una dintre teme.

Conflictul, care a pornit ca o glumă, conform studentului, a luat amploare după ce colegii săi au distribuit un videoclip în care acesta s-a filmat cu un cuţit în mână ameninţându-l şi înjurându-l pe profesorul său, solicitându-i să îi ia tema în considerare. „Ziarul de Iaşi“ a scris în trecut despre faptul că studentul va fi dificil de exmatriculat, procesul laborios, şi acum avem şi antecedentele. În ultimii cinci ani au fost exmatriculaţi doar 12 studenţi de la universitate pe motiv că ar fi încălcat normele de etică şi deontologie universitară şi toţi pentru copiat sau tentativă de copiere la examene.

12 exmatriculaţi în 5 ani pe criterii de etică

În Codul de Etică şi Deontologie Univer­sitară al UAIC se precizează, la articolul 100, faptul că ţine de atribuţiile Comisiei de Etică să „analizeze şi să soluţioneze abaterile de la etică universitară pe baza sesizărilor sau prin autosesizare“. În acelaşi document, la articolul 14, găsim şi două capitole sub care s-ar putea decide exmatricularea studentului de anul I de la Facultatea de Informatică: pentru folosirea unui limbaj contrar spiritului academic în orice relaţie profesională din cadrul UAIC sau pentru „practicarea unor atitudini şi comportamente indecente, insultătoare sau obscene“.

Dar în ultimii cinci ani, Comisia de Etică nu a fost pusă în faţa situaţiei de a exmatricula un student pentru că a ameninţat un profesor. Conform cifrelor furnizate de către UAIC, niciun student de anul I şi al III-lea nu a fost exmatriculat pe motive de încălcare a normelor de etică şi deontologie universitară în ultimii cinci ani.

În anul universitar 2018 - 2019, unde un student de anul al II-lea de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a fost exmatriculat pentru că a copiat la examen, iar alţi trei din acelaşi an de studiu au fost exmatriculaţi de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei: doi în anul universitar 2015 - 2016 şi unul în 2017 - 2018. FEAA mai are doi studenţi exmatriculaţi, tot pentru copiere, unul aflat în anul I la master în 2016 - 2017 şi unul în anul al II-lea în 2017 - 2018. Însă, de departe, campioana exmatriculărilor este Facultatea de Teologie Ortodoxă: jumătate dintre studenţii exmatriculaţi în ultimii cinci ani pe motiv de etică sunt de aici, în număr de șase. Un student de anul al II-lea a fost exmatriculat chiar anul trecut pentru „tentativă fraudă cu fiţuici“, iar din anul al IV-lea au fost doi eliminaţi (în anii universitari 2016 - 2017 şi 2018 - 2019) din acelaşi motiv, în timp ce doi au fost eliminaţi (în anul 2017 - 2018) pentru „tentativă fraudă cu mijloace IT“. În 2016-2017 a mai fost exmatriculat un student de anul I de la master, tot pentru fraudarea examenului cu fiţuici.

Decanul facultăţii, prof.dr. Ion Vicovan, crede că exmatricularea studenţilor arată mai degrabă stricteţea facultăţii decât faptul că ar fi mai mulţi copiatori decât la restul de 14 facultăţi ale UAIC. „Toţi au fost exmatriculaţi direct la fraudă, dar nu sunt multe cazuri, însă toate au fost tratate la fel. La noi, această prevedere a regulamentului universităţii, de fapt chiar din Legea Educaţiei, a fost aplicată întocmai. Nu sunt neapărat mai mulţi decât în alte părţi, chiar aş îndrăzni să zic că sunt mai puţine, dar toate sunt pedepsite conform legii pentru a scăpa de acest lucru“, a declarat prof.dr. Ion Vicovanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.