anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Situaţie dramatică în învăţământul superior ieşean

Jumătate dintre studenţii înscrişi la „Cuza“ sau la TUIAȘI renunță la facultate

GALERIE
cuza
 • cuza
- +

Media abandonului în cadrul programelor de licenţă de trei ani este de 45,48 %. La Universitatea Tehnică, în programele cu licenţă de patru ani, 44,85% renunţă.

Un studiu realizat de către Alianţa Naţională a Organi­za­ţiilor Studenţeşti din România, care a solicitat date de la toate universităţile de stat din Iaşi, în rândul celor 28 de instituţii de învăţământ superior consultate, arată că aproximativ un student din 3 care s-au înscris la studii nu termină facultatea. Ba mai mult, dacă scoate din ecuaţie Univer­sitatea de Arte şi cea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, observăm că procentul se duce spre aproape 50%.

Astfel, studiul realizat de către ANOSR pentru anul 2015, analizând ce s-a întâmplat cu generaţia care s-a înscris în 2013, arată faptul că sunt universităţi unde unul din doi studenţi care s-au înscris la o facultate nu o termină.

Pe Iaşi, cifrele arată în felul următor - la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi - media abandonului programelor de licenţă de trei ani este de 45,48 la sută, cea la Universitatea de Arte „George Enescu“ - 30,15%, la Univer­si­tatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (pe programele cu licenţă de patru ani, fiindcă aşa sunt constituite toate programele ingi­nereşti) - 44.85%. Agronomia nu a fost consultată pentru aceste ci­fre de către cei de la ANOSR, în timp ce UMF Iaşi face notă discordantă, nu doar în rândul instituţiilor de învăţământ superior din capitala Moldovei, cât şi la nivel naţional - cu doar 15%.

Există însă şi universităţi importante şi cunoscute la nivel naţional care au rata de renunţare la peste 50%, cum ar fi Universitatea „Babeş - Bolyai“ din Cluj-Napoca - 50,11% sau Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti - 60,71%.

Taxe mari, întreţinere scumpă

Reprezentanţii universităţilor din Iaşi consultaţi de către „Ziarul de Iaşi“ au precizat că această ci­fră este ridicată şi din cauza faptului că sunt mulţi studenţi care-şi depun dosarele şi fac toate procedurile de a urma o facultate, însă renunţă înaintea începerii anului universitar, fără a-şi retrage do­sarul, pentru că au prins un loc mai bun în altă parte, şi din cauza aceasta ei figurează ca persoane ce au abandonat studiile, deşi doar s-au reprofilat.

Însă aceştia admit că abandonul este o problemă destul de mare şi, precum studiul celor de la ANOSR, există şi o componentă socială şi financiară importantă. În studiul amin­tit, studenţii spun că jumătate dintre cei întrebaţi de ce renunţă la studii invocă costurile ridicate fie cu locuirea într-un alt oraş decât cel de reşedinţă, fie cu taxele de studiu, dacă nu sunt la buget. Ei speră ca acest lucru să fie remediat după ce fondul de burse a crescut cu 50% din februarie, anul acesta.

„Cea mai mare rată de abandon se înregistrează la studenţii din anii mai mici care, după primul sau al doilea an, realizează fie că este un domeniu care nu le place, fie că este prea greu, fie au fost direcţionaţi forţat către această facultate şi trăiesc o serie de sentimente de devalorizare şi eşec. În cazul studenţilor de ani mai mari, cea mai întâlnită cauză este cea financiară, care îi împiedică să meargă mai departe, iar la alţii intervin şi motivaţii din sfera personală şi/sau familială în care iau decizia să plece în alt oraş sau în altă ţară alături de partenerul de viaţă“, a declarat Monica Ciolan, psiholog în cadrul Serviciului de Consiliere şi Orientare Profesională al UMF Iaşi.

Credite pentru studenţi la UMF

Pentru cei care au probleme financiare şi nu pot termina facultatea, UMF a facilitat anul trecut un program de împrumut bancar, în care studenţii apela la BRD pentru a-şi finanţa studiile în condiţii mai avantajoase decât în urma unui credit de nevoi perso­nale. Până în acest moment, 24 de studenţi s-au arătat interesaţi de acest îmrpumut şi patru au luat credite cuprinse între 6.000 şi 18.000 de lei.

„Aşa cum am şi preconizat, în primul an, nu­mărul creditelor solicitate nu are cum să fie semnificativ deoarece lansarea a fost făcută la început de an universitar, iar studenţii înmatriculaţi la taxă aveau o sursă singură pentru plata acesteia pentru anul universitar început. Preconizările noastre sunt de creştere, începând cu anul universitar viitor“, a de­clarat ec. Daniela Druguş, directorul ge­neral administrativ al UMF

Creditul presupune o perioadă de graţiere pe perioada studiilor, cei care se împrumută începând să returneze banii abia când ajung la rezidenţiat şi au venituri de peste 2.000 de lei pe lună. Mai mult, în cazul în care studenţii iau decizia să achite în avans creditul, ei nu vor plăti alte comisioane.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.