Juriul a stabilit finaliştii pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Juriul a stabilit finaliştii pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

GALERIE
foto DAN LUCA - premii literare ziarul de iasi - 3885foto DAN LUCA - premii literare ziarul de iasi - 3923
 • foto DAN LUCA - premii literare ziarul de iasi - 3885
 • foto DAN LUCA - premii literare ziarul de iasi - 3923
- +

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, premiu aflat la cea de-a XVI-a ediţie, a selectat cinci posibili câştigători, după ce la finalul lunii februarie a stabilit o listă cu zece volume care să concureze pentru cea mai bună carte de proză românească care a apărut în anul 2018, premiul acordându-se, conform regulamentului, doar o singură dată aceluiaşi scriitor. Anul acesta, partenerii principali ai ediţiei sunt Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi şi Compania Antibiotice SA.

Cursa pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ se apropie de sfârşit, juriul stabilind în acest moment, din lista cu cele 10 nominalizări, cinci posibili câştigători. Astfel, scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş au hotărât ca în cursa pentru Premiul Naţional de Proză să rămână Tatiana Ţîbuleac, nominalizată pentru volumul „Grădina de sticlă“, apărut la editura Cartier,  Bogdan Suceavă, nominalizat pentru cartea „Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi“, publicată la Editura Polirom, Mihai Buzea, pentru „Jimmy“, carte apărută la Editura Polirom, Andreea Răsuceanu, nominalizată pentru „O formă de viaţă necunoscută“, volum publicat la Editura Humanitas, şi Radu Vancu, nominalizat pentru cartea „Transparenţă“, apărută, de asemenea, la Editura Humanitas.

„Anul 2018 a fost unul foarte bun pentru proză, ceea ce nu înseamnă că mă voi plânge despre dificultatea selectării celor cinci cărţi. Dacă ţi-e greu să te decizi, îţi alegi altă meserie, nu critica literară. Suntem în juriu cinci critici cu experienţă şi, cel puţin până în etapa asta, a alegerii listei scurte, nu am avut opinii care să se certe între ele. Vom vedea mai departe… Deocamdată, spun aşa: pentru oricine e interesat de literatura de azi, lista celor cinci cărţi de proză ar trebui să funcţioneze ca o recomandare fermă: e vorba de romane unul şi unul, provocatoare, diferite ca stil, ca problematică, dar care conturează, în mod clar, faptul că proza română are de toate: şi maturitate stilistică, şi curajul decupării unor teme dificile, şi intensitate epică, şi luciditatea de a privi către lumea noastră, şi imaginaţie bogată, şi interes pentru autoficţiune“, a menţionat criticul Bogdan Creţu, conferenţiar doctor la Catedra de Literatură română din cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Anul trecut, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost scriitorul Răzvan Petrescu, cu volumul „Mandarina“, apărut la Editura „Curtea Veche“. De asemenea, au fost acordate şi două premii pentru debut, lui Sorin Grigoruţă, cercetător ştiinţific III la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, şi Cristinei Preutu, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerii ediţiei din acest an sunt Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi şi Compania Antibiotice SA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.