Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Jurnal crud-uscat de pandemie (II)

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Zice Digi24 că de când cu restricţiile (în ultimele 3 săptămâni, deci), s-au dat 164.000 de amenzi, în valoare de 60 de milioane de euro. Am făcut media: 365 de euro, deci 1750 lei/amendă. Rămâne de văzut cât or să fie încasările.

Poveste pandemio-tragică

Un italian, asistentul medical Antonio de Pace, şi-a strangulat iubita Lorena Quaranta, doctoriţă, pentru că a bănuit-o că l-ar fi infectat cu coronavirus, a sunat la Poliţie să-şi denunţe fapta, apoi şi-a tăiat venele. Poliţia l-a găsit în viaţă, iar colegii de muncă ai iubitei sale l-au salvat. Testele ulterioare au demonstrat că nici el, nici iubita sa nu aveau covid-19. (Click, 03.04.20) Ironia poveştii e dată, însă, până şi de numele celor doi: Antonio numai paşnic n-a fost, iar de la numele de familie al Lorenei, fie-i ţărâna uşoară, vine unul din cuvintele de ordine ale pandemiei: carantină…

06.04.20

Amenda medie: Aflu de la Digi 24 că poliţiştii şi jandarmii au amendat, "în ultimele de 24 de ore, 9.449 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei". Sancţiunile contravenţionale s-ar fi ridicat în total la 21.730.979 de lei! Cum ar veni, amenda medie a fost de 2299 de lei.

Pandemio-miracol: Ada Zanusso, o italiancă de 103 ani care a supravieţuit şi pandemiei de gripă spaniolă din perioada 1918 - 1920, s-a vindecat de Covid-19.

***

Infectaţi: 4057 (+193 faţă de ieri), din care 1297 la Suceava; vindecaţi: 407 (10,03%), decedaţi: 157 (3,87%).

07.04.20

Mască&măşti: Văzând niscaiva publicitate la diverse măşti de protecţie aşa, mai şic, toate pe faţa unor fete/femei, ce mi-a trecut prin minte? Ce-ar fi să-mi cumpăr şi eu măcar o mască de protecţie de genul acesta, s-o am de suvenir şi pe care, la o adică, de-oi supravieţui (na, zic şi eu), s-o folosesc peste ceva timp, dacă s-o nimeri, la vreun bal mascat.

Apropo de mască: cunoaştem cu toţii expresia "a rămâne mască", nu? Dar pentru mulţi, aceasta a devenit acum a rămâne fără mască

***

Infectaţi: 4417 (+360), vindecaţi: 460 (10,4%), decedaţi: 182 (4,1%).

08.04.20

Federaţia Rusă cere României interzicerea pluralului viruşi: Ştiaţi că Federaţia Rusă a adresat României cererea de-a interzice pluralul viruşi, având în vedere că ar înlesni o serie de jocuri de cuvinte ce-ar aduce atingere demnităţii naţionale a viruşilor, pardon, a ruşilor?

Din păcate, de 1 aprilie n-am fost pe fază să postez de pildă pe FB această Ente (raţă), deci o ştire inventată, dar oarecum credibilă şi cu tâlc.

Altfel, în DEX 1998, pluralul pentru virus e virusuri. În DEX 2009, avem deja şi cea de-a doua variantă, mult mai uzuală între timp: viruşi. Unii spun că virusurile ar fi agenţii patogeni, pe când viruşii ar fi cei de computer. În ce mă priveşte, cred că pur şi simplu-i preferată varianta a doua pentru că-i mai scurtă.

***

Inf.: 4761 (+344), din care la SV: 1430 (30,03%); vi: 528 (11%), de: 209 (4,3%).

09.04.20

Toy Toy Toys

Că vânzările online au crescut exponenţial nu miră. Dar, cu tot cu sărbătorile pascale ce-or să vină (sau au venit, să crească vânzarea de jucării cu 650% (Digi24)?!

Deşi, dacă stau să mă gândesc, nu e chiar de mirare: părinţii care stau cu copiii "pe cap" de când s-au închis şcolile şi grădiniţele (din 11 martie, deci de o lună-ntreagă) probabil că văd în cumpărarea de jucării un mod de a-şi "cumpăra" oareşce linişte şi pace-n casă…

***

Inf.: 5202 (+441), din care la SV: 1487 (28,59%); vi.: 647 (12,43%), de.: 229 (4,4%).

10.04.20

Starea natului de la "Starea naţiei"

Aseară, m-am uitat câteva minute (pentru că mai mult n-am rezistat) la Dragoş Pătraru. Da, îs multe de criticat. Şi de luat în balon. Dar uite cum vine-o pandemie şi gata, unii îşi dau definitiv arama pe faţă: erupe demosu’ revoluţionar din republicanul de Ploieşti! Şi dă-i şi luptă frate la baionetă cu nenorocitu’ ăsta de capitalism care se vrea şi el salvat de pandemie, ca apoi să mi ţi-i perie pe sărmanii bugetari pe care-i paşte (că tot vine Paştele) rotaţia cadrelor la locul de muncă: vor lucra, cei care nu-s din linia-ntâi, desigur, 15 cu 15. Adicătelea 15 zile jumătate din ei, 15 zile cealaltă jumătate. Semi-şomaj tehnic, cum ar veni. Ehei, să vezi chestie: tare mă tem că în cele 15 zile cât lipseşte o jumătate din bugetarii în cauză, treaba o să meargă în cel mai rău caz la fel ca înainte! Asta dacă nu cumva o să meargă chiar mai bine.

***

Inf: 5467 (+265), vi.: 729 (13,33%), de.: 257 (4,7%).

11.04.20

365 de euro: Zice Digi24 că de când cu restricţiile (în ultimele 3 săptămâni, deci), s-au dat 164.000 de amenzi, în valoare de 60 de milioane de euro. Am făcut media: 365 de euro, deci 1750 lei/amendă. Rămâne de văzut cât or să fie încasările.

***

Inf.: 5990 (+523), din care la SV: 1614 (26,95%); vi.: 758 (12,65%), de.: 282 (4,7%).

12.04.20

Kilogramele&gaura: M-am îngrăşat de-o gaură la curea. Nu ştiu cât înseamnă-n kile, că n-am cântar. În fine, mai am la dispoziţie una. Sper să n-ajung şi la ea.

***

Inf.: 6300 (+310), din care la SV: 1661 (26,36%); vi.: 852 (13,52%), de: 306 (4,85%).

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri