Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Jurnal de alegător

GALERIE
nichita danilov
  • nichita danilov
- +

Un scor covârşitor obţinut de preşedintele Iohannis ar scoate-o pe Dăncilă din viaţa politică, dar ar întări, în scurt timp, PSD-ul, care, având în frunte un alt lider, s-ar regenera, revenind în forţă pe scena politică în perioada alegerile locale şi a celor parlamentare din anul 2020.

*

Duminica dimineaţa, grijuliu ca întotdeuna, facebook-ul îmi aminteşte că e ziua alegerilor şi că trebuie să mă duc la vot. Facebook-ul îmi arată că, la ora 9.04, deja au votat 24 105 persoane, iar eu aş putea fi următoarea. Dacă facebook-ul mi-ar spune şi cu cine ar trebui să votez, nu mi-aş mai bate prea mult capul, ci aş vota aşa cum îmi sugerează reţeaua de socializare, şi mi-aş vedea de treburile mele. Dar facebook-ul nu atentează, deocamdată, la liberul meu arbitru şi mă lasă să decid eu singur numele candidatului deasupra căruia să pun ştampila "am votat". În fine, în timp ce îmi frământ mintea, îmi răsare în memorie un fragment din A şasea elegie a lui Nichita Stănescu, adecvată atât gândurilor mele, cât şi atmosferei apăsătoare de sfârşit de noiembrie cât se poate de potrivită zilei desfăşurării alegerilor prezidenţiale: "Stau între doi idoli şi nu pot s-aleg/ pe nici unul, stau/ între doi idoli şi plouă mărunt,/ şi nu pot să aleg pe nici unul/ şi-n aşteptare-nlemnesc/ idolii-n ploaia măruntă. Eu stau/ şi nu pot să aleg între două/ bucăţi de lemn, şi plouă mărunt şi nu pot/ în putreda ploaie s-aleg// (...) Stau între două schelete de cal/ şi nu pot să aleg pe nici unul, stau/ şi plouă mărunt, topind pământul/ sub oasele albe, şi nu pot să aleg./ Stau între două gropi şi plouă mărunt/ şi apa roade pământul cu dinţi/ de şobolan înfometat./ Stau cu o lopată în mână, între două gropi/ şi nu pot, în ploaia măruntă,/ să aleg prima pe care voi astupa-o/ cu pământul muşcat de ploaia măruntă." Desigur, nu stau între doi idoli, mă gândesc. Nici între două bucăţi de lemn, nici între două schelete de cal. Ci mai degrabă între două gropi deschise, roase de dinţii de şobolan înfometat ai ploii mărunte. În una din ele trebuie să depun, ca pe o ofrandă preţioasă pentru destinul ţării, votul meu.

Între timp citesc pe net un scurt fragment din declaraţia idolului meu din dimineaţa asta, Cristian Tudor Popescu, postată de Stelian Tănase la rubrica Să stăm de vorbă: "Eu voi merge la vot, dar nu voi vota cum vrea muşchiul meu. (…) Eu o să votez cu creierul, nu cu inima, când mă voi duce la vot. Nici nu voi lăsa votul alb, nici nu-l voi anula, voi pune ştampila corect".

Ce om fericit e, totuşi, Cristian Tudor Popescu: poate vota fără să stea prea mult pe gânduri cu creierul. Eu nici cu creirul, nici cu inima.
*

Duminică avem de ales între un candidat deja aşezat pe scaun prezidenţial, care şi-a selectat pe sprânceană colaboratorii, dar şi ziariştii la dezbaterea oficială organizată într-un cadru select, academic, în aula Bibliotecii Centrale Universitare, şi un candidat ales şi el pe sprânceană şi ajutat să ajungă în turul doi, prin trimiterea pe tuşă a lui Dan Barna de către oamenii ascunşi într-un con cenuşiu de umbră ai actualului preşedinte, tocmai pentru a fi mai uşor de învins de către actualul preşedinte.

Impresia mea e că i se oferă pe tavă încă o dată scaunul prezidenţial dlui preşedinte Klaus Iohannis, care nu a fost nevoit să facă nici un efort în această campanie ciudată, nu a trebuit să-şi prezinte programul şi nici nu a trebuit în vreun fel să câştige încrederea electoratului, ci doar să facă un simplu gest şi să accepte darul. De aici, poate, şi aroganţa, şi autosuficienţa, şi derapajele ce vor urma.

Cu tot efortul depus pentru a-şi repara imaginea sa deteriorată şi imaginea partidului pe care-l conduce, Viorica Dăncilă nu are nici o şansă să învingă. Ea a fost împinsă în această campanie tocmai pentru a pierde şi a discredita, dacă mai era nevoie, PSD-ul. A fost o falsă alegere nefastă. Un joc menit să legitimeze câştigarea alegerilor de către preşedintele Iohannis. De altfel conştient că scaunul i se oferă drept dar, Klaus Iohannis a definit cel mai bine prestaţia sa din cadrul dezbaterilor organizate la Biblioteca Centrală Universitară. Citez din memorie: "Am fost acuzat, a spus domnia sa, că dau indicaţii, că am apucături de dictator. Nu domnilor, eu nu dau nici un fel de indicaţii, eu nu dictez. Eu prezidez". Întrebat de către Cristina Şincai (România TV) dacă e greu să fie preşedintele României, Klaus Iohannis a răspuns: "Pentru mine este o mare onoare şi o muncă ce-mi place şi căreia mă dedic 100%".
La o astfel de întrebare, putea preşedintele să răspundă altceva?

Deşi a fost organizată într-un mediul academic, ceremonialul dezbaterilor mi-a amintit, nu ştiu de ce, de Epoca de aur ceauşistă. Poate greşesc, dar aşa mi s-a părut.

*

Pentru binele său, al PNL-ului şi al nostru al tuturor, domnul Klaus Iohannis nu trebuie să iasă cu un scor covârşitor în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, cum doresc foarte mulţi dintre cei care îl sprijină. Şi asta din mai multe motive.

Am să punctez câteva dintre ele.

Unu: s-ar crea impresia falsă că preşedintele este popular şi are un sprijin masiv în opţiunea populaţiei. Lucru fals. Iohannis nu e foarte popular. Ci, dimpotrivă, aş putea spune.

Doi: un astfel de scor i-ar anihila orice urmă de autocenzură, exacerbându-i orgoliul şi împingându-l spre aroganţă şi excese, fapt care nu numai pe termen lung, dar şi pe termen mediu ar avea un efect dezastruos asupra carierei lui politice şi asupra guvernării PNL.

Se ştie că, în general, oamenii apropiaţi preşedintelui, ai oricărui preşedinte, sunt obedienţi. Şi se mai ştie încă un lucru: preşedinţii aflaţi pe panta ascensiunii nu acceptă nici un alt punct de vedere din partea consilierilor, decât cel din capul lor. Or, aceasta duce la mari derapaje.

Trei: un scor covârşitor obţinut de preşedintele Iohannis ar scoate-o pe Dăncilă din viaţa politică, dar ar întări, în scurt timp, PSD-ul, care, având în frunte un alt lider, s-ar regenera, revenind în forţă pe scena politică în perioada alegerile locale şi a celor parlamentare din anul 2020.

Ar fi mulţumiţi oamenii preşedintelui şi cei ai PNL-ului de un astfel de scenariu?

Încrederea electoratului se câştigă în timp.

*

În timpul campaniei electorale, într-una din intervenţiile sale televizate, actorul Dorel Vişan a transmis electoratului de stânga şi de dreapta un mesaj menit să trezească România din amorţire. În rezumat, mesajul lui sună astfel: "Cum poţi să cucereşti o ţară fără să tragi un singur glonte?" "Foarte simplu, a răspuns Dorel Vişan. Bagi zâzanie în om, distrugi încrederea în societate. Îi atragi pe liderii acestei ţări în afaceri oneroase, îi joci pe degete, apoi, când nu-ţi mai sunt de nici un folos - dai totul în vileag, şi aduci în locul lor alţi lideri, care au intrat şi ei în afaceri şi mai necurate. Dacă îi ai la mână, poţi să le ceri orice, îţi vor vinde ţara pe nimic bucată cu buctă, şi îţi vor executa orbeşte ordinile."

*

Pierderile pe care le înregistrează azi economia naţională în urma declaraţiilor făcute de noul ministru de finanţe, Florin Cîţu, dar şi de alţi lideri ai noii puteri, având ca efect scăderea drastică a cursului leului faţă de euro sau dolar, sunt cu mult mai mari decât economiile obţinute prin disponibilizările de personal şi restructurările făcute de de la ministere şi în alte structuri făcute către de guvernul Orban.

Din păcate, politica financiară se face cu instrumente fine, nu cu bâta. Ministrul Florin Cîţu o face cu bâta. Roadele acestei politici se vor vedea cât de curând. Cei care le vor culege vor fi chiar peneliştii.

România se îndreaptă cu paşi repezi spre republică prezidenţială. Care, în esenţă, nu-i un fapt tocmai rău. Va urma, în anul care vine, după alegerile parlamentare, când PNL va obţine un procent istoric, dacă va guverna până atunci ţara, şi o revizuire a Constituţiei. Se va termina atunci lupta permanentă dintre palate, iar preşedintele Iohannis va deţine toate pârghiile puterii. Să sperăm că va conduce România cu discernământ.

*

Tablou votiv: Dan Barna cu ochelari şi pe catalige.

Klaus Iohannis zâmbind, pe catalige. Cu un deget mai înalt decât Barna.

Raluca Ţurcan cu ochelari şi pe catalige. Cu trei degete mai presus decât Barna. Alina Gorghiu cu ochelari şi pe catalige. Uşor retrasă în umbră. Cu un cap mai presus decât Barna.

În dreapta şi în stânga, purtătorii de genţi şi purtătoarele de poşete. Cu un cap mai presus decât toţi. Şi în faţa lor, aşezat pe un trepied, Ludovic Orban, intrând şi el, prin contrast oximoronic, în acest tablou surrealist cu girafe în flăcări, demn de pana lui Dali, desfăşurând pe o măsuţă joasă,
terminată cu picioruşe de ied, cărţile de tarot pentru formarea noului guvern.

Nu lipsesc nici ceasurile ce se scurg transpirând pe pereţi. Nu lipseşte nici jokerul purtând masca lui Petrov. Nu lipsesc nici sertăraşele cu documente deschise pe pieptul costeliv al girafelor, care, în curând, da, în curând, vor lua foc.

Să avem, dară, puţintică răbdare şi să aşteptăm.

Nichita Danilov este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri