Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Jurnal de coronavirus: de vară

Românii e deștepți

GALERIE
Radu Pavel Gheo
  • Radu Pavel Gheo
- +

Ăsta e un jurnal care se prelungește nepermis de mult.

Dacă mi-ar fi spus cineva în aprilie-mai că vara asta epidemia de coronavirus se va prelungi și va lua un nou avânt, poate că l-aș fi crezut – dar mai degrabă nu. Bănuiesc că nu am fost singurul optimist: cine s-ar fi gândit că în august, la două luni după ce virusul părea să slăbească, în România o să apară câte o mie de noi cazuri pe zi? Sau că granițele abia redeschise pentru români o să se închidă iar, una după alta? Dar uite că exact așa s-a întâmplat și concediile în străinătate, cărora românii abia ce în­cepuseră să le prindă gustul, au devenit o problemă de alegere restricționată – nu de bani, ci, aproximativ democratic, de națio­nalitate: ca și coronavirusul, res­tricțiile impuse de el nu fac selecție socială. Și-apoi parcă nu-ți vine să riști să pleci de acasă ca să nu știi în ce condiții te întorci, dacă n-o să sari din concediu direct în carantină sau, mai rău, o să rămâi blocat undeva în străinătate, printre și peste granițe.

Eu n-am îndrăznit: vara asta e o vară casnică. Vara virusului. Nu pot să nu mă gândesc că epidemia asta ne-a pus și la încercare, ne-a silit să ne testăm conștiința cetățenească, responsabilitatea, capacitatea de a acționa individual în numele binelui colectiv. Îmi vine să zic că am picat testul. Când mă uit la aglomerația de pe plajele Mării Negre, unde colcăie turiștii nas în nas cu coronavirusul și împart cu generozitate boa­la printre valuri și nisipuri, ce altceva să crezi? Când vezi cum minimul efort de a purta o mască ușoară e privit cu dispreț, ba chiar cu suspiciune, de atâția oameni, la ce te poți gândi? E ciudat, dar pe măsură ce numărul de infecții crește, parcă ar crește și numărul celor care nu „cred“ în coronavirus, al celor convinși că totul e o conspirație globală foarte bine pusă la punct, care urmărește să-i controleze și manipuleze pe oameni și să impună un regim autoritarist generalizat pe întreaga planetă. Ei bine, mult succes cu românii, adepții fervenți ai modei măștii sub bărbie!

Și, parcă pentru a-mi face în ciudă, avem o vară călduroasă, care s-ar fi potrivit perfect cu un litoral. E frustrant, mai ales că, dacă te uiți în jur, dincolo de jocul de-a masca, puține lucruri par să se fi schimbat în ultimele două-trei luni. Toate analizele responsabile spun că lu­mea se va schimba radical după această pandemie sau pe durata ei încă necunoscută, însă în locurile prin care trec schimbările nu se văd. N-au mai fost jocuri olimpice – nu-i nimic, oricum erau undeva departe, prin Japonia. Târguri de carte internaționale, festivaluri de teatru și film, concerte mamut – s-au anulat toate sau au trecut (cum au trecut) online, dar câtă lume merge la teatru, la târguri de carte? Trăim și fără ele sau, dacă ne zgândăre o nemulțumire vagă, dacă ni se pare că ne lipsește ceva, o alungăm repede, punem masca repede, o scoatem repede, viața merge înainte.

Altfel, litoralul românesc pa­re la fel de aglomerat și de scump ca în fiecare vară, poate și la fel de murdar. Pe strada mea trec în fiecare noapte mașini și motociclete turate la maximum, ca în fiecare vară. Între satul unde stau și orașul unde am stat se ridică nori de praf și pulberi de moloz: se dărâmă în ritm accelerat clădirile rămase în picioare ale celor câtorva hale și fabrici părăsite, betonul și fiarele sunt împinse și cărate cu camioane, iar în spate vin echipele de antreprenori și ridică bloc după bloc – vara asta pandemică am numărat vreo treizeci, dar în spatele lor se disting niște macarale care trebuie că fac și ele ceva treabă. Uite, undeva duduie economia. Pe marginea șoselei, slavă Domnului, se înșiră vânzătorii de pepeni roșii și galbeni, iar terasele sunt pline până noaptea târziu.

În fine, mai e un mic detaliu de vară pe care nu-l pot ignora: în magazine și în piețele producătorilor autohtoni merele au devenit mai scumpe decât bananele. E cumva de înțeles: anul ăsta, de la Oradea până la Focșani și de la Dăbuleni până la Suceava, bananele trebuie să se fi făcut cât bra­țul de om. Merele, mai slab. Asta e, nu le poți avea pe toate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri