Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Jurnalist american, după 20 de ani la Budapesta: Ungaria va deveni Coreea de Nord a Europei

GALERIE
ORBAN
  • ORBAN
- +

Un ziarist american, stabilit în urmă cu două decenii în Ungaria, a ales să părăsească ţara vecină din cauza regimului politic de la Budapesta.

David Landry, un jurnalist american care a lucrat aproape 20 de ani în presa maghiară, părăseşte Ungaria întrucât, spune el, sub conducerea lui Viktor Orban ţara riscă să se transforme în Coreea de Nord a Europei.
Într-un amplu editorial publicat în Budapest Business Journal, Landry povesteşte cum a ajuns în Ungaria în 1995, s-a îndrăgostit de această ţară, a făcut o carieră şi a prins rădăcini, însă "acum e un moment bun" să plece.


În ultimii 19 ani, povesteşte Landry, a fost martor la schimbarea societăţii ungare: de la anii de după răsturnarea comunismului, la ascensiunea partidului lui Orban spre sfârşitul anilor '90, când şi-a pus primul semn de întrebare, deoarece i-a fost cenzurat un material de teama răzbunării politicianului. Lucrurile s-au complicat cu adevărat, susţine Landry, după 2006, când orice iluzie că Ungaria poate avea un sistem democratic, multipartinic a fost spulberată, şi Fidesz, partidul lui Orban, a obţinut majoritatea parlamentară. Deşi şi-a spus că situaţia e rea, jurnalistul mărturiseşte că s-a consolat cu gândul că până şi un lider cu mână de fier trebuie să răspundă în faţa UE, mai ales că economia ţării a fost sprijinită mult de la Bruxelles. Însă nu s-a întâmplat aşa.

Jocul dual faţă de Rusia

Landry nu ştie sigur care a fost ultima picătură. "Poate a fost campania jenantă a partidelor de stânga în alegerile de anul acesta. Poate situaţia creată în jurul aşa-zisului memorial al Holocaustului. Poate a fost schimbarea de atitudine a MTI care a transformat agenţia naţională de ştiri într-o publicaţie purtătoare de cuvânt, egală cu o limitare a libertăţii de expresie la cererea Guvernului. Poate a fost numirea unui fost skinhead rasist în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului", scrie acesta. "Pot spune asta cu certitudine: astăzi nu văd niciun viitor pozitiv pentru copiii mei, unul de opt ani şi jumătate şi unul de şapte".
 

Landry da câteva exemple: jocul dual faţă de Rusia, Orban criticând invazia Crimeii dar în acelaşi timp urmând să vândă securitatea energetică a Ungariei tot Rusiei; premierul care se face că nu vede exodul creierelor ungare; şomajul care este la un minim record, deşi 6,4% din angajaţi primesc doar 35% din salariul mediu; nerespectarea drepturilor omului, spre indignarea UE. "Să fie asta adevărata faţă a Ungariei? Gândirea progresistă din anii '90 a fost o minciună? Este ascensiunea partidului de barbari Jobbik un semn că acesta este sentimentul secret pe care îl nutreşte ţara? Crearea unei Corei de Nord în Europa - o naţiune despotică de muncitori şi anti-intelectuali - este în destinul Ungariei?", se întreabă jurnalistul.
 

Acesta încheie arătînd că, la momentul publicării acestui editorial, din motive ce îi amintesc de teama din 1998, când i s-a cenzurat editorialul anti-Orban, se va afla la bordul unui avion internaţional, împreună cu familia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri