Justiția și-a spus primul cuvânt în cazul decesului unui tânăr de doar 18 ani pe șantierul actualului Institut Regional de Oncologie. Pronunțat după 9 ani de la incident, primul cuvânt al justiției va rămâne probabil și ultimul. Răspunderea penală s-a prescris deja, iar discuțiile se mai pot purta în instanță doar pe marginea despăgubirilor civile.
Ioan Botezatu, șef de șantier și Dănuți Amihăiesi, electrician, au fost trimiși în judecată în decembrie 2020 pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.
Acuzațiile au fost formulate după cinci ani de la accident
Acuzațiile veneau la mai bine de cinci ani de la o tragedie produsă pe șantierul IRO. Pe 12 august 2015 s-au efectuat lucrările pregătitoare turnării unei plăci de beton. În jurul orei 18.00 a venit pe șantier pompa de beton pentru turnare, iar maistrul i-a trimis pe doi muncitori să stea la parter, sub placă, pentru a urmări să nu curgă betonul, iar pe alți șase muncitori i-a păstrat la nivelul superior, pentru a turna și nivela betonul. După aproximativ 15 minute, betonul a început să se scurgă printr-o gaură din cofrajul tavanului, motiv pentru care A.M. s-a urcat pe schelă și i-a cerut altui muncitor să-i aducă de afară un sac de hârtie de la ciment pentru a înfunda gaura. În timp ce ieșea, muncitorul s-a sprijinit de un pop metalic al schelei și a început să țipe că s-a curentat. A.M. s-a speriat și a încercat să coboare de pe schelă. S-a sprijinit însă și el de un pop și s-a curentat, rămânând practic „răstignit între schelă și un eșafodaj din apropiere, la o înălțime de aproximativ 1,5 metri”, după cum aveau să noteze ulterior anchetatorii. Muncitorii au scos toate ștecherele din panoul electric pentru a opri alimentarea. A.M. a căzut la pământ, iar maistrul și un muncitor i-au acordat primul ajutor până la sosirea unui echipaj SMURD. Tânărul de doar 18 ani, aflat în prima sa zi de muncă, a decedat însă câteva ore mai târziu, la spital.
Cum au împărțit judecătorii culpa?
Ancheta a stabilit că accidentul s-a datorat unei lucrări făcute de electricianul Amihăiesi. Acestuia i se ceruse să alimenteze cu curent electric barăcile muncitorilor. Pentru a realiza acest lucru, el a cuplat panoul electric de barăci cu un cablu înădit din mai multe bucăți mai scurte. O înăditură, neizolată, atingea schela. În sarcina electricianului a fost reținută o culpă în proporție de 60%. Șeful de șantier a fost considerat responsabil în proporție de 30%. Și victima a fost considerată responsabilă, în proporție de 10%, întrucât nu purta echipament de protecție.
Magistrații Judecătoriei au considerat vinovăția lui Botezatu și Amihăiesi ca fiind demonstrată, dar nu s-a ajuns și la o condamnare. Trimis în instanță la 5 ani de la accident, dosarul a intrat în faza dezbaterii pe fond abia în acest an. O decizie a Curții Constituționale din mai 2022 a înjumătățit practic termenele de prescripție a răspunderii penale. Ca urmare, judecătorii au fost obligați să dispună încetarea procesului penal îndreptat împotriva celor doi. Magistrații au dispus totuși obligarea celor doi la plata către familia victimei a sumei 27.000 lei ca daune materiale, reprezentând costurile înmormântării și a pomenirii victimei și a sumei de 270.000 lei, ca daune morale. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Publicitate și alte recomandări video