anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Caz care te umple de revoltă

Justiția ieșeană își bate joc de această fată paralizată, accidentată de un comisar al Gărzii de Mediu

GALERIE
fata paralizataana maria 1
 • fata paralizata
 • ana maria 1
- +
Luna aceasta se fac patru ani de când Ana Maria Tănasă a fost accidentată grav, pe o trecere de pietoni din Valea Lupului, de un influent comisar al Gărzii de Mediu. Dintr-o fată veselă de 15 ani, a ajuns ţintuită la pat, paralizată: doar ochii i se mai mişcă. Procesul a tărăgănat inadmisibil. La anul, în aceeaşi perioadă, şoferul vinovat va scăpa de pedeapsă, deoarece aceasta se va prescrie dacă nu se ajunge la sentinţă. Ieri, la ceea ce trebuia să fie ultimul termen al dosarului 16326/P/2005, părinţii fetei au încercat să înduplece judecătorii aducând-o şi pe fiica lor, în scaunul cu rotile, în faţa instanţei. Sunt disperaţi: nu mai au bani de medicamente. Magistraţii au decis însă admiterea în dosar de „noi probe“, fluturate de şoferul vinovat, şi implicit fixarea unui nou termen: 14 ianuarie. Copila a fost cărată pe braţe de jandarmi, până la etajul unu al Judecătoriei, apoi, după dezbaterea din sală, a fost luată din nou pe sus şi coborâtă la parter. Tatăl fetei nu a mai putut răbda ieri şi a izbucnit, la ieşire. Banii şi influenţa comisarului par a fi mai puternici decât dreptatea lor. Relatare de la un proces care îţi sfâşie inima, dar care te umple şi de revoltă.

„Nu se mai poate aşa ceva... Şoferul vinovat a adus alte probe la dosar. Iar judecătorul le-a ad­mis. Face aşa de ani de zile, şi îi merge“, spunea ieri, plângând, tatăl copilei.

Expertiza proprie a şoferului: avea 40 km/h, a dus victima 30 metri pe capotă
 
„La anul, dosarul se va prescrie, şi aici vor ei să se ajungă. Să scape! De asemenea, şoferul vinovat a depus la dosar o expertiză, făcută de către el, în care scrie că avea o viteză de 40 km/h atunci când a lovit fata pe trecere. În condiţiile în care ea a fost târâtă pe capota maşinii 30 de metri“, a spus, exasperat, tatăl fetei. Familia victimei, oameni fără influenţă, simpli, aşteaptă finalizarea dosarului pentru a putea să primească daunele cuvenite de la firma de asigurări, de care au atâta nevoie. Cheltuielile cu medicaţia şi nevoile fetei sunt foarte mari acum, peste condiţiile de trai ale familiei, iar cu banii de la firma de asigurări oamenii ar putea încerca un tratament de specialitate, şi chiar operaţii în străinătate, în speranţa că Ana Maria îşi va mai reveni, măcar parţial. Până atunci, fata aşteaptă ca Justiţia să facă dreptate. Culmea, dosarul a fost trimis de către procurori în instanţă abia după trei ani de la producerea faptei. 
 
Ana Maria a fost accidentată pe trecerea de pietoni de la Rombat pe data de 2 decembrie 2015, în timp ce mergea spre şcoală. Ea avea pe atunci 15 ani, şi a fost lovită de un autoturism Logan condus de comisarul Gărzii de Mediu Eugen Sandu, un personaj influent în Iaşi, care a fost inclusiv director al Agenţiei de Mediu.. Fata a ajuns la spital în comă, fiind ţinută în viaţă de către aparate, timp de câteva săptămâni. A ieşit din comă după o lună de zile, iar pentru că nu a beneficiat de proceduri de recuperare de ultimă generaţie, ea a rămas în aceeaşi stare. Din toate probele dosarului rezultă atât săvârşirea de către autor a faptei, cât şi faptul că accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni. Au fost audiaţi martori, au fost făcute rapoarte de expertize criminalistice, schiţe şi planşe foto întocmite de către poliţişti ajunşi la faţa locului. De altfel, sunt fotografii cu şoferul vinovat care indică locul unde a avut loc impactul cu corpul fetei, pe trecerea de pietoni.
 
Expertize peste expertize
 
Dacă în decembrie 2015 a avut loc accidentul, acţiunea penală s-a pus în mişcare abia pe 30 august 2018, deoarece rezultatele expertizelor se contraziceau. „În luna iulie 2017, organele de anchetă au solicitat efectuarea unei expertize criminalistice privind dinamica producerii accidentului. Expertiza a fost efectuată de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice (LIEC), fiind depusă la dosarul cauzei în luna mai 2018, fiind efectuate demersuri pentru aducerea la cunoştinţa părţilor acest raport. Persoana cercetată a solicitat ca un expert parte să participe la efectuarea expertizei criminalistice, conform procedurilor, după efectuarea expertizei de către LIEC, s-au înaintat actele dosarului expertului parte care, în data de 12.11.2018, a înaintat punct de vedere cu privire la dinamica producerii accidentului, care este contrar concluziilor raportului LIEC“, ne-au precizat reprezentanţii Parchetului Iaşi, la una dintre cererile noastre de informaţii.

 În faţa îndemânării avocăţeşti a vinovatului, dar şi a influenţei şi banilor acestuia, părinţii simpli ai Anei Maria par a fi neputincioşi. Va fi tergiversarea şi depunerea de noi probe, de ieri, ultima?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.