anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Justiția penală - ultima barieră în fața fake news? Ce spun experții

GALERIE
dosar penal
 • dosar penal
- +

Este modificarea articolului din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor soluția magică pentru a opri valul de dezinformare care circulă în România, de la tribuna Parlamentului până în grupuri obscure de Facebook?

Dacă, în primul an de pandemie, dosarele penale privind zădărnicirea combaterii bolilor au vizat fuga din carantină, pacienți care au încercat să-și îmbolnăvească doctorii sau medici care și-au infectat colegii și pacienții, în a doua parte a pandemiei este mai mult vorba despre dosare penale deschise pentru vaccinările „la chiuvetă“.

Pe măsură ce fake news-urile privind vaccinul anti-COVID-19 s-au propagat tot mai mult, ajungând la variante hilare de tipul sterilității „pe trei generații“ (Diana Șoșoacă) sau provocând isterie, ca la Brașov, unde mașina de dezinsecție a fost atacată pentru că „împrăștie COVID“ și, astfel, vor fi oamenii obligați să se vaccineze, iar antivacciniștii au devenit tot mai agresivi în spațiul public, au început să apară dosarele penale nu pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ci pentru răspândirea de informații false – precum cetățenii care au susținut pe Facebook că sunt spitalele goale (fiind de fapt pline cu pacienți COVID-19 în stare gravă) sau precum episcopul Giurgiului, pentru care „vaccinurile sunt expirate“.

Laura Ștefan, directoare executivă a Expert Forum (EFOR), expertă în stat de drept și anticorupție, a subliniat, într-o discuție cu reporterul Newsweek România, că este important ca societatea românească să-și calibreze așteptările vizavi de ce ar trebui să facă justiția penală, ce ar trebui să facă CNA și responsabilitatea jurnaliștilor și a politicienilor.

Un rol important îl joacă și educarea oamenilor, iar, în unele cazuri, o discuție cu procurorul este suficientă pentru descurajarea celor care împrăștie fake news.

Situația nu este similară pentru cazurile de vaccinare „la chiuvetă“, unde ar trebui să existe răspundere penală, a mai arătat Laura Ștefan.

Laura Ștefan a explicat că este posibilă modificarea articolului privind zădărnicirea combaterii bolilor, acesta având un efect descurajator în răspândirea de știri false, însă a subliniat că este important ca, până la modificarea legislației penale, restricțiile impuse în context pandemic și certificatul verde să fie reglementate prin lege în Parlament.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.